Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ξεδίπλωσε όλη την αντιδραστική ατζέντα της κυβέρνησης

Eurokinissi

Τον αντιλαϊκό καμβά της πολιτικής του «ξεδίπλωσε» ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες το πρωί στον τ/σ ΣΚΑΪ, όπου ζήτησε από τον λαό επικύρωσή της στις επερχόμενες εκλογές, ώστε ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στο εσωτερικό, να «τρέξουν» και επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια από το Αιγαίο έως την Ουκρανία.

Στα Ελληνοτουρκικά και στον απόηχο της συνάντησής του με τον Ερντογάν τη Δευτέρα, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «μεγάλες διαφορές», ωστόσο παρουσίασε περίπου ως κατόρθωμα το γεγονός ότι υπάρχει «ουσιαστικά μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο», από τη σύμμαχη στο ΝΑΤΟ Τουρκία, επειδή «ενδεχομένως η Τουρκία να αντελήφθη ότι αυτή η πολιτική της δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα σε προτεραιότητες που μπορεί να έχει θέσει», όπως ο ίδιος είπε. Βέβαια, ο λαός δεν έχει να περιμένει κάτι από την επιχείρηση εφησυχασμού στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι στο παζάρι τους η γείτων ανοίγει μια βεντάλια απαιτήσεων, λέγοντας ότι «η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τις πάγιες θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο και αυτή την άποψη ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες διαφορές πλην της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Κατά γράμμα τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό

Στο Σκοπιανό, ο Μητσοτάκης, υπηρετώντας κατά γράμμα τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό, απηύθυνε εκ νέου προειδοποίηση στη γείτονα πως «οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας είναι βέβαιο ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες στις δικές μας σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στο δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη».

Την ίδια ώρα, συνέχισε την κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ για το πότε κι αν πρέπει ακριβώς τώρα η κυβέρνηση να επικυρώσει στη Βουλή τρία, προβλεπόμενα, από τη Συμφωνία, μνημόνια «συνεργασίας», τα οποία μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλη μια επίδειξη ΝΑΤΟφροσύνης, έσπευσε να καταθέσει προχτές προς ψήφιση στη Βουλή, κατηγορώντας μάλιστα τη ΝΔ που τόσο καιρό δεν τα έχει επικυρώσει. Σημειωτέον, την άποψη ότι τα εν λόγω μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσαν να είχαν τεθεί προς ψήφιση από την ελληνική πλευρά νωρίτερα υποστήριξε αυτές τις μέρες και η Ντόρα Μπακογιάννη, επιβεβαιώνοντας την ταύτισή τους και σε αυτό το στρατηγικής υφής ζήτημα.

Η καραμέλα της σταθερότητας

Ο Μητσοτάκης προέταξε ξανά τα περί «κυβερνητικής σταθερότητας», λέγοντας ότι «είναι το βασικό ζητούμενο» «γιατί πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα σημαντικές μεταρρυθμίσεις». Μεταρρυθμίσεις βέβαια πάντα σε όφελος του κεφαλαίου. Αναδεικνύοντας, άλλωστε, ο ίδιος ότι μπαίνουμε σε νέα φάση αναταράξεων, είπε ότι στα επόμενα 5 χρόνια, «σε αυτό το εξαιρετικά ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, η ίδια η Ευρώπη πρέπει να είναι ενισχυμένη και με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία», στην πρεμούρα τους να εξασφαλίσουν πρόσθετη χρηματοδότηση για τους ευρωενωσιακούς ομίλους, με «εργαλεία αντίστοιχα με αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης».

Για, δε, τον λαό περίσσεψαν τα ευχολόγια για την καταπολέμηση της ακρίβειας, αφού παρουσίασε περίπου ως αποφασιστικό μέτρο μια ...επιστολή που ετοιμάζει προς την Κομισιόν για να ζητήσει «ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να μας εξηγούν οι πολυεθνικές γιατί τιμολογούν διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές αγορές. Και η Ευρώπη εκεί έχει τη δυνατότητα κανονιστικά να παρέμβει, γιατί είναι πολύ δύσκολο, όπως καταλαβαίνετε, μια χώρα μεμονωμένα να βάλει ένα πλαίσιο σε πολυεθνικές που πουλούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», όπως είπε, απογειώνοντας την κοροϊδία αφού και για τα προϊόντα εγχώριας παραγωγής οι τιμές χτύπησαν ταβάνι.

Διαρκή μνημόνια

Με το ίδιο θράσος ισχυρίστηκε ότι «η απάντηση στην ακρίβεια δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος», την ώρα που κι ό,τι έδωσε το πήρε από την άλλη τσέπη των εργαζομένων. Αλλωστε, και ο ίδιος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ο μισθός «βεβαίως ψαλιδίζεται» από την ακρίβεια.

Ωστόσο, απέρριψε ξανά όποια σκέψη για μείωση φόρων, υποστηρίζοντας ότι «αυτό ισοδυναμεί με τη χρεοκοπία της χώρας», καθώς π.χ. ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα «σημαίνει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2% πάει περίπατο», οπότε «θα μπαίναμε, άμεσα, σε διαδικασία επιτήρησης», επιβεβαιώνοντας τα μνημόνια διαρκείας. Επέμεινε σε κάθε περίπτωση ότι «οι εποχές των μεγάλων ελλειμμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, είμαστε σε ένα άλλο πλαίσιο τώρα».

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που δεν περισσεύουν για τον λαό, περισσεύουν ξανά για τους επιχειρηματίες, τους οποίους διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «πρώτη μας παρέμβαση από τη στιγμή που θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος (...) θα αφορά στις μειώσεις εργοδοτικών εισφορών. Εκεί θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας», τόνισε, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται π.χ. για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις των εργαζομένων, σε άλλον έναν μοχλό που ενεργοποιείται ώστε να τους ωθήσει στην ιδιωτική ασφάλιση και στα funds των κερδοσκόπων.

Ψηλά στην ατζέντα του και η «ασφάλεια», με τον Μητσοτάκη να θριαμβολογεί για την πρόσφατη επέμβαση της αστυνομίας στη Νομική, με συλλήψεις νεολαίων που διαμαρτύρονταν για τη σφαγή στην Παλαιστίνη από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. «Από τη στιγμή που υπάρχει μια καλή συνεργασία με τους πρυτάνεις, οποιαδήποτε κατάληψη γίνεται εκκενώνεται, και πολύ γρήγορα», είπε, διαβεβαιώνοντας μια σειρά από κέντρα πως «αν κάποιοι φαντάζονται ότι μπορούν να έρθουν εδώ και να κάνουν αυτά τα οποία γίνονταν ή έγιναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή στις ΗΠΑ, να το ξεχάσουν». Μάλιστα, στο πλαίσιο του δόγματος «νόμος και τάξη» επανέφερε τον στόχο τους «να υπάρχουν αστικές ευθύνες έναντι αυτών οι οποίοι κάνουν τις καταστροφές και σε αυτή τη λογική κινούμαστε», π.χ. «για καταστροφές που μπορεί να γίνονται εντός των σχολείων να είναι υπεύθυνοι οι γονείς», «με μια κοινωνία η οποία είναι πολύ πιο ώριμη και πολύ λιγότερο ανεκτική απέναντι σε τέτοιες, θα έλεγα, "ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ