Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με το ΚΚΕ, για να δυναμώσει το πραγματικό αντίβαρο απέναντι στον Πολιτισμό - εμπόρευμα

Μια «ζεστή» εκδήλωση για τον Πολιτισμό και όλους όσοι ασχολούνται με αυτόν επαγγελματικά και ερασιτεχνικά, μέσω συλλόγων, ομάδων και άλλων φορέων, πραγματοποίησε προχθές η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και πολλών καλλιτεχνών.

Το «παρών» στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων της «Ιχθυόσκαλας» έδωσαν ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Αντιμετωπίζεται ως ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα

Αρχικά πραγματοποίησε παρέμβαση η Σεμίνα Διγενή, δημοσιογράφος, συγγραφέας και βουλευτής του ΚΚΕ. Εισαγωγικά αναφέρθηκε στο πώς βλέπει το Κόμμα την Τέχνη, σε αντιπαράθεση με ό,τι ισχύει σήμερα, σημειώνοντας ότι και στην Πάτρα ισχύουν τα γενικότερα θέματα της υποχρηματοδότησης των καλλιτεχνικών δομών, της έλλειψης σε θέατρα, συναυλιακούς χώρους και γενικότερα χώρους πολιτισμού, καθώς και της υποστελέχωσης των αντίστοιχων κρατικών υπηρεσιών.

«Την ίδια στιγμή, οι κατευθύνσεις της ΕΕ, των κυβερνήσεων και του αρμόδιου υπουργείου αντιμετωπίζουν την πολιτιστική δραστηριότητα σαν ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, καθιστώντας την πολυτέλεια για τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών.


Και χρήματα που κατά καιρούς μπορεί να έφτασαν στην πόλη δεν άφησαν καμία υποδομή σ' αυτήν, αφού κατευθύνονταν στους ιδιώτες, με μεγάλες τις ευθύνες των αστικών κομμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της "Πάτρας - Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006", της οποίας ο προϋπολογισμός για έναν χρόνο ήταν πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι λαμβάνει ετησίως ο δήμος Πατρέων για όλες του τις ανάγκες. Εννοείται ότι στην πόλη δεν έμεινε τίποτα.

Με δυο λόγια, αυτό που στην ουσία επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη πρόσδεση της Τέχνης και του Πολιτισμού της χώρας μας, στο άρμα των επιχειρηματικών ομίλων για ακόμα περισσότερα κέρδη», είπε.

Αντίστοιχη - πρόσθεσε - είναι η αντίληψη της Περιφερειακής Αρχής Δυτικής Ελλάδας, που προάγει την «Ολυμπιακή Γη», με «το βλέμμα στραμμένο στα εμπορικά σήματα, στην κατοχύρωση brand names, για την ενίσχυση των τοπικών επιχειρηματιών, και με κύριο στόχο την προσέλκυση τουριστών».

Απέναντι σε όλα αυτά, επεσήμανε, αντίβαρο μπορεί να αποτελέσει η δράση του ΚΚΕ, που έχει ριζικά διαφορετική αντίληψη, ενώ αναφερόμενη και στο έργο της δημοτικής αρχής Πάτρας πρόσθεσε: «Μαζί με τους εργαζόμενους, από το 2014 έχει επιτελέσει ένα σπουδαίο έργο και στον τομέα του Πολιτισμού. Επεδίωξε και επιδιώκει η Τέχνη, ο Πολιτισμός, η Ιστορία να είναι στην υπηρεσία του μεγάλου δημιουργού, που είναι ο λαός. Στάθηκε δίπλα στους ανθρώπους του Πολιτισμού, σε κάθε αγώνα που έδιναν, για δουλειά με αξιοπρέπεια και για αναβάθμιση της Καλλιτεχνικής Παιδείας».

Θέλουν τα μουσεία να ψάχνουν χορηγούς

Στη συνέχεια μίλησε η Κατερίνα Δεμέτη, υποψήφια ευρωβουλευτής του Κόμματος, η οποία αναφέρθηκε στη λειτουργία των μουσείων ως άμεσα συνδεδεμένων με τον Πολιτισμό.

Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις και της κυβέρνησης της ΝΔ (Ν. 5021/2023), εξήγησε, διαμορφώνονται πλέον διαφορετικές καταστάσεις για τη λειτουργία τους, με μουσεία πολλών ταχυτήτων, όπου από τη μία τα οδηγούν να αναζητούν χορηγούς για χρηματοδοτήσεις που θα εξασφαλίζουν τη λειτουργία τους, και από την άλλη συνθλίβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτά. Θύμισε ότι ανάλογα νομοθετήματα με αυτά της ΝΔ προετοίμαζε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι αυτή η κατάσταση σήμερα έχει οδηγήσει το Μουσείο Ακρόπολης, κυνηγώντας ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, να μην έχει ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό τις Κυριακές, περιορίζοντάς τες σε 4 τον χρόνο από 10.

Τόνισε ότι το ίδιο ισχύει για τις χώρες - μέλη της ΕΕ, με τις Οδηγίες και Κατευθύνσεις της, με τα μουσεία να κυνηγούν χορηγούς που αναλαμβάνουν δήθεν τη στήριξή τους, και ανέδειξε ότι «μόνο το ΚΚΕ προειδοποίησε για τα μουσεία πολλών ταχυτήτων».

Μίλησε ακόμα για την αντιμετώπιση του πολιτισμού ως «βιτρίνας» τουριστικής προβολής και εσόδων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σημειώνοντας ότι απέναντι σε αυτήν την κουλτούρα, πρέπει να υπάρξει αντίδραση σε κατεύθυνση ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με το ΚΚΕ και για το μέλλον των παιδιών μας

Στην παρέμβασή του ο Παύλος Σκούρας, παιδαγωγός και δημοτικός σύμβουλος, αναφέρθηκε στο πώς ήρθε σε επαφή με τις θέσεις του ΚΚΕ και στα ζητήματα πολιτισμού και ενδιαφέροντος για τη νεολαία που συνδέονται με αυτά τα θέματα, μέσω και της συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημειώνοντας: «Είδα πολλούς ανθρώπους να δείχνουν ενδιαφέρον για τα παιδιά τους και είναι ακόμα περισσότεροι αυτοί μέσα από το ΚΚΕ, όσοι αγωνιούν για το μέλλον τους».

Κάλεσε να συνεχιστεί η συμπόρευση και του λαού της Πάτρας με το ΚΚΕ, όπως εκφράστηκε και στο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, να δυναμώσει ακόμα περισσότερο και μπροστά στις ευρωεκλογές, με ακόμα περισσότερες νέες χιλιάδες ψήφους, φτάνοντας ο καθένας σε πιο πολύ κόσμο. «Με δυνατό ΚΚΕ μπορούμε να δώσουμε ελπίδα για τα παιδιά μας, για όλους μας», κατέληξε.

Δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική εικόνα ως ιμπεριαλιστικός μηχανισμός...

Κάνοντας μια ανασκόπηση του πώς συνδέεται η ΕΕ με τα γενικότερα αντιδραστικά μέτρα, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας, εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε η ΕΕ να έχει διαφορετική αντίληψη για τον Πολιτισμό, καθώς αυτός χρησιμοποιείται ως μέσο προώθησης της συνολικής πολιτικής της, ως φορέας ιδεολογικής χειραγώγησης για την προώθηση της «κοινωνικής συνοχής» - σε κοινωνίες όπου οξύνονται οι αντιθέσεις. Παράλληλα εξήγησε πώς ο Πολιτισμός αξιοποιείται και για την προώθηση των αφηγημάτων της «πράσινης μετάβασης», του ατομικού δικαιωματισμού και του «κοινωνικού φύλου».

Αναφέρθηκε ακόμα στην οικονομική διάσταση των ζητημάτων πολιτισμού, που ξεπερνά τα 180 δισ. ευρώ και αποτελεί πεδίο άμεσης διασύνδεσης με τον Τουρισμό, οξύνοντας ταυτόχρονα τις αντιθέσεις με ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, που επικρατούν στον κινηματογράφο και στη μουσική έναντι της ΕΕ. Επίσης, στην πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδει η ΕΕ και στη διεθνή διάσταση των πολιτιστικών σχέσεων ως «διπλωματία του Πολιτισμού», που αξιοποιείται ως μέσο παρέμβασης σε τρίτες χώρες, αλλά και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων συνολικά και στον συγκεκριμένο χώρο.

Και κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ μπροστά στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη και γι' αυτά τα ζητήματα, που στερούν από τα λαϊκά στρώματα βασικές ανάγκες, προς εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων και στον συγκεκριμένο τομέα.

Μετά τις παρεμβάσεις έγινε πλούσια συζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ