Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Νέα φορτία θανάτου στέλνει η κυβέρνηση στην Ουκρανία
  • Προωθούνται από τη Θεσσαλονίκη για τα ΝΑΤΟικά σχέδια που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του πολέμου
  • Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θ. Παφίλη, στον υπουργό Αμυνας

Νέα φορτία με όπλα και πυρομαχικά αφαίρεσε η κυβέρνηση από το ελληνικό οπλοστάσιο, ώστε εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές επιταγές να προωθηθούν στην κυβέρνηση Ζελένσκι και να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου που καίει τους λαούς.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «ΕΦ.ΣΥΝ.», όπλα και πυρομαχικά μεταφέρονται στην Ουκρανία με συρμούς τρένου μέσω Ρουμανίας. Πριν από τρεις μέρες έφυγαν τα πρώτα βαγόνια από σταθμό στην Κάτω Γέφυρα, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Πριν βρεθεί η λύση του σταθμού έξω από τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση βρήκε «κλειστό» και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως χώρο μεταφόρτωσης λόγω της σφοδρής αντίδρασης των εργαζομένων, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, η «Hellenic Train» είχε αρνηθεί την παραχώρηση συρμών για τη μεταφορά.

Κατά το δημοσίευμα, το υλικό γεμίζει 250 κοντέινερ, ενώ οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει πριν από το Πάσχα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε να διατεθεί εκεί χώρος για τη μεταφόρτωση των όπλων και πυρομαχικών, αλλά προσέκρουσαν στις αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι έθεσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θέματα επικινδυνότητας, αφού μεταξύ άλλων τα φορτία θα περνούσαν αναγκαστικά και μέσα από την πόλη, οπότε πέτυχαν να μη γίνει η μεταφόρτωσή τους σε συρμούς μέσα στο λιμάνι.

Μετά το πρόβλημα που ανέκυψε, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τα πυρομαχικά να μεταφέρονται τελικά - σε μικρά κομβόι φορτηγών που συνοδεύονται πάντα από αστυνομικές δυνάμεις - στην Κάτω Γέφυρα έξω από τον Αγιο Αθανάσιο του δήμου Χαλκηδόνας, σε περιοχή όπου υπάρχει βιομηχανικό πάρκο (έκτασης 1.000 στρεμμάτων) και από όπου διέρχονται σιδηροδρομικές γραμμές.

Μάλιστα, οι πληροφορίες που συνδέονται άμεσα με την ανησυχία των κατοίκων αυτών των περιοχών, που έχουν ζήσει τις διαρκείς μετακινήσεις μεγάλων οχημάτων τις τελευταίες μέρες, θέλουν τα πυρομαχικά να παραδίδονται σε αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες τα μεταφορτώνουν σε ρουμανικά βαγόνια, αφού επόμενη στάση αυτών των πυρομαχικών είναι η Ρουμανία, και η «Hellenic Train» αρνήθηκε να δώσει δικά της. Από εκεί, τα όπλα και τα πυρομαχικά θα μεταφερθούν πάλι με ευθύνη των αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

«Διάψευση» που επιβεβαιώνει το δρομολόγιο

Μιλώντας χτες στη Βουλή (παρέστη στη Διαρκή Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών όπου εισήχθη το ευθυγραμμισμένο με τα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, βλέπε και θέμα δίπλα) και κληθείς να απαντήσει για το δημοσίευμα, ο υπουργός Ν. Δένδιας προσπάθησε να τα μπουρδουκλώσει λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Δεν υπάρχουν 250 κοντέινερ και δεν υπάρχει αποστολή από την Ελλάδα στην Ουκρανία. Υπάρχουν συμφωνίες που υπογράφει η χώρα μας και εντός αυτών κινείται (...) Η Ελλάδα δεν παρέχει τίποτα στην Ουκρανία, το τι κάνουν άλλες χώρες το υλικό που τους στέλνουμε είναι δικό τους θέμα». Για να προσθέσει ότι «διαθέτουμε αρκετά πεπαλαιωμένο υλικό που το στέλνουμε Τσεχία και ΗΠΑ. Μιλάμε για λήξαν υλικό, η καταστροφή του οποίου θα κόστιζε 100 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό. Τα έχουμε πει όλα. Μην δημιουργούμε λοιπόν εντυπώσεις».

Σημειωτέον, παρέμβαση για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα έκανε στον υπουργό Αμυνας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ξανά προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, καθώς ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για 65 κοντέινερ και όχι για 250, τα οποία περιέχουν τάχα «περισσευούμενο οπλισμό» που θα πωληθεί στην Τσεχία.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο υπουργός επιβεβαίωσε το ...δρομολόγιο που έχουν σχεδιάσει, καθώς μέσα από διακρατικές συμφωνίες π.χ. με την Τσεχία στέλνουν συχνά πυκνά τόνους οπλισμού και πυρομαχικών (ακόμα και βλήματα με απαγορευμένο λευκό φώσφορο), που κατόπιν προωθούνται στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Μάλιστα, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, σε συνάντηση που είχε στην Πράγμα με τον Τσέχο ομόλογό του, αφού πρώτα διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα «θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Ουκρανία», συνεχάρη την τσεχική κυβέρνηση «για την έκδηλη δέσμευσή της να υποστηρίξει την Ουκρανία στον δίκαιο αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, συγκροτώντας και θέτοντας σε λειτουργία το ταχύτερο και αποτελεσματικότερο σύστημα στην Ευρώπη παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία».

Βγάζει μάτι εξάλλου η προσπάθειά τους να βγάλουν το υλικό περίπου ως άχρηστο (π.χ. και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έλεγε χτες ότι πρόκειται για «παροπλισμένο υλικό, υλικό που δεν θα μπορούσε να μας είναι χρήσιμο»), την ώρα που η αξία του για την ελληνική Αμυνα και Αποτροπή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αξιοποιείται σε ένα τόσο απαιτητικό μέτωπο όπως της Ουκρανίας.

Σιγή ασυρμάτου για το φορτίο στον Εβρο

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να «κάνει την πάπια» κι αποφεύγει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε το ΚΚΕ, εδώ και πάνω από έναν μήνα, για το γεγονός ότι ικανοποίησε αμερικανικό αίτημα να φιλοξενηθεί σε στρατιωτικές αποθήκες μεγάλη παρτίδα πυρομαχικών από τις ΗΠΑ.

Θυμίζουμε ότι ήδη από τα τέλη Απρίλη, με Ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας οι βουλευτές του Κόμματος παραπέμπουν σε δημοσίευμα της 10ης Απρίλη του «Ριζοσπάστη», σύμφωνα με το οποίο δεκάδες εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αποθηκεύτηκαν σε άγνωστη στρατιωτική τοποθεσία, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Τα εμπορευματοκιβώτια περιέχουν από πυραύλους, σφαίρες και ελαφρά όπλα μέχρι χειροβομβίδες και δακρυγόνα αέρια. Ενα από τα κοντέινερ, μάλιστα, εμφανίζεται να περιέχει «επικίνδυνα υλικά», όπως όπλα λευκού φωσφόρου.

Τα ερωτήματα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που ακόμα να απαντήσει η κυβέρνηση έχουν ως εξής:

  • Για ποιους λόγους το συγκεκριμένο πολεμικό φορτίο δεν έγινε δεκτό από άλλο ευρωπαϊκό κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να καταλήξει στη χώρα μας;
  • Τι ακριβώς περιέχουν τα εμπορευματοκιβώτια; Πόσο επικίνδυνο είναι το φορτίο; Πού φυλάσσεται και με ποια μέτρα ασφαλείας; Υπάρχουν πράγματι όπλα λευκού φωσφόρου ανάμεσα στο πολεμικό υλικό;
  • Πότε σκοπεύουν να το μετακινήσουν οι Αμερικανοί και προς ποιον προορισμό;
  • Πόσο ασφαλής για το στρατιωτικό προσωπικό φύλαξης, αλλά και για τους κατοίκους περιοχών που γειτνιάζουν με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, είναι η «έκτακτη» αποθήκευση ενός τόσο μεγάλου όγκου στρατιωτικού υλικού;
Αλλεπάλληλα πολεμικά συμβούλια και ετοιμασίες

Ολα αυτά την ώρα που συνεχίζονται τα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα σε όλο το διευρυμένο μέτωπο από τη Μαύρη έως την Ερυθρά Θάλασσα, κόντρα στη διείσδυση Ρωσίας και Κίνας.

Σε αυτό το φόντο συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, με τον παριστάμενο εκεί γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ να παράσχει «καθοδήγηση» στα στρατιωτικά στελέχη για τους «τρέχοντες πολιτικούς στόχους» του ΝΑΤΟ ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

Προηγήθηκε προχτές η συνεδρίαση της αντίστοιχης επιτροπής της ΕΕ, όπου ο διοικητής της ευρωενωσιακής επιχείρησης στην Ερυθρά, «EUNAVFOR ASPIDES», υποναύαρχος Β. Γρυπάρης, ενημέρωσε σχετικά με «τις επιχειρησιακές δραστηριότητες, την κατάσταση ασφάλειας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιχείρηση στην τρέχουσα περίπλοκη και υψηλού κινδύνου περιοχή», όπου θυμίζουμε είναι ανεπτυγμένη η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», ενώ ετοιμάζουν να την σκαντζάρει η «ΨΑΡΑ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν έχει πάτο η πολυεπίπεδη εμπλοκή στα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ(2024-05-18 00:00:00.0)
«Σιγή ασυρμάτου» για την αποθήκευση κοντέινερ με επικίνδυνο πολεμικό υλικό των ΗΠΑ(2024-04-13 00:00:00.0)
«Κήρυξη πολέμου» η αποστολή ΝΑΤΟικών μαχητικών, προειδοποιεί η Μόσχα(2023-03-04 00:00:00.0)
Νέες καραβιές με «επικίνδυνα υλικά» διακινούν οι Αμερικανοί από τη Σούδα(2023-02-18 00:00:00.0)
Νέες καραβιές με «επικίνδυνα υλικά» διακινούν οι Αμερικανοί από τη Σούδα(2023-01-24 00:00:00.0)
Σοβαρός τραυματισμός εργάτη(2004-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ