Τετάρτη 5 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ Ο ΧΑΚΑΝ ΦΙΝΤΑΝ
Απλώνεται το παζάρι με όχημα τη «γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας»

Εμπόριο και Ενέργεια στους τομείς που οι δύο πλευρές προτάσσουν για ενίσχυση της συνεργασίας τους

«Η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, μαζί με τους εκτεταμένους εμπορικούς μας δεσμούς, παρέχει δωρεάν και εύκολη πρόσβαση σε μια αγορά περίπου 1,5 δισ. ανθρώπων και αξίας 28 τρισ. δολαρίων, που εκτείνεται από την Ευρώπη έως τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία».

Αυτά επεσήμανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν από το βήμα εκδήλωσης με θέμα τις «Σχέσεις Τουρκίας - Κίνας στη μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη», στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που ολοκληρώνει σήμερα στο Πεκίνο.

Την εκδήλωση οργάνωσε το «Κέντρο για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση», καταγράφοντας διάφορες πλευρές της διευρυνόμενης διμερούς συνεργασίας που το Πεκίνο ιεραρχεί αναζητώντας «πύλες» διείσδυσης προς την Ευρώπη και όχι μόνο, αλλά και τις «γέφυρες» που η Αγκυρα αναπτύσσει σταθερά με ιμπεριαλιστικά κέντρα αντίπαλα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Σαμπάχ», ο Φιντάν σημείωσε ότι η Τουρκία διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, με ενεργητική και προσανατολισμένη στα αποτελέσματα εξωτερική πολιτική, παρόμοια με την Κίνα. Επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν ξέχασε να εκτιμήσει ότι Τουρκία και Κίνα διαδραματίζουν «σημαντικό ρόλο στην προστασία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας»... Καθόλου τυχαία, ξεχώρισε την «Πρωτοβουλία για τον Μέσο Διάδρομο Ανατολής - Δύσης από την Κασπία», ο οποίος θα ξεκινά από την Τουρκία και θα φτάνει στην Κίνα μέσω Καυκάσου, Κασπίας και Κεντρικής Ασίας, και τις δυνατότητες που ανοίγονται για συντονισμό με την κινεζική πρωτοβουλία «Belt and Road» (BRI). Αναφέρθηκε μάλιστα και στα «οφέλη για την αδιάλειπτη και ταχεία πρόσβαση στις λεκάνες της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και της Αφρικής».

Σημειωτέον, το 2015 οι δύο χώρες είχαν υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης για την «εναρμόνιση» και την ενίσχυση της συνεργασίας μέσω των δύο πρωτοβουλιών, που πλέον, όπως ανέφερε ο Φιντάν, αποκτά νέα επικαιρότητα, με τα δεδομένα που διαμορφώνουν ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας αλλά και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε Ερυθρά Θάλασσα και Μέση Ανατολή.

Ειδικά στην Ενέργεια, τον Μάη υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη για συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης. Η συμφωνία «έκλεισε» στη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλπαρασλάν Μπαϊρακτάρ στην Κίνα, όπου μεταξύ άλλων συνάντησε και τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Ενέργειας Ζανγκ Τζιανχουά, μαζί με εκπροσώπους κινεζικών ενεργειακών εταιρειών. Οι δύο πλευρές συζήτησαν προοπτικές συνεργασίες στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και στις Ανανεώσιμες Πηγές, αλλά και στον τομέα των εξορύξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ