Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Σφοδροί βομβαρδισμοί και μάχες, ενώ εξελίσσονται τα σχέδια πλήρους εκτοπισμού

Πάνω από 18.200 νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις

Αμέτρητα τα τραυματισμένα παιδιά
Αμέτρητα τα τραυματισμένα παιδιά
Με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους στο ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα να εκφράζεται με κάθε τρόπο - από το αμερικανικό βέτο στον ΟΗΕ την περασμένη Παρασκευή, στο ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός, μέχρι το «πράσινο φως» που έδωσε το Πεντάγωνο στο ισραηλινό «έκτακτο» αίτημα για την πώληση 14.000 βλημάτων αρμάτων μάχης - ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εντείνει τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Στις 66 μέρες των βάρβαρων ισραηλινών επιθέσεων έχουν σκοτωθεί 18.205 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 7.780 αγνοούμενοι, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Πάνω από 49.645 είναι οι τραυματίες.

Στοιχεία οργανώσεων του ΟΗΕ τις οποίες επικαλέστηκε το δίκτυο «Al Jazeera» αναφέρουν ότι έχουν καταστραφεί ή υποστεί σημαντικές ζημιές πάνω από 305.000 σπίτια και πολυκατοικίες, που αποτελούν περίπου το 60% των κατοικιών στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, έχουν καταστραφεί 167 τεμένη και ναοί και έχει εκτοπιστεί το 90% των 2,3 εκατ. κατοίκων του θύλακα.

Οι ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα, σκηνές και ζεστά ρούχα παραμένουν τεράστιες, ενώ οι ασθένειες με λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι διάρροιες σαρώνουν δεκάδες χιλιάδες αμάχους, κυρίως τα μικρά παιδιά.

Αυξάνονται διαρκώς τα θύματα
Αυξάνονται διαρκώς τα θύματα
Ο Καρλ Σκάου, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ, δήλωσε το Σάββατο στο «Reuters» ότι πλέον «το 50% του πληθυσμού λιμοκτονεί, οι 9 στους 10 δεν τρώνε καθημερινά».

Σφοδρές μάχες σε Χαν Γιούνις και Πόλη της Γάζας

Το δολοφονικό σφυροκόπημα της ισραηλινής Αεροπορίας επικεντρώθηκε χθες κυρίως σε συνοικίες της νότιας πόλης Χαν Γιούνις (όπως πέριξ του «Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου» της πόλης) και σε περιοχές του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου απαίτησε ξανά από τους μαχητές της Χαμάς να παραδοθούν, αλλιώς «θα βρουν θάνατο». «Η εξάλειψη της Χαμάς πολιτικά και στρατιωτικά και η επιστροφή των κρατουμένων είναι στόχοι του πολέμου, και θα τους επιτύχουμε», είπε. Ισχυρίστηκε κατά τ' άλλα πως ο ισραηλινός στρατός «δεν προτίθεται να παραμείνει μόνιμα» στη Γάζα. Η ισραηλινή κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι θα διατηρήσει για μεγάλο διάστημα την «ευθύνη ασφαλείας».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού Ντ. Χαγκάρι είχε αναφέρει ότι την Κυριακή σημειώθηκαν «μανιασμένες μάχες» σε συνοικίες της Πόλης της Γάζας και στη Χαν Γιούνις, υποστηρίζοντας πως στη διάρκειά τους ένοπλοι Παλαιστίνιοι έβγαιναν από σήραγγες, πυροδοτούσαν εκρηκτικά και εκτόξευαν αντιαρματικές ρουκέτες. Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαίωσαν μεταξύ άλλων τη σθεναρή αντίσταση των Παλαιστίνιων μαχητών, παρά τις κατά καιρούς «θριαμβευτικές» δηλώσεις, τις οποίες επανέλαβε και χθες η ισραηλινή ηγεσία.

Με τις μάχες να εντείνονται, οι επίσημα ανακοινωμένοι θάνατοι Ισραηλινών στρατιωτών από την έναρξη της χερσαίας εισβολής, στις 27 Οκτωβρίου, έφτασαν χθες τους 104.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς, Μοχάμεντ Αμπού Ομπέιντα, δήλωσε ότι πάνω από 180 ισραηλινά άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα χτυπήθηκαν το τελευταίο 10ήμερο, ενώ πρόσθεσε πως η αποτυχημένη απόπειρα απελευθέρωσης ομήρων στο τέλος της περασμένης βδομάδας προκάλεσε τον θάνατο ενός 25χρονου Ισραηλινού στρατιώτη ο οποίος ήταν όμηρος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Χαμάς έκανε «αρκετές ποιοτικές επιχειρήσεις» κατά των δυνάμεων εισβολής, με «επιβεβαιωμένους τραυματισμούς», ενώ «οι περισσότερες δικές μας δυνάμεις επέστρεψαν στις μονάδες με ασφάλεια».

Τόνισε δε πως «κανείς από τους αιχμαλώτους του εχθρού δεν θα απελευθερωθεί, παρά μόνο μέσω της διαδικασίας ανταλλαγής».

«Αποδείξαμε σε εχθρούς και φίλους την καλή μεταχείριση που είχαν αυτοί που κρατούσαμε, αντίθετα με τη σαδιστική μεταχείριση που αντιμετωπίζουν οι δικοί μας κρατούμενοι στις φυλακές της κατοχής», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε τέλος ότι δεν υπάρχει άλλη λύση «από το να πολεμήσουμε αυτόν τον άγριο κατακτητή σε κάθε γειτονιά, δρόμο και αυλή».

Σε πλήρη εξέλιξη τα σχέδια πλήρους εκτοπισμού των Παλαιστινίων

Μαζί με τις δολοφονικές επιθέσεις του κατοχικού στρατού, που ανεβάζουν συνεχώς τον τεράστιο αριθμό νεκρών και τραυματισμένων αμάχων, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο του Ισραήλ για πλήρη εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τις πόλεις τους και τελικά από την ίδια τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αυτήν τη φάση, όπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ του BBC, ο ισραηλινός στρατός εξωθεί ένα τεράστιο μέρος των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας σε μία «ανθρωπιστική ζώνη» στη νότια Γάζα η οποία έχει έκταση μόλις 8,5 τ.χλμ.!

Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, αυτή η ζώνη, το Μαουάσι, είναι μια στενή λωρίδα γης δίπλα στη Μεσόγειο, με έκταση όσο το αεροδρόμιο «Χίθροου» του Λονδίνου!

Ο επικεφαλής της Οργάνωσης Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φ. Λαζαρινί, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Los Angeles Times» καταγγέλλει τον ισραηλινό στρατό ότι έχει στήσει σκηνικό για τη μαζική έξοδο των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο, ενώ δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να κάνει αδύνατη την επιστροφή τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ίδιος αναφέρει στο άρθρο ότι «η λυπηρή πραγματικότητα είναι πως οι κάτοικοι της Γάζας δεν είναι ασφαλείς πουθενά (...) Ούτε στα σπίτια τους, ούτε στα νοσοκομεία, ούτε σε κτίρια υπό τη σημαία του ΟΗΕ, ούτε στον βορρά, στη μέση ή στον νότο... Μετά την καταστροφή του βόρειου τμήματος έρχεται τώρα η σειρά του νότιου, με τη διαφορά ότι τώρα οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να πάνε πουθενά».

Ο Λαζαρινί αμφισβητεί επίσης ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει την επιστροφή τους στις εστίες τους μετά το τέλος του πολέμου, λέγοντας πως «οι επιζήσαντες πολιορκούνται και στριμώχνονται σε μια μικροσκοπική περιοχή της νότιας Γάζας, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, και είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα επιτραπεί στους Παλαιστίνιους της Γάζας που εκτοπίζονται σήμερα να επιστρέψουν στα κατεστραμμένα τους σπίτια σύντομα».

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέρριψε τις καταγγελίες του Λαζαρινί, λέγοντας ότι το Ισραήλ τάχα «δεν είχε ποτέ σχέδιο» να εκτοπίσει τους κατοίκους της Γάζας στην Αίγυπτο. Αυτό ενώ τον Νοέμβρη Ισραηλινοί βουλευτές σε άρθρο στην εφημερίδα «Wall Street Journal» επιχειρηματολογούσαν υπέρ της «μετεγκατάστασης» Παλαιστίνιων προσφύγων σε άλλες χώρες, στις δε αρχές Οκτώβρη είδαν το φως της δημοσιότητας σχέδια του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών για εκτοπισμό Παλαιστινίων και μετεγκατάστασή τους στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες, μεταξύ τους και στην Ελλάδα.

Απάνθρωπες συνθήκες για τους εκτοπισμένους

Πέρα από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε πρόχειρους καταυλισμούς εκτοπισμένων αμάχων, σε «θερμοκήπια» ασθενειών και επιδημιών μετατρέπονται επίσης τα σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, καθώς εκεί οι ασθένειες διαδίδονται εξαιτίας του υπερπληθυσμού και των κακών υγειονομικών συνθηκών.

Σύμφωνα με την διευθύντρια της UNICEF για τη Μέση Ανατολή, Αντέλ Χοντρ, «σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν εκτοπιστεί διά της βίας και ωθούνται όλο και περισσότερο προς τον νότο, μέσα σε μικροσκοπικές ζώνες όπου επικρατεί συνωστισμός, χωρίς νερό, τροφή ή προστασία». «Οι περιορισμοί στη διοχέτευση ζωτικής σημασίας βοήθειας μέσα στη Λωρίδα της Γάζας είναι μια επιπλέον θανατική ποινή για τα παιδιά», πρόσθεσε.

Η δε συντονίστρια Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, Λιν Χέιστινγκς, δήλωσε ότι «η μονομερής δήλωση της κατοχικής δύναμης, ότι περιοχές χωρίς υποδομές, τρόφιμα, νερό, υπηρεσίες Υγείας (...) είναι "ασφαλείς ζώνες", δεν σημαίνει τίποτα».

Διόλου τυχαία, το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ανανεώσει τη βίζα της Καναδής, στελέχους του ΟΗΕ, στην οποία προσάπτει πως δεν είναι «αμερόληπτη»....

Την Κυριακή, σε έκτακτη συνεδρίασή του το ΔΣ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε έκκληση στις ισραηλινές δυνάμεις να επιτρέψουν την άμεση και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς το σύστημα Υγείας στη Γάζα «έχει γονατίσει» και λειτουργούν μόνο 14 νοσοκομεία (που κι αυτά υπολειτουργούν) από τα 36 του παλαιστινιακού θύλακα. Και εδώ δεν έλειψε η προσπάθεια χωρών όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία να «στρογγυλέψουν» διατυπώσεις στην εν λόγω έκκληση.

Το ίδιο 24ωρο, σε φόρουμ στην Ντόχα του Κατάρ ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες εκτίμησε ότι «σύντομα η δημόσια τάξη στη Γάζα θα καταρρεύσει εντελώς», λόγω των ισραηλινών εμποδίων στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Εκτίμησε δε πως είναι πιθανές η περαιτέρω επιδείνωση επιδημιών και η αύξηση της πίεσης για εκτοπισμό των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ