Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Πλήρης συνενοχή και υποστήριξη των ΗΠΑ στο μακελειό στη Γάζα

Νέο βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ | Εγκριση «άμεσης πώλησης» εξοπλισμών στο Ισραήλ

Την πλήρη συνενοχή και υποστήριξη των ΗΠΑ στο μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας ήρθε να επιβεβαιώσει με εμφατικό τρόπο το νέο βέτο που άσκησε η αμερικανική κυβέρνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, την περασμένη Παρασκευή, ενάντια στο σχέδιο απόφασης που προωθούσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Το σχέδιο ψηφίσματος υπερψήφισαν τα 13 από τα 15 μέλη του ΣΑ. Κατά ψήφισαν μόνο οι ΗΠΑ, ενώ απείχε η Βρετανία - έχοντας άλλωστε ως δεδομένο το αμερικανικό βέτο.

Αυτό ήταν το 35ο βέτο των ΗΠΑ στο ΣΑ για το Παλαιστινιακό από το 1970!

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς τόνισε ότι η στάση των ΗΠΑ τις καθιστά συνένοχες στα εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν υποστήριξε το βέτο ισχυριζόμενος ξανά ότι μια εκεχειρία τώρα θα ευνοούσε τη Χαμάς. Ο ίδιος την Κυριακή δήλωσε υποκριτικά ότι είναι «απολύτως απαραίτητη» η προστασία των αμάχων στη Γάζα και ότι τον πόλεμο θα πρέπει να ακολουθήσει «μία περίοδος ειρήνης που θα έχει διάρκεια»...

Το Σάββατο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε το Κογκρέσο για τη σύσταση του Μπλίνκεν να εγκρίνει «κατεπειγόντως» την «άμεση πώληση» στο Ισραήλ βλημάτων αρμάτων μάχης τύπου M830, αξίας 106,5 εκατ. δολαρίων.

«Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ και είναι ζωτικό για τα εθνικά τους συμφέροντα να το βοηθήσουν να αναπτύξει και να συντηρήσει μια ισχυρή και πανέτοιμη δυνατότητα αυτοάμυνας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Μετά το βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σήμερα αναμένεται νέα συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Γάζα.

Κλιμάκιο του ΣΑ του ΟΗΕ στη Ράφα

Χτες, κλιμάκιο 12 διπλωματών από το ΣΑ του ΟΗΕ πραγματοποίησε επίσκεψη στο μεθοριακό πέρασμα της Αιγύπτου με τη Ράφα της Γάζας, προκειμένου να δουν από κοντά την κρίση που προκαλεί το Ισραήλ στην περιοχή και να αξιολογήσουν τη βοήθεια που χρειάζεται να φτάσει στους αμάχους.

Οι απεσταλμένοι έκαναν λόγο για αδιανόητα δεινά και ζήτησαν να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, Ζανγκ Τζουν, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν έχει κάποιο μήνυμα προς τις χώρες που αντιτίθενται στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, είπε λακωνικά: «Φτάνει πια».

Η επίσκεψη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραηλινού πρέσβη στον ΟΗΕ Γκ. Ερντάν, ο οποίος τη χαρακτήρισε «ντροπή» και επιπρόσθετη ένδειξη της «προκατάληψης» του ΟΗΕ σε βάρος του Ισραήλ.

Στο ΣΑ του ΟΗΕ έχουν ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις πάνω σε άλλο σχέδιο απόφασης, που συνέταξαν τα Εμιράτα και το οποίο ζητάει από τις αντιμαχόμενες πλευρές «να επιτρέψουν τη χρήση όλων των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων οδών προς και διά μέσου της Γάζας» για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Συνομιλίες του Πούτιν με Νετανιάχου και Σίσι

Στο μεταξύ, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν και στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, η πρώτη από την έναρξη της επίθεσης στη Γάζα.

Από το γραφείο του Νετανιάχου έγινε γνωστό ότι ο τελευταίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις θέσεις που εκφράζουν οι Ρώσοι αξιωματούχοι στον ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή φόρα κατά του Ισραήλ. Επίσης, «επέκρινε σθεναρά» την «επικίνδυνη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν». Από την άλλη, εκτίμησε την προσπάθεια της Ρωσίας να πετύχει την απελευθέρωση ενός Ισραηλινού ρωσικής (διπλής) υπηκοότητας. Ζήτησε επίσης από τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στον Ερυθρό Σταυρό ώστε να επιτραπούν οι επισκέψεις του σε ομήρους της Χαμάς.

Χτες, πάντως, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιεί το Ισραήλ την επίθεση της Χαμάς στις 7η Οκτωβρίου ως δικαιολογία για τη συνολική τιμωρία των Παλαιστινίων. Ο ίδιος απαίτησε τη «διεθνή εποπτεία» των εδαφών στη Γάζα.

Το Σάββατο ο Ρώσος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, συμφωνώντας να συνεργαστούν «για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός» στη Γάζα.

Η ΕΕ για τις εξελίξεις στη Γάζα

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αντάλλαξαν χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων απόψεις για το αίτημα του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για ανθρωπιστική εκεχειρία, καθώς και για την πρόταση της Ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στη Χαμάς και μεμονωμένες κυρώσεις σε εξτρεμιστές εποίκους που ασκούν βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη. Ανακοίνωσαν επίσης πως θα συζητήσουν για την «επόμενη μέρα».

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στήριξαν την πρόταση του Γκουτέρες για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, όμως καταψήφισαν οι ΗΠΑ. Ζήτησε να συμφωνηθεί τουλάχιστον μια σειρά από παύσεις των εχθροπραξιών, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση είναι άθλια, ενώ πλέον «δεν υπάρχουν άλλα καταφύγια στη Γάζα».

Νωρίτερα, το Ισραήλ έστειλε επιστολή στον Μπορέλ, επαινώντας την πρόταση για τη δημιουργία «καθεστώτος ad hoc κυρώσεων κατά της Χαμάς και των υποστηρικτών της». Με αυτή την αφορμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τις εκκλήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τες ασύμβατες με τον «αντικειμενικό σκοπό» του πολέμου, που είναι η «εξάλειψη της Χαμάς».

Χτες η Δανία ανακοίνωσε ότι επαναλαμβάνει την αναπτυξιακή της βοήθεια στους Παλαιστίνιους, που είχε «παγώσει» μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Το Φόρουμ στην Ντόχα

Οι εξελίξεις στη Γάζα και τα διπλωματικά παζάρια για μία πιθανή εκεχειρία ή «ανθρωπιστικές παύσεις» τέθηκαν στο επίκεντρο διήμερου διεθνούς φόρουμ που ξεκίνησε την Κυριακή στην Ντόχα του Κατάρ.

Ο Ιορδανός ΥΠΕΞ, Αϊμαν Σαφάντι, δήλωσε πως το Ισραήλ εφαρμόζει στη Γάζα τακτική πολέμου που ισοδυναμεί με τον νομικό ορισμό της «γενοκτονίας». Κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ πως επιχειρεί «συστηματικά να αδειάσει τη Γάζα από τον λαό της».

Η κυβέρνηση του Καταριανού Εμίρη, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, διαβεβαίωσε πως το Κατάρ συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για επίτευξη νέας εκεχειρίας στη Γάζα και πως «δεν πρόκειται να σταματήσει» παρά τη «μικρότερη επιθυμία» που κατέγραψε μπροστά σε αυτό τον στόχο.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, μιλώντας στο ίδιο Φόρουμ, εκτίμησε πως το κοινό που υπάρχει ανάμεσα στη χώρα του και το Ισραήλ είναι πως πλέον «και οι δύο χώρες δεν πιστεύουν στη λύση δύο κρατών». Επανέλαβε την πρόταση της χώρας του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να καθοριστεί η τύχη της Παλαιστίνης, στο οποίο να επιτρέπεται να ψηφίσουν μόνο αυτοί που ζούσαν εκεί πριν από το 1948.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφίστηκε στον ΟΗΕ το «σχέδιο εκεχειρίας» των ΗΠΑ (2024-06-11 00:00:00.0)
Νέα συμφωνία πώλησης αμερικανικών F-35 στο ισραηλινό κράτος - δολοφόνο (2024-06-05 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα (2024-03-20 00:00:00.0)
Νέο σχέδιο για «επείγουσα αναστολή εχθροπραξιών» (2023-12-20 00:00:00.0)
Νέα προκλητική στήριξη στην... «αυτοάμυνα του Ισραήλ» (2023-11-30 00:00:00.0)
Χαιρετίζουν όλοι την προσωρινή συμφωνία, διαφοροποιήσεις και αντιθέσεις για τη συνέχεια (2023-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ