Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ανησυχίες, σχέδια και τα επόμενα βήματα εντός πλαισίου ΝΑΤΟ

INTIME NEWS

Τα επόμενα βήματα στο ελληνοτουρκικό παζάρι, εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, έχουν δρομολογήσει το πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) στην Αθήνα και η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, με τα κυβερνητικά επιτελεία να διαρρέουν ότι σειρά παίρνουν τώρα «τα μεγάλα» ζητήματα και οι επώδυνες διευθετήσεις.

Θυμίζουμε ότι μετά το πέρας των συναντήσεων, ανακοινώθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία την ερχόμενη άνοιξη, πιθανόν τον Απρίλη, όπως και η συνάντηση των δύο ηγετών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι.

Νωρίτερα, κατά πληροφορίες τον Φλεβάρη, αναμένεται ένας ακόμα γύρος πολιτικού διαλόγου (εξελισσόμενος «σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος» και με «διερευνητικές / διαβουλευτικές συνομιλίες»), αλλά και συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που επισήμως «περιλαμβάνουν μέτρα στον στρατιωτικό τομέα τα οποία θα συνέβαλλαν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές». Επίσης τον Φλεβάρη αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία πολυμελής επιχειρηματική αποστολή με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την «οικονομική διπλωματία», Κ. Φραγκογιάννη. Η αποστολή προγραμματίζεται σε συνέχεια των 15 συμφωνιών που υπογράφηκαν την προηγούμενη Πέμπτη στην Αθήνα για προώθηση των διμερών μπίζνες, καθώς στόχος των δύο κυβερνήσεων τέθηκε να διπλασιάσουν το διμερές εμπόριο την επόμενη 5ετία στα 10 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον, ο Φραγκογιάννης, αρθρογραφώντας στα «Νέα», χαρακτήρισε την Τουρκία «υπολογίσιμη δύναμη στην ανήσυχη ιστορικά και πολιτισμικά γειτονιά μας», επιμένοντας ότι «οι άρρηκτοι γεωγραφικοί δεσμοί μας με την Τουρκία είναι προς όφελός μας να συμβαδίζουν με μια ήρεμη και γόνιμη γειτονία». Μιλώντας, εξάλλου, στο «ethnos.gr» ο Φραγκογιάννης είπε ότι η λεγόμενη Θετική Ατζέντα «έπαιξε καθοριστικό ρόλο» στη διαμόρφωση «καλού κλίματος» στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και στο ΑΣΣ.

Δείχνοντας ότι οι μπίζνες φτιάχνουν κλίμα για διευθετήσεις, πρόσθεσε πως «όταν γεννήθηκε η ιδέα της Θετικής Ατζέντας, το 2021, το κλίμα στις σχέσεις μας με τη γείτονα ήταν αρκετά διαφορετικό. Με τη στρατηγική μας επιλογή, ως κυβέρνηση, να μην εστιάσουμε στις διαφωνίες μας με την Τουρκία, αλλά να αναζητήσουμε τα πεδία σύγκλισης όπου η συνεργασία μας θα είναι αμοιβαία επωφελής, πετύχαμε (...) να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές (...) Καλλιεργήθηκε ένα κλίμα συνεργασίας, αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, το οποίο σταδιακά ενδυναμώνεται και εμπεδώνεται. Και το οποίο διαχέεται και επηρεάζει και άλλες πτυχές των σχέσεων».

«Καλό σημάδι» η συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη λέει η Κομισιόν

Στο μεταξύ, την ικανοποίησή της για τη Σύνοδο Ελλάδας - Τουρκίας εξέφρασε και η ΕΕ, που διά στόματος εκπροσώπου της Κομισιόν είπε ότι «είναι πάντα πολύ θετικό να βλέπει κανείς αν υπάρχει πρόοδος στις σχέσεις καλής γειτονίας». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, ανέφερε ότι «εναπόκειται φυσικά στα κράτη - μέλη να διαχειρίζονται τις σχέσεις τους με εξωτερικούς εταίρους και ιδιαίτερα με τους γείτονες».

Την ίδια στιγμή, μιλώντας για τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, είπε ότι «ένα από τα προβληματικά σημεία μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν η συμπεριφορά της Αγκυρας προς τη γειτονία της, ειδικά προς τους γείτονες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», εννοώντας την Κύπρο και την Ελλάδα, και συνέχισε: «Αυτό που λέγαμε από το 2020 για τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία περιελάμβανε επίσης τη βελτίωση και τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας, θεώρηση για την Ελλάδα ή την βίζα με την Τουρκία. Επομένως, σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ θετικό να βλέπουμε τι συνέβη στην Αθήνα μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας και είναι ένα πολύ καλό σημάδι. Είναι ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση».

«Παραχώρηση κυριαρχίας», «συνδιαχείριση» και «γκρίζες ρυθμίσεις» βλέπει ο Καραμανλής

Το γεγονός ότι η αποκαλούμενη «επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων πραγματοποιείται πάνω στο πολύ επικίνδυνο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί για οδυνηρές διευθετήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνεται και από ενστάσεις που προβάλλουν στελέχη του αστικού πολιτικού κόσμου, βάζοντας στη ζυγαριά τι κερδίζουν και τι χάνουν σε σχέση με την τουρκική αστική τάξη.

Χαρακτηριστικά, στον απόηχο του Ανώτατου Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, ο πρ. πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη, είπε, μεταξύ άλλων: «Η ειρήνη δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας. Ούτε με ασαφείς διατυπώσεις που επιδέχονται ποικίλες ερμηνείες, ικανές να ενθαρρύνουν την Τουρκία - ή οποιονδήποτε σύμμαχο, εταίρο ή τρίτο - να νομίσει ότι, με αντίτιμο την μείωση της έντασης, είμαστε πρόθυμοι να ενδώσουμε σε αξιώσεις ή πιέσεις εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Μίλησε ακόμα για «γκρίζες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο, με αυθαίρετη ερμηνεία των συνομιλητών μας, να παγώσουν ή να αναστείλουν την άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, στη Θράκη και την Κύπρο, εκεί που κρίνεται το στρατηγικό βάθος του Ελληνισμού» και οι οποίες «δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Πολύ δε περισσότερο εάν ο στόχος τρίτων είναι η συνδιαχείριση του αρχιπελάγους του Αιγαίου», βάζοντας θέμα για «κινδύνους που ελλοχεύουν εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων», όπου ως τέτοια βέβαια προτάσσουν τα συμφέροντα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Ο Καραμανλής κάλεσε «να ορθώσουμε ενιαίο εθνικό μέτωπο για να αποκρούσουμε τυχόν απαιτήσεις που θα οδηγήσουν στην διχοτόμηση του Αιγαίου και στην εγκατάλειψη της Κύπρου».

Εξάλλου, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας στο «Βήμα», ανέφερε ότι «δεν είμαστε αφελείς για να προσδοκούμε άρση των προβλημάτων και επίλυση της διαφοράς μας "ως διά μαγείας", μέσω ενός Συμβουλίου και μίας επίσκεψης. Είναι καλοδεχούμενη όμως η ηρεμία και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συμβάλει στην προοπτική μίας περαιτέρω βελτίωσης. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πολλές μετατοπίσεις ιστορικά στο εκκρεμές των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Οφείλουμε να είμαστε πάντα έτοιμοι τόσο για το θετικό όσο και για το αρνητικό σενάριο».

Πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε κάτι επιπλέον της ύφεσης στο πεδίο, με μία πραγματική αλλαγή σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χρειάζεται και μία αλλαγή στάσης της γειτονικής χώρας σε δομικά ζητήματα τα οποία δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν την παλινδρόμηση στην ένταση στο μέλλον». Απαρίθμησε το casus belli για την άσκηση του νόμιμου δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων ως τα 12 ναυτικά μίλια, το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», τη στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό και τις «γνωστές αστήρικτες αιτιάσεις σε μια σειρά από άλλα θέματα». Σε κάθε περίπτωση, και καθώς το παζάρι συνεχίζεται, δήλωσε ετοιμότητα να φιλοξενήσουν «εν ευθέτω χρόνω» τον επόμενο γύρο των ΜΟΕ στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ