Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
«Ζυγισμένο - στοιχισμένο» με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Το επικίνδυνο περιεχόμενό του ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Παπαναστάσης

(c) Copyright 2022, dpa (www.d

Απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας και σκοπεύει να μπλέξει τη χώρα περισσότερο στις επικίνδυνες επιδιώξεις τους, τόνισε χτες στη Βουλή ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με τίτλο «Ιδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις».

Ο Ν. Παπαναστάσης στάθηκε και στη χρονική στιγμή που το νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή, τονίζοντας ότι δεν είναι τυχαίο πως η κυβέρνηση το καταθέτει, ενώ κλιμακώνεται η διαπάλη για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία και οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Κίνα - Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, τόνισε ότι βασική του πλευρά είναι η ενεργή και ολοένα αυξανόμενη εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, ενώ πλευρά του αφορά και την πίεση που ασκεί μερίδα της αστικής τάξης να αξιοποιηθεί και η πολεμική βιομηχανία ως επένδυση, με την κυβέρνηση, φυσικά, να μην της χαλάει χατίρι.

Μιλώντας για τη διάταξη σχετικά με τη σύσταση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) - μία εταιρεία ΑΕ, με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας και μετόχους το Ελληνικό Δημόσιο και το «Υπερταμείο» - σημείωσε ότι στον πυρήνα των ρυθμίσεων βρίσκεται η είσοδος επιχειρηματιών στην Πολεμική Βιομηχανία, με προσυμφωνημένους κανόνες και σκοπό την τεράστια κερδοφορία τους.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει και τη διαχρονική σταδιακή εγκληματική απαξίωση των κρατικών στρατιωτικών εργοστασίων, λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, αλλά και τις ανάλογες ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και των πρόθυμων κατά καιρούς δορυφόρων τους. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση κινείται με βασικά κίνητρα τις κατευθύνσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τροφοδοσία, για παράδειγμα, της «κρεατομηχανής» της Ουκρανίας με σύγχρονα οπλικά συστήματα, επιφέροντας, έτσι, και τεράστια κέρδη στους επιχειρηματίες του χώρου.

Σχετικά με την τροποποίηση προηγούμενου νόμου για την «εγγραφή εσόδων στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από την αξιοποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού», επισήμανε ότι με τέτοιου είδους τερτίπια η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί «να χρυσώσει το χάπι» στον λαό για την εμπλοκή της χώρας στην Ουκρανία με την αποστολή χρήσιμου πολεμικού υλικού στο καθεστώς Ζελένσκι, καθώς τα αναμενόμενα έσοδα δεν επαρκούν για την αντικατάστασή του από σύγχρονο.

Ακόμα, υπογράμμισε και το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε στρατιωτικές σχολές να διοργανώνουν διδακτορικά σε συνεργασία με ΑΕΙ, Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και επιχειρήσεις. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, αυτές θα μπορούν να υποδείξουν «έμπειρους και με γνώση» εκπροσώπους να επιβλέπουν και να καθοδηγούν τους υποψήφιους διδάκτορες, όπως σε σχέση με το αντικείμενο της διατριβής τους, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο και κατά πόσο θα εξυπηρετεί ή όχι τις ανάγκες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ με πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΑΕΙ και επιχείρησης - υποψήφιου θα καθορίζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα κάθε συμβαλλόμενου μέρους, όπως τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας σχετικά με το έργο που γίνεται κατά τη διατριβή.

Αντίστοιχο χαρακτήρα θα έχει και η σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις, τόνισε, καθώς θα στοχεύει στην ομογενοποίηση της δομής και μεθοδολογίας που ακολουθούν αντίστοιχες υπηρεσίες σε στρατούς ΕΕ - ΝΑΤΟ, για να συνεργάζονται καλύτερα σε κοινές επιχειρήσεις και σε αυτόν τον τομέα.

Κάνοντας ειδική αναφορά στη ρύθμιση του νομοσχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ στα στρατιωτικά νοσοκομεία κατά το διάστημα 2012-2022, μίλησε και για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν νοσηλευόμενοι εν ενεργεία και απόστρατοι λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που βιώνουν και τα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπενθύμισε ότι η απαράδεκτη διάταξη για το αμετάθετο καταργήθηκε κάτω από τις έντονες αντιδράσεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς είναι αυτοί που γνωρίζουν και βιώνουν «μια τραγικότητα που για την απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης η αντιμετώπισή της είναι κόστος».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ σταθερά και επίμονα θα συνεχίσει να αναδεικνύει την πληθώρα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και που αγνοούν προκλητικά όλες οι κυβερνήσεις, καλώντας τα, παράλληλα, να σταθούν κριτικά απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση και στις πολιτικές της, τις οποίες στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου και που καμία σχέση δεν έχουν όμως με την άμυνα της χώρας και τα συμφέροντα του λαού.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο Ν. Παπαναστάσης κάλεσε την πλειοψηφία η συνεδρίαση για την ακρόαση δημόσιων φορέων να μην περιοριστεί σε μία, ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί, φέρνοντας ως παράδειγμα τον φορέα αποστράτων που τοποθετείται συνολικά απέναντι στο νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ