Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΠ
Σοβαρός τραυματισμός εργάτη

Ενας ακόμα εργαζόμενος του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά σακατεύτηκε στο βωμό της βάρβαρης υπερεντατικοποίησης, που έχουν επιβάλει η διοίκηση του Οργανισμού και οι «μέτοχοι», στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή των υπερκερδών τους. Προχτές το πρωί, ο 50χρονος τεχνικός Πέτρος Μαμφρέδας έπεσε από το καλάθι γερανοφόρου οχήματος, όπου βρισκόταν για να επισκευάσει άλλο όχημα, κάνοντας βουτιά ύψους 9 μέτρων! Το ατύχημα έγινε γνωστό χτες, δηλαδή μετά από 24 ώρες. Ο εργαζόμενος νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Πριν από 4 περίπου μήνες, ο λιμενεργάτης Ιωάννης Κοκλώνης έχασε σπλήνα και νεφρό, όταν κατά τη διάρκεια των εργασιών εκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) από το φορτηγό πλοίο «DARDANELLIA», έπεσε από διώροφο εμπορευματοκιβώτιο (κοντέινερ) και βρέθηκε στον πάτο του αμπαριού του πλοίου.

Τα δύο αυτά ατυχήματα είναι τα σοβαρότερα που έχουν γίνει το τελευταίο τετράμηνο, όμως δεν είναι μόνον αυτά, καθώς είναι συχνοί οι μικροτραυματισμοί των εργαζομένων στον ΟΛΠ. Η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στον Οργανισμό δείχνει ότι η υπερεντατικοποίηση άρχισε πλέον να ...«σπάει κόκαλα» και έχει επιφέρει το σταδιακό ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων και την υποβάθμιση των μέτρων ασφαλείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι ...πελάτες του Οργανισμού αυξάνονται ραγδαία, που σημαίνει ανάλογη αύξηση της εμπορευματικής κίνησης, ο αριθμός των λιμενεργατών μειώνεται και μάλιστα δραστικά. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, το 1998 οι λιμενεργάτες ήταν 635, το 1999 ήταν 552 και τώρα έχουν μείνει περίπου 400! Τα κέρδη του ΟΛΠ προ φόρων το 2003 ανήλθαν στα 30.071 ευρώ, ενώ για το 2004 προϋπολογίζονται στα 31,45 εκατ. ευρώ. Το 2003 η εμπορευματική κίνηση στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με το 2002, ενώ η μεταφόρτωση κατά 27,8%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ