Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ - ΧΑΜΑΣ
Χαιρετίζουν όλοι την προσωρινή συμφωνία, διαφοροποιήσεις και αντιθέσεις για τη συνέχεια

Από τη χθεσινή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών με τον Βρετανό ΥΠΕΞ

2023 Getty Images

Από τη χθεσινή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών με τον Βρετανό ΥΠΕΞ
Την εύθραυστη συμφωνία ολιγοήμερης εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, η οποία έκλεισε με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, έσπευσαν να χαιρετίσουν όλες οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι χώρες της περιοχής, καταγράφοντας βέβαια διαφοροποιήσεις στις τοποθετήσεις τους ως προς το ποια θα πρέπει να είναι η συνέχεια στην εκεχειρία και στη σύγκρουση, όπως και για την «επόμενη μέρα» στο Παλαιστινιακό και στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους, όπως η Γερμανία, μένουν στην εφαρμογή των «ανθρωπιστικών παύσεων», απορρίπτοντας κατηγορηματικά την επέκτασή τους σε μια γενική κατάπαυση του πυρός, ενώ δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα, που θέλουν να αναβαθμίσουν παραπέρα τον ρόλο τους στην περιοχή, θέτουν ζήτημα γενικής κατάπαυσης του πυρός και «ειρηνευτικών πρωτοβουλιών» με στόχο το άνοιγμα διαπραγματεύσεων για μακροπρόθεσμη λύση του Παλαιστινιακού. Πιο ανοιχτά σε αυτήν την κατεύθυνση τοποθετούνται αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.

Ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες χαιρέτισε τη συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς, λέγοντας ότι πρόκειται για «σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να γίνουν κι άλλα».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Αίγυπτο και το Κατάρ για τον ρόλο τους στην εξασφάλιση της συμφωνίας και εξέφρασε τη χαρά του για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν όλοι οι όροι της συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, επαναλαμβάνοντας και στηρίζοντας τα λεγόμενα του ισραηλινού πρωθυπουργού, δήλωσε και χτες ότι η συμφωνία είναι ένας προσωρινός συμβιβασμός, τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει η συνέχιση των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την εξέλιξη, διαβεβαιώνοντας πως οι Βρυξέλλες θα κάνουν «ό,τι μπορούν» για να χρησιμοποιήσουν την «παύση» των βομβαρδισμών για τη «βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» στη Γάζα.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ σχολίασε ότι η επικείμενη απελευθέρωση ομήρων είναι «σημαντική», επιμένοντας ταυτόχρονα στην άρνηση γενικής εκεχειρίας και κάνοντας λόγο μόνο για «ανθρωπιστική παύση», στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να δοθεί βοήθεια στον λαό της Γάζας (ώσπου να βομβαρδιστεί ξανά ανηλεώς...).

Στην Κίνα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ εκτίμησε ότι η εξέλιξη θα βοηθήσει στην ανακούφιση των πληγέντων από την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, θα προωθήσει την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων και θα χαλαρώσει τις εντάσεις.

Στο Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος Τύπου Ντμ. Πεσκόφ χαιρέτισε την ολιγοήμερη εκεχειρία ως «τα πρώτα καλά νέα μετά από καιρό». Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία και οι περισσότερες χώρες στον κόσμο φωνάζουν για εκεχειρία και ανθρωπιστική παύση των βομβαρδισμών εδώ και καιρό, «γιατί αυτό είναι η μόνη βάση για μελλοντικές απόπειρες βιώσιμης διευθέτησης».

Στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος εμμέσως στο Ισραήλ, ανέφερε ότι «αυτός ο πόλεμος ξεπέρασε την έννοια της σύγκρουσης και έγινε τρομοκρατία». Προηγουμένως είχε συναντήσει οικογένειες Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς χαιρέτισε την εκεχειρία, ζητώντας διαρκή παύση πυρός, χωρίς να αναφερθεί σε απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων. Εξήρε επίσης τον μεσολαβητικό ρόλο της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι τόνισε πως η επιτυχία της μεσολάβησης που έκανε μαζί με τις κυβερνήσεις του Κατάρ και των ΗΠΑ οδήγησε στην εξασφάλιση «ανθρωπιστικής εκεχειρίας», χαιρετίζοντας την ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους.

Ο Καταριανός πρωθυπουργός, σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία να οδηγήσει σε μια «γενική, βιώσιμη Συνθήκη που θα τερματίσει τον πόλεμο και την αιματοχυσία και θα οδηγήσει σε σοβαρές συζητήσεις για γενική και δίκαιη ειρηνευτική διαδικασία».

Ο Ιρανός υπουργός ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, που ξεκινά νέα περιφερειακή περιοδεία με αφετηρία τον Λίβανο, σχολίασε ότι η επίσκεψή του έρχεται σε συνδυασμό με τις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας του για ανάσχεση των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα, άρση του εμπάργκο και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Μιλώντας στο λιβανέζικο δίκτυο «Al Mayadeen», προειδοποίησε ότι αν δεν παραταθεί η εκεχειρία ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ν. Μόντι, μιλώντας χτες μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής του G20, κάλεσε τους άλλους ηγέτες της ομάδας να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο» για να εξασφαλίσουν πως δεν θα επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή η σύγκρουση. Πρόσθεσε δε ότι «η τρομοκρατία είναι απαράδεκτη για όλους μας», ότι οι θάνατοι αμάχων οπουδήποτε «είναι καταδικαστέοι» και ότι θα πρέπει η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάνει εγκαίρως και χωρίς διακοπές.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη μίλησε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο την πρότασή του να γίνει η Τουρκία «εγγυήτρια χώρα» για τη Γάζα και την υπόλοιπη Παλαιστίνη. Σχολίασε πως «ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να δράσει με πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης στη Γάζα» και πως όταν αυτός γίνει μια γροθιά, που θα χτυπήσει το τραπέζι με όλη της τη δύναμη, «τότε δεν θα μπορεί πια το Ισραήλ να συνεχίσει την κατοχή και την καταπίεση των Παλαιστινίων». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για εξασφάλιση μόνιμης εκεχειρίας και επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Κατά την ομιλία του ο Ερντογάν είπε ότι οι Ισραηλινοί «έχουν χάσει τον έλεγχο, σε σημείο να απειλούν με χρήση πυρηνικών βομβών, την ύπαρξη των οποίων πάντα αρνούνταν μέχρι σήμερα». Επιπλέον, κάλεσε τους συνομιλητές του να αναλάβουν πρωτοβουλία για την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών στο Παλαιστινιακό και δήλωσε: «Ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη, μαζί με άλλες χώρες, στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που θα δημιουργηθεί, κάτι που περιλαμβάνει το να είμαστε εγγυήτρια χώρα».

Επαφές Αράβων αξιωματούχων σε Παρίσι και Λονδίνο

Σε Παρίσι και Λονδίνο συνέχισε χτες τις επαφές που ξεκίνησε από Πεκίνο και Μόσχα η αντιπροσωπεία υπουργών Εξωτερικών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών.

Οι ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας χαιρέτισαν τη συμφωνία και δήλωσαν ότι θα πρέπει επίσης να οδηγήσει τελικά σε επανάληψη των συνομιλιών για μια λύση δύο κρατών. Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ σημείωσε πως η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να είναι συνεχής και να επεκταθεί, χωρίς να εξαρτηθεί από την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον, ο οποίος σε ανακοίνωσή του εξήρε τη συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ ως «κρίσιμο βήμα προς την ανακούφιση των οικογενειών των ομήρων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα». Στις συζητήσεις του με την αντιπροσωπεία εστίασε στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης «όλων των κρατουμένων», στην αύξηση της βοήθειας προς τη Γάζα και στην επίτευξη «μακροπρόθεσμης πολιτικής λύσης στην κρίση». Σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν και μια «αναζωογόνηση της διπλωματικής διαδικασίας» για λύση δύο κρατών.

Ακολούθως, υπουργική αντιπροσωπεία αραβικών και μουσουλμανικών χωρών μετέβη στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία μετά τη συνάντηση, τονίστηκε ότι η συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς πρέπει να «διευρυνθεί» και η «ανθρωπιστική παύση» που προβλέπεται σε αυτή να «αξιοποιηθεί» ώστε να καταβληθεί προσπάθεια για μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός». Αυτό, είπε ο Μακρόν, προϋποθέτει «ότι η ασφάλεια του Ισραήλ λαμβάνεται απολύτως υπόψη από όλους», ενώ πρόσθεσε πως «δεν θα υπάρξει βιώσιμη εκεχειρία χωρίς πολύ ισχυρές εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Επόμενος και τελευταίος σταθμός της αντιπροσωπείας των υπουργών είναι η Ουάσιγκτον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα συμφωνία πώλησης αμερικανικών F-35 στο ισραηλινό κράτος - δολοφόνο (2024-06-05 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα (2024-03-20 00:00:00.0)
Πλήρης συνενοχή και υποστήριξη των ΗΠΑ στο μακελειό στη Γάζα (2023-12-12 00:00:00.0)
Νέα προκλητική στήριξη στην... «αυτοάμυνα του Ισραήλ» (2023-11-30 00:00:00.0)
Ισραηλινές προετοιμασίες για συνέχιση της σφαγής με «πλήρη στρατιωτική ισχύ» μετά την εκεχειρία (2023-11-25 00:00:00.0)
Συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων και προσωρινής εκεχειρίας, ενώ συνεχίζονται τα ισραηλινά εγκλήματα (2023-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ