Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προετοιμάζουν το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο για τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης και προστασίας

Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη στη Λάρισα το αγωνιστικό ραντεβού

Τη συμμετοχή τους στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, το Σάββατο 16 Δεκέμβρη στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία Λάρισας, δυναμώνοντας τη διεκδίκηση για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, προετοιμάζουν σωματεία, μαζικοί φορείς και Επιτροπές Αγώνα πλημμυροπαθών από όλη τη Θεσσαλία.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και καλούν, μεταξύ άλλων, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Καρδίτσας, οι 4 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, οι επιτροπές πλημμυροπαθών Ν. Σμύρνης, Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, Αγίου Θωμά, Φαλάνης, ΑΤΑ, από τη Λάρισα και Φαρκαδόνας, Μ. Καλυβίων, Αμπελακίων Τρικάλων, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας, οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Λάρισας και Καρδίτσας καθώς και άλλοι μαζικοί φορείς.

Οι μαζικοί φορείς οργανώνουν συσκέψεις και περιοδείες, ενώ καλούν να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής και από άλλους φορείς με στόχο να «βουλιάξει» η κεντρική πλατεία της Λάρισας στις 16 Δεκέμβρη. Σήμερα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα, όπου μεταξύ άλλων θα ανακοινωθούν αναλυτικά οι φορείς που στηρίζουν το συλλαλητήριο.

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη συζήτηση του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, με τον λαό να είναι εκείνες τις μέρες στον δρόμο ενάντια στα ματωμένα πλεονάσματα και το «τσεκούρι» για το εισόδημά του, στο «ζεστό» χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κρατικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει μόνο 600 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις από τις καταστροφές σε Θεσσαλία και Εβρο, όταν γίνονται εκτιμήσεις για το κόστος των ζημιών για μερικά δισ. ευρώ.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα και την κοροϊδία

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης (παλιών και νέων), τονίζοντας ότι «3 μήνες μετά την πλημμύρα που έπληξε και τις Εργατικές Κατοικίες, τα περισσότερα προβλήματα που όφειλαν να λύσουν κυβέρνηση, δήμος, Περιφέρεια, ΟΑΕΔ, υγειονομικές υπηρεσίες, δεν έχουν λυθεί. Δεν συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα και την κοροϊδία».

Η Επιτροπή προσθέτει ότι «η κυβέρνηση εδώ και λίγο καιρό έδωσε σε έναν αριθμό πλημμυροπαθών κατοίκων ισόγειων διαμερισμάτων και όχι στο σύνολό τους, από 1.200 έως 6.600 ευρώ, ενώ οι ζημιές είναι τουλάχιστον πενταπλάσιες σε αξία, αφού στην πλειοψηφία των ισόγειων διαμερισμάτων καταστράφηκε και πετάχτηκε το σύνολο της οικοσκευής. Απέκλεισε όμως ετσιθελικά, απ' αυτές τις αποζημιώσεις - ψίχουλα, όλους τους ιδιοκτήτες των υπογείων - αποθηκών (930), τα οποία πλημμύρισαν μέχρι το ταβάνι, προκαλώντας καθολική καταστροφή κάθε είδους χρήσιμων αντικειμένων που είχαμε, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ. Αν νομίζουν τα κυβερνητικά στελέχη ότι αυτό λέγεται αποζημίωση κατοίκων που έχασαν περιουσίες πολλών χιλιάδων ευρώ και δεν μπορούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, εξαιτίας της απουσίας ενός σχεδιασμού και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας των Εργατικών Κατοικιών και όλης της Θεσσαλίας, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ας έρθουν αυτοί να ζήσουν σε κατεστραμμένες, βρώμικες, μουχλιασμένες και ανθυγιεινές εργατικές κατοικίες».

Η Επιτροπή Πλημμυροπαθών απαιτεί: 100% αποζημιώσεις για την κατεστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε αυτή βρισκόταν στο ισόγειο διαμέρισμα είτε στο υπόγειο - αποθήκη. Το ίδιο και για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπόγειων και κοινόχρηστων χώρων των οικοδομών. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Ειδικό βοήθημα 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, αυξημένο κατά 300 ευρώ για κάθε παιδί, για επείγουσες ανάγκες. Αναστολή για 1 χρόνο των οφειλών για τις εργατικές κατοικίες στον ΟΑΕΔ, δίχως προσαύξηση. Να αλλάξει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων και να απαλλαγούν όλοι οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών (σπίτια και υπόγεια) από τα ανταποδοτικά τέλη, τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της στέγασης όσων δεν μπορούν να επιστρέψουν στα διαμερίσματα, γιατί δεν έχουν οικοσκευή, με ενοικίαση διαμερισμάτων, με αποκλειστική επιβάρυνση κυβέρνησης, δήμου, Περιφέρειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ