Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Πατρίδα» ... η παιδική ηλικία

Το ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Παπαηλιού «Πατρίδα είναι η παιδική ηλικία», ή «Et in Arcadia Ego» (σε ελεύθερη μετάφραση «Είμαι κι εγώ Αρκάς»), θα προβάλλεται από αύριο στους κινηματογράφους «Αστυ» και «ART STUDIO», σε διανομή της «New Star».

Τιμημένη με το δεύτερο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας για ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2003 και με τους κριτικούς να την υποδέχονται έως και ενθουσιωδώς, η ταινία έχει στοιχεία μυθοπλασίας και τεκμηρίου και, σύμφωνα με τον διανομέα, αλλά και κατά γενική εκτίμηση, αποτελεί «μια ποιητική ματιά στη σύγχρονη πραγματικότητα της Αρκαδίας, του τόπου όπου ο σκηνοθέτης πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Η προσωπική του ουτοπία συναντά τις εικόνες των ρομαντικών ποιητών, που ονειρεύτηκαν τη δική τους Αρκαδία, άλλοτε με αισιοδοξία και άλλοτε με απαισιοδοξία». Ο σκηνοθέτης με την ταινία του περνά τη βιωματική του αντίληψη από την Αρκαδία, σε πρώτο πρόσωπο και σαν από ημερολογιακές σημειώσεις, αλλά συνδυασμένη με μια ποιητικοφιλοσοφική διάθεση. Το «όνειρο» και η πραγματικότητα κινούν τη φαντασία του θεατή.

Πολύ καλή στιγμή της ταινίας θεωρείται η σκηνή με το γέρο βοσκό, που λειτουργεί και σαν φορέας του αρχαίου αρκαδικού πνεύματος και, ταυτόχρονα, σύγχρονο «μυθικό» πρόσωπο.

Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί ντοκουμενταρισμένο υλικό ενός μετανάστη του 1955, το οποίο παραπέμπει σε μια Αρκαδία, που τότε έσφυζε από ζωή, σε αντιπαράθεση με τη «σημερινή πραγματικότητα μιας Αρκαδίας, που αιμορραγεί κι αργοπεθαίνει».

Στην ταινία παίζουν οι ηθοποιοί Βίκυ Μαραγκάκη, Αγις Εμμανουήλ, Ολγα Μανέττα, Μαρία Γαλιατσάτου, Λήδα Βεΐκου, Μάριος Παπαηλιού. Παίζουν, επίσης, οι Γεράσιμος Βάκρος και τα μέλη της πολιτιστικής - ερασιτεχνικής ομάδας «Ελευσίς».

Συντελεστές είναι οι: Παναγιώτης Στέφος (μουσική), Κορίνα Αποστολοπούλου (τραγούδι), Τάκης Σαμαράς (μουσική τίτλων), Μαρίλυ Ζαρκάδα (σκηνογραφία - κοστούμια), Γιώργος Πόταγας (ήχος), Αλέξανδρος Παπαηλιού - Σταμάτης Μαγουλάς (μοντάζ), Φίλιππος Κουτσαφτής (διεύθυνση φωτογραφίας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ