Τετάρτη 5 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί και επιδρομές απ' άκρη σ' άκρη της Λωρίδας της Γάζας

Χωρίς νερό, τρόφιμα και στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής παλεύουν να επιβιώσουν οι εκτοπισμένοι άμαχοι

Copyright 2024 The Associated

Με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς πυροβολικού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκε και χτες το μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο.

Οι επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού έπληξαν όλο τον παλαιστινιακό θύλακα, από τον βορρά μέχρι τον νότο, καθώς περίπου έναν μήνα μετά την έναρξη της χερσαίας ισραηλινής εισβολής στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, οι μάχες με δυνάμεις που αντιστέκονται στον εισβολέα ξανάρχισαν σε όλη τη Γάζα.

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την ανατολική και κεντρική Ράφα. Πυρά πυροβολικού έβαλαν εναντίον της Χαν Γιούνις, μιας πόλης που έχει καταστραφεί και απέχει μερικά χιλιόμετρα από τη Ράφα. Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη της Γάζας, στον βορρά, και στον καταυλισμό Μπουρέιτζ, στην κεντρική Γάζα. Στο Ντέιρ ελ Μπάλαχ, επίσης στην κεντρική Γάζα, σκοτώθηκαν 8 αστυνομικοί, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Συνολικά, σε 242 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί 36.550 Παλαιστίνιοι και άλλοι 82.959 έχουν τραυματιστεί. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 71 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 182.

Αγώνας επιβίωσης μέσα σε άθλιες συνθήκες για τους εκτοπισμένους

Οικογένειες με παιδιά περπατούν τεράστιες αποστάσεις μέσα στη ζέστη και τα ερείπια αναζητώντας λίγο νερό...
Οικογένειες με παιδιά περπατούν τεράστιες αποστάσεις μέσα στη ζέστη και τα ερείπια αναζητώντας λίγο νερό...
Η Λωρίδα της Γάζας θυμίζει πλέον «σεληνιακό» τοπίο εξαιτίας των τεράστιων καταστροφών και των βουνών ερειπίων και συντριμμιών που βλέπει κανείς απ' άκρη σ' άκρη.

Οι άγριες συνθήκες για την επιβίωση των περίπου 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων επιδεινώνονται καθημερινά λόγω της δραματικής έλλειψης τροφίμων και κυρίως της έλλειψης καθαρού τρεχούμενου νερού και πρόσβασης σε αποχετευτικό δίκτυο. Η έλλειψη αυτή γίνεται ιδιαίτερα αισθητή τώρα που ανεβαίνει μέρα με τη μέρα η θερμοκρασία.

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι καταστράφηκαν και οι 36 καταυλισμοί εκτοπισμένων που λειτουργούσε στη Ράφα (νότια Γάζα). Απηύθυνε δραματική έκκληση στο Ισραήλ να της παράσχει πρόσβαση σε καύσιμα προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα εργοστάσια αφαλάτωσης θαλασσινού νερού και να δοθεί τρεχούμενο νερό στους αμάχους.

«Η επιβίωση είναι αγώνας. Οικογένειες με παιδιά περπατούν τεράστιες αποστάσεις μέσα στη ζέστη αναζητώντας λίγο νερό. Ο κόσμος χρειάζεται νερό για να ζήσει. Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να μας δώσουν πρόσβαση τώρα!», ανέφερε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας.

Αντίστοιχα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε χτες ότι οι οικογένειες που εγκατέλειψαν τη Ράφα στη νότια Γάζα «βρίσκονται τώρα σε περιοχές με ανεπαρκή ποσότητα καθαρού νερού, ιατρικών προμηθειών, καυσίμων και περιορισμένη επισιτιστική βοήθεια».

Και προσθέτει: «Για να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους με λιγότερους πόρους, το WFP αναγκάζεται να παρέχει μειωμένες μερίδες φαγητού και δίνει προτεραιότητα στα ζεστά γεύματα στις κοινοτικές κουζίνες».

Μία τουαλέτα για κάθε 4.130 ανθρώπους!

Στο αλ Μαουάσι, που είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, χαρακτηριστικό για τις εφιαλτικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι άμαχοι είναι ότι υπάρχει κατά μέσο όρο μία τουαλέτα για 4.130 ανθρώπους...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία της βρετανικής ΜΚΟ Oxfam, στο αλ Μαουάσι υπάρχουν μόλις 121 τουαλέτες για 500.000 ανθρώπους...

Τη Δευτέρα, καταυλισμός εκτοπισμένων στην πόλη Χαν Γιούνις πλημμύρισε από λύματα, αφού έσπασε αγωγός. Οι εκτοπισμένοι προσπαθούσαν με μικρά δοχεία ή πλαστικά μπουκάλια να βγάλουν τα βρώμικα νερά από τις σκηνές τους...

Σε αυτές τις συνθήκες, εκπρόσωπος της UNICEF ανακοίνωσε χτες ότι από τις 7 Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί σε Γάζα και κατεχόμενη Δυτική Οχθη πάνω από 15.000 παιδιά Παλαιστινίων και ότι ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει σχολεία, νηπιαγωγεία και «στοχοποιεί αμάχους, ειδικά παιδιά».

Τονίζει επίσης σε ανακοίνωση πως από τον περασμένο Οκτώβρη λόγω του πολέμου και των καταστροφών που έχει προξενήσει στη Γάζα εμποδίζονται να πάνε σχολείο πάνω από 620.000 μαθητές και πάνω από 88.000 φοιτητές.

Εκατοντάδες νεκροί Παλαιστίνιοι και χιλιάδες συλληφθέντες στη Δυτ. Οχθη

Εκκληση για τερματισμό της βίας των κατοχικών αρχών κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη απηύθυνε χτες ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, απαιτώντας την τιμωρία όσων ευθύνονται για τον θάνατο άνω των 500 Παλαιστινίων από τον περασμένο Οκτώβρη.

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εν ψυχρώ δολοφονία δύο Παλαιστινίων εφήβων κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Ακαμπάτ Τζαμπίρ, πλησίον της Ιεριχούς, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι δύο έφηβοι πυροβολήθηκαν πισώπλατα λίγο αφότου προσπάθησαν να πετάξουν «μολότοφ» σε φυλάκιο του κατοχικού στρατού.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, από τον Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Οχθη πάνω από 500 Παλαιστίνιοι και έχουν συλληφθεί άλλοι 9.025 (ανάμεσά τους 635 παιδιά!). Πολλοί από όσους αφέθηκαν ελεύθεροι κατήγγειλαν φριχτές συνθήκες κράτησης και εφιαλτικά βασανιστήρια.

«Σαν να μην ήταν αρκετά τα τραγικά γεγονότα στη Γάζα και στο Ισραήλ τους τελευταίους 8 μήνες, ο λαός της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης υπόκειται σε καθημερινή απαράλλαχτη αιματοχυσία», είπε ο Τουρκ. Χαρακτήρισε «απαράδεκτους» τους φόνους, τις καταπατήσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις καταστροφές και λεηλασίες περιουσιών Παλαιστινίων.

Χτες, στο μεταξύ, μετέβη στην περιοχή της πόλης Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, διατάσσοντας τον κατοχικό στρατό να προετοιμάσει σε συνεργασία με το υπουργείο του τη δημιουργία «ομάδων παρέμβασης» στις πόλεις της «ζώνης ασφάλειας». Οι ομάδες θα περιλαμβάνουν ντόπιους που υπηρέτησαν σε μονάδες μάχης του ισραηλινού στρατού, οι οποίοι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν «περιστατικά ασφαλείας» στην περιοχή.

Το δε Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων, WAFA, μετέδωσε ότι ως χτες λίγο μετά τα χαράματα, συνελήφθησαν άλλοι 22 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και πρώην κρατούμενοι. Επίσης, συνεχίστηκε για δεύτερο 24ωρο ο αποκλεισμός της Ιεριχούς.

Πιέσεις στο Ισραήλ για συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων

Μετά την επιβεβαίωση του θανάτου άλλων 4 Ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα, εν μέσω των δολοφονικών επιθέσεων από τον ισραηλινό στρατό, αυξήθηκαν στο Τελ Αβίβ και αλλού στο Ισραήλ οι κινητοποιήσεις και οι πιέσεις για να καταληχθεί συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, με απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων.

Οπως έγινε γνωστό, οι 4 όμηροι πέθαναν πριν από αρκετούς μήνες στη νότια Γάζα, με τη Χαμάς να καταγγέλλει τις επιθέσεις του κατοχικού στρατού.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν μάλιστα ότι εκτιμάται πως μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί «πάνω από το 1/3» των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι περίπου 120 όμηροι παραμένουν ζωντανοί και 43 έχουν σκοτωθεί.

Στο άκουσμα της είδησης για τους θανάτους άλλων 4 ομήρων, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας έξω από το στρατηγείο του στρατού στο Τελ Αβίβ, απαιτώντας «άμεση συμφωνία». Το πλήθος κρατούσε στα χέρια φωτογραφίες των ομήρων και μπλόκαρε για ώρες τη λεωφόρο Αγιάλον.

Ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε άλλες πόλεις, όπως η Ιερουσαλήμ, η Χάιφα, το Ρεχοβότ, το Ρα'ανά κ.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ