Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι ευρύτερης ανάφλεξης

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου προκάλεσαν χτες τον θάνατο του δημάρχου της μεθοριακής πόλης Ταϊμπέχ στον νότιο Λίβανο, Χουσέιν Μανσούρ, ενώ ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post» έφερε στο προσκήνιο τη χρήση αμερικανικών βομβών λευκού φωσφόρου από τον ισραηλινό στρατό στον Λίβανο.

Δημοσιογράφοι της εφημερίδας εντόπισαν υπολείμματα αμερικανικών εμπρηστικών βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών λευκού φωσφόρου που εκτοξεύτηκαν στην Ντέιρα, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, τον Οκτώβρη, τα οποία έκαναν στάχτες τουλάχιστον 4 σπίτια.

Τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου (ο οποίος φλέγεται σε υψηλές θερμοκρασίες και δημιουργεί καπνό, που καλύπτει τις κινήσεις των στρατευμάτων) έχουν απαγορευτεί από διεθνείς συνθήκες.

Νέα ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Παράλληλα με τις επιθέσεις στον Λίβανο, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Συρία με τη στήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή της Ρωσίας. Αργά το βράδυ της Κυριακής, προκάλεσε τον θάνατο 2 Σύρων, μελών των δυνάμεων ασφαλείας, και 2 μαχητών της λιβανέζικης Χεζμπολάχ στη διάρκεια επιθέσεων κοντά στη Δαμασκό. Σύμφωνα με το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», οι «δύο μαχητές της Χεζμπολάχ και δύο Σύροι φρουροί» που εργάζονταν σε εγκαταστάσεις της λιβανέζικης οργάνωσης, σκοτώθηκαν και τρεις άλλοι μαχητές και τρεις άμαχοι τραυματίστηκαν στον τομέα της Σαγέντα Ζαϊνάμπ, στο νότιο τμήμα της συριακής πρωτεύουσας. Επίσης φέρεται ότι χτυπήθηκε και «μια μονάδα ραντάρ» κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Νωρίτερα, το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana έκανε λόγο για χτυπήματα του «ισραηλινού εχθρού» σε διαφορετικούς τομείς των προαστίων της Δαμασκού, χωρίς να διευκρινίζει τους στόχους ή να αναφέρει θύματα.

Νέες προειδοποιήσεις από τους Χούθι στο Ισραήλ

Οι ισραηλινές προκλητικές επιθέσεις σε χώρες της περιοχής δυναμιτίζουν τις αντιδράσεις και άλλων δυνάμεων. Ηγετικά στελέχη των Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν το Σάββατο πως θα απαγορεύσουν τη διέλευση σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ. Κάλεσαν επίσης όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες να μη συνεργάζονται με το Ισραήλ.

«Αν η Γάζα δεν λάβει τα τρόφιμα και τα φάρμακα που χρειάζεται, όλα τα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό ισραηλινά λιμάνια, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, θα γίνουν στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις μας», είπε στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Την Κυριακή φρεγάτα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα αναχαίτισε «δύο απειλές» (πιθανώς πυραύλους ή drones) δίχως να τις διευκρινίσει, προσθέτοντας ότι εμφανίστηκαν σε απόσταση 110 χλμ. από τις ακτές της Υεμένης.

Την περασμένη βδομάδα, αμερικανικό αντιτορπιλικό είχε καταρρίψει τρία drones πιθανώς των Χούθι που τα θεώρησε «άμεση απειλή στη διεθνή ναυτιλία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ