Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Υποδομές και προσωπικό στην υπηρεσία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Στα σκαριά «μονιμότερη παρουσία» Αμερικανών και στη Νέα Πέραμο

Με μπούσουλα τις υπηρεσίες στον ευρωατλαντικό άξονα, αναπτύσσονται μια σειρά υποδομές της χώρας, συνέπεια της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις Βάσεις και της στρατηγικής σύμπλευσης των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2 και σε αυτό το ζήτημα.

Χαρακτηριστικά πριν μερικές μέρες επιθεώρησαν τον λιμένα Αλεξανδρούπολης και το Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης στελέχη της δύναμης «Area Support Group-Balkans» των Αμερικανών από το Camp Bondsteel στο Κόσοβο.

Τονίστηκε η «στρατηγική σημασία» της Αλεξανδρούπολης για την υποστήριξη των αμερικανοΝΑΤΟικών επιχειρήσεων και αποστολών στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, ενώ στο Πετροχώρι οι Αμερικανοί μετέχουν εδώ και χρόνια σε ασκήσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Εξάλλου, την Παρασκευή έγιναν τα εγκαίνια της Βάσης Υποστηρίξεως Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΒΥΜΕΕ) στη Νέα Πέραμο Αττικής, όπου εδράζονται επίσης το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) και των ΕΤΑ και Ζ' ΜΑΚ, Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕ) του ΓΕΕΘΑ. Μεταξύ άλλων έγιναν έργα για την εμβάθυνση του λιμένος και την επέκταση του υφιστάμενου λιμενοβραχίονα προκειμένου να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα και μεγαλύτερου εκτοπίσματος ταχύπλοα σκάφη. Επίσης κατασκευάστηκαν υπόστεγα για τη μετεγκατάσταση εξειδικευμένων κλιμακίων συντήρησης, κατασκευάστηκε νέο κτίριο για το καταδυτικό κέντρο των Μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ κ.λπ.

Στην ομιλία του ο Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι νέες υποδομές «δημιουργούν τεράστια προστιθέμενη αξία και καθιστούν τη χώρα μας πόλο έλξης για φίλους και συμμάχους, στο πλαίσιο ευρύτερων συνεργασιών και συνεκπαιδεύσεων που θα υποστηρίξουν έτι περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδος ως πυλώνος σταθερότητος και ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή». Εκανε άλλωστε σαφές ότι διεξάγονται «συζητήσεις» και για κάποια «μονιμότερη παρουσία» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή, με μεταστάθμευση πιθανώς αξιωματικών - συνδέσμων στη Ν. Πέραμο και συχνό «rοtation» κλιμακίων τους για συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις.

Διόλου τυχαία, την Παρασκευή, παράλληλα με τα εγκαίνια εκτελούνταν και φάσεις συνεκπαίδευσης στα ανοικτά με τη συμμετοχή τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, Αμερικανών αλλά και της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, σε άλλο ένα δείγμα παραπέρα στρατιωτικοποίησης του Σώματος πάνω σε ευρωατλαντικά πρότυπα και προτάγματα.

Εξάλλου, καθώς τέτοιες δραστηριότητες δεν έχουν πλέον τελειωμό και απλώνονται σε όλη τη χώρα, το διάστημα 1-3/12 πραγματοποιήθηκε διμερής διακλαδική συνεκπαίδευση Ελλάδος και ΗΠΑ (προσωπικό και μέσα από την 26th Marine Expeditionary Unit) και στην ευρύτερη περιοχή της Σκύρου. Δεν περνά απαρατήρητο ότι πρόκειται για τη δύναμη ταχείας αντίδρασης που τέθηκε από τις ΗΠΑ σε ετοιμότητα την επομένη κιόλας της 7/10 και της νέας αιματοχυσίας στο Παλαιστινιακό.

Η συνεκπαίδευση επικεντρώθηκε στη σχεδίαση και διεξαγωγή αμφίβιων, αποβατικών και αεροναυτικών επιχειρήσεων, με τους συμμετέχοντες να εξασκούνται σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, με το ΓΕΕΘΑ να λέει πως «αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση Ελλάδος και ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο και την συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας τους με σκοπό την υποστήριξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας και πέραν αυτής», στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά αναλαμβάνοντας ρόλους ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί, κατά πληροφορίες, προχωρούν στον εκσυγχρονισμό υποσταθμών διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στο ναυτικό σκέλος της Βάσης τους στη Σούδα, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν παραδόσεις εκεί μεγάλων ποσοτήτων υγρού αζώτου από το 2024 έως και το 2029.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ