Τετάρτη 5 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα συμφωνία πώλησης αμερικανικών F-35 στο ισραηλινό κράτος - δολοφόνο

Συνεχίζονται τα παζάρια για συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται πολυεπίπεδα παρασκηνιακά παζάρια γύρω από την επίτευξη μιας συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα και για ανταλλαγή Ισραηλινών κρατουμένων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, με άξονα την πρόταση που παρουσίασε με μπόλικη «ασάφεια» την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, εν μέσω της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού οι ΗΠΑ ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ, προχωρώντας σε συμφωνία για εξοπλισμό του κράτους - δολοφόνου με άλλα 25 μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς F-35.

Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν χθες το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας με την αμερικανική πολεμική βιομηχανία «Lockheed Martin». Το ισραηλινό υπουργείο ανέφερε ότι υπεγράφη επισήμως η Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance / LOA) για τα μαχητικά.

Το κόστος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3 δισ. δολάρια, ποσό που καταβάλλεται ολόκληρο από την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Τα πρώτα μαχητικά αυτής της παραγγελίας αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται το 2028, ανά τρία ή πέντε τον χρόνο.

Μέχρι τώρα το Ισραήλ διαθέτει 36 από τα πρώτα 50 F-35 που έχει παραγγείλει, ενώ συνολικά υπολογίζει να αποκτήσει έως το τέλος της δεκαετίας και στις αρχές της επόμενης γύρω στα 75 μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς.

Πιέσεις από τις ΗΠΑ προς τη Χαμάς

Σε ένα τέτοιο φόντο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Δευτέρας ο Μπάιντεν με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς «είναι το μόνο εμπόδιο» για μια εκεχειρία στη Γάζα, και του ζήτησε να ασκήσει κάθε δυνατή επιρροή ώστε η Χαμάς να αποδεχτεί πρόταση για εκεχειρία.

Συγκεκριμένα, παρά την αρνητική στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου στην πρόταση τριών φάσεων που δημοσιοποίησε ο Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος υποστήριξε πως «η Χαμάς είναι τώρα το μόνο εμπόδιο για πλήρη εκεχειρία» και «επιβεβαίωσε την ετοιμότητα του Ισραήλ να προχωρήσει στους όρους μιας συμφωνίας» όπως διαμορφώθηκαν την περασμένη βδομάδα.

Ο εμίρης του Κατάρ εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος μετά την επικοινωνία με τον Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας ότι συζήτησαν «τις προσπάθειες προς την επίτευξη συμφωνίας μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα» και τις εξελίξεις «σε Γάζα και κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στην Ντόχα ο εκπρόσωπος του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών, Ματζίντ Αλ Ανσάρι, ανακοινώθηκε ότι οι διαπραγματευτές «δεν έχουν ακόμα συγκεκριμένες εγκρίσεις» πρότασης για εκεχειρίας από καμία πλευρά, πέρα από δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων.

Η πρόταση τριών φάσεων του Μπάιντεν περιλαμβάνει ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα. Αποκλείει δε κάθε ρόλο για τη Χαμάς στη διακυβέρνηση της περιοχής, κάτι που η ίδια η οργάνωση το έχει απορρίψει.

Υπέρ της θέσης των ΗΠΑ τοποθετήθηκαν αργότερα τη Δευτέρα και οι άλλες χώρες του G7. Σε σχετική κοινή ανακοίνωση ανέφεραν ότι στηρίζουν την πρόταση Μπάιντεν και ζήτησαν από τη Χαμάς να την αποδεχτεί. «Εμείς, οι ηγέτες του G7, υιοθετούμε πλήρως το σχέδιο που θα οδηγήσει σε άμεση εκεχειρία στη Γάζα, θα απελευθερώσει όλους τους ομήρους, θα αυξήσει σημαντικά την ανθρωπιστική βοήθεια σε όλη τη Γάζα και θα οδηγήσει σε διαρκές τέλος της κρίσης, με κατοχυρωμένα τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ και την ασφάλεια των πολιτών της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πάντως η κυβέρνηση Νετανιάχου προβάλλει έντονες αντιστάσεις στο σχέδιο του Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι έχει «σημαντικά κενά».

Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντ. Μενσέρ δήλωσε ότι «ο πόλεμος θα τελειώσει για τον σκοπό επιστροφής των ομήρων» και μετά «θα ακολουθήσουν συνομιλίες» γύρω από το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του Ισραήλ για εξολόθρευση της Χαμάς. Παράλληλα, προχθές το βράδυ ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε πως είναι «ανακριβείς» οι ισχυρισμοί ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «συμφώνησε σε εκεχειρία χωρίς να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις μας».

Από την πλευρά της Χαμάς ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ηγετικό στέλεχος, δήλωσε ότι η οργάνωσή του δεν είναι ευχαριστημένη με τις δηλώσεις των ΗΠΑ και της «Δύσης», που την πιέζουν να αποδεχτεί την πρόταση του Μπάιντεν για τη Γάζα, τονίζοντας πως δεν είναι η Χαμάς που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας αλλά το Ισραήλ. «Και αυτό γίνεται παρότι ο Λευκός Οίκος γνωρίζει πως το πρόβλημα βρίσκεται στο Ισραήλ», είπε ο Ζούχρι.

Αργότερα ο Οσάμα Χαμντάν, άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς στη Βηρυτό, δήλωσε ότι η οργάνωση δεν μπορεί να αποδεχτεί σχέδιο συμφωνίας που δεν περιλαμβάνει ρητή δέσμευση του Ισραήλ για οριστική κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αλλο ένα ξέπλυμα της γενοκτονίας από τον Μπάιντεν

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Time» είπε ότι ο κόσμος «έχει κάθε λόγο να πιστεύει» πως ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για πολιτικούς λόγους. Την ίδια ώρα βέβαια φρόντισε να ξεπλύνει για άλλη μια φορά τη γενοκτονία, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι σίγουρος» αν το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα...

Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλέστηκε η λιβανέζικη εφημερίδα «Al Akhbar» ανακοίνωσαν χθες ότι νέα ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μετέβαινε μέχρι το βράδυ στο Κάιρο, με σκοπό τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία και συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων. Οι ίδιες πηγές εκτίμησαν πως μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να γίνει «στην αρχή της επόμενης βδομάδας, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο».

Επικοινωνία Μακρόν - Νετανιάχου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είχε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν.

Υποστηρίζοντας την πρόσφατη πρόταση τριών φάσεων του Αμερικανού Προέδρου για εκεχειρία στη Γάζα, ο Μακρόν είπε ότι αυτή «ανοίγει ξανά μια αξιόπιστη προοπτική για την εφαρμογή λύσης δύο κρατών», την οποία βεβαίως ο Νετανιάχου απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι «η Γάζα θα πρέπει να παραμείνει ακέραιο τμήμα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, με ανανεωμένη και ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή, με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, που θα διασφαλίσει τη διακυβέρνηση της Γάζας».

Το αμερικανικό σχέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νέο σχέδιο απόφασης με επίκεντρο την πρόταση τριών φάσεων του Μπάιντεν για εκεχειρία στη Γάζα και ανταλλαγή κρατουμένων.

«Αρκετοί ηγέτες και κυβερνήσεις, μεταξύ τους και της περιοχής (σ.σ. της Μέσης Ανατολής), έχουν υιοθετήσει αυτό το σχέδιο. Καλούμε λοιπόν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ενώσει τις προσπάθειές του και να ζητήσει την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς περαιτέρω όρους» ανέφερε σε ανάρτησή της η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ.

Η πρόταση των ΗΠΑ προωθείται μία βδομάδα αφότου η Αλγερία κατέθεσε νέο σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για εκεχειρία στη Γάζα.

Ενδοαστικές διεργασίες στο Ισραήλ

Κατά τ' άλλα, το κόμμα υπερορθόδοξων Εβραίων, SHAS, που έχει 11 βουλευτές στην ισραηλινή Κνέσετ και είναι το μεγαλύτερο κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση Νετανιάχου, μετά το «Λικούντ», ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων όπως αυτή παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Το SHAS υποστηρίζει την πρόταση και στηρίζει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πολέμου, που αντιμετωπίζουν όλη την πίεση, ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία και να σωθούν οι ζωές των αδελφών μας που παραμένουν σε αιχμαλωσία», ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος.

Την ίδια στάση τήρησε στη συνέχεια και το έτερο κόμμα υπερορθόδοξων Εβραίων, «United Torah Judaism», που διαθέτει 7 βουλευτές στην Κνέσετ.

Στο μεταξύ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την παραμονή του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς στο μίνι υπουργικό συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ. Κι αυτό καθώς έχει δώσει περιθώριο στον Νετανιάχου μέχρι το Σάββατο προκειμένου να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη διακυβέρνηση της Γάζας «την επόμενη μέρα» και σε αντίθετη περίπτωση θα παραιτηθεί, όπως έχει προειδοποιήσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφίστηκε στον ΟΗΕ το «σχέδιο εκεχειρίας» των ΗΠΑ(2024-06-11 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα(2024-03-20 00:00:00.0)
Νέο σχέδιο για «επείγουσα αναστολή εχθροπραξιών»(2023-12-20 00:00:00.0)
Πλήρης συνενοχή και υποστήριξη των ΗΠΑ στο μακελειό στη Γάζα(2023-12-12 00:00:00.0)
Στο Ισραήλ ο Μπάιντεν για τη στήριξη του «δικαιώματος αυτοάμυνας» του κράτους - δολοφόνου(2023-10-18 00:00:00.0)
Απειλεί με παραπέρα κλιμάκωση της σφαγής στην Παλαιστίνη(2021-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ