Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να σημάνει συναγερμός παντού

Εκτός από τις πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις στη χτεσινή εκδήλωση, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε και με ορισμένους από τους παρευρισκόμενους, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης.

Ο Θάνος Κουτσούκης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, πρώην μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μας λέει: «Το φορολογικό νομοσχέδιο αφορά όλους τους κλάδους, αφορά και τους φαρμακοποιούς. Ποιους περισσότερο σε κάθε κλάδο; Τους μικρούς αυτήν τη στιγμή. Ολοι έχουμε, σε όλους τους κλάδους, αδύναμα μέλη που πρέπει να προστατευτούν». Σημειώνει ακόμη ότι «οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πολλών κλάδων πολεμάνε την αντίδραση απ' τα τοπικά σωματεία γιατί προσπαθούν να δημιουργήσουν κόντρα μεταξύ των διαφόρων κλάδων, τον κοινωνικό αυτοματισμό, ότι δεν αφορά εμάς, αφορά κάποιους άλλους και σε τελική ανάλυση τους φοροφυγάδες. Δεν αφορά το νομοσχέδιο αυτό τους φοροφυγάδες, είναι καθαρά ψευδεπίγραφο το όνομά του. Εχει έναν και μοναδικό στόχο: Να κλείσει τους πραγματικά μικρούς αρχικά και στη συνέχεια και τους μεσαίους. Θεωρώ ότι θα επεκταθεί σε περισσότερες επιχειρήσεις, τύπου ΟΕ, μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν αυτήν τη στιγμή, πέρα απ' τις ατομικές επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι θα αφορά πολύ περισσότερο κόσμο στο άμεσο μέλλον». Ενώ τονίζει ότι «είναι προσβλητικό για μια κοινωνία να ανέχεται την κυβέρνηση να φορολογεί τον κόσμο με τη χρήση τεκμηρίων. Που σημαίνει ότι ισοπεδώνουμε τα πάντα και "αν έχεις παιδιά σε φορολογώ", "αν έχεις υπάλληλο σε φορολογώ"», ενώ «δεν θα έχουμε δικαίωμα μια χρονιά να μην πάμε καλά, να μπούμε και μέσα. Αυτό πρέπει να το πολεμήσουμε γιατί είναι ένα ξεκίνημα για πολύ χειρότερα πράγματα στο μέλλον».

Ο Ταξιάρχης Μπούκιος, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, αναφέρει ότι «αντικειμενικά η νέα επίθεση, η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης σε βάρος των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων είναι "αιτία πολέμου". Πρέπει να σημάνει συναγερμός, πλέον αφορά την ίδια την επιβίωσή μας. Μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια απανωτά χτυπήματα, κρίση, lockdown, αύξηση σε πρώτες ύλες και ενεργειακό κόστος και πριν προλάβουμε να συνέλθουμε, έρχεται νέα επίθεση. Η απάντηση πρέπει να δοθεί με συντονισμό όλων των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών εμπόρων και επαγγελματιών. Οι σημερινές κινητοποιήσεις, όπως και στη Λιβαδειά, με τη δίωρη στάση εργασίας, είναι μόνο η αρχή. Είναι απαραίτητο να πάρουν απάντηση η συκοφαντία, η καλλιέργεια του κοινωνικού αυτοματισμού. Μόνη λύση ο συντονισμένος αγώνας».

Ο Θανάσης Στρουμπούλης, πρόεδρος του Σωματείου Υδραυλικών Αθήνας, δήλωσε: «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ήρθε για να ενταφιάσει όλους τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Να τους πάρει από το υστέρημά τους χρήμα που πραγματικά δεν μπορούν να δώσουν. Μεγάλη μερίδα φυτοζωεί, όπως αποδεικνύει και το ότι πάνω από 38% χρωστάει στον ασφαλιστικό του οργανισμό, με λίγα λόγια είναι ανασφάλιστος. Είναι δυνατόν αυτός που είναι ανασφάλιστος να εξασφαλίζει χρήματα και να φοροδιαφεύγει; Επίσης, παρά πολλοί, περίπου 20%, είναι στη διαδικασία συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να βγουν διότι χρωστούν χρήματα τα οποία δεν έχουν. Το νέο νομοσχέδιο έρχεται τώρα να εξαλείψει τους μικρούς επαγγελματίες και να δώσει τροφή στις μεγάλες εταιρείες. Η σημερινή μέρα έδειξε ότι πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας όλων των κλάδων για να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική».

Ενώ η Μυρτώ Δεμίρη, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σχολικών Κυλικείων Ελλάδας και του Σωματείου Σχολικών Κυλικείων Αττικής, στο περιθώριο της χτεσινής εκδήλωσης, μας είπε ότι «αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να στηριχθεί από τον κλάδο μας όπως και από κανέναν κλάδο αυτοαπασχολούμενων. Τα σχολικά κυλικεία από τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μείνει, σχεδόν τα δυόμισι, κλειστά. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, κινητοποιήσεις, απεργίες, επαφές με τα κόμματα για να μην περάσει. Είμαστε ένα επάγγελμα το οποίο εργάζεται 130 έως 150 μέρες τον χρόνο. Εχουμε, όπως όλοι οι κλάδοι, τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ, έχουμε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και πάγια έξοδα 365 μέρες τον χρόνο. Το εισόδημά μας θεωρείται, επί το πλείστον, συμπληρωματικό στον εκάστοτε οικογενειακό προϋπολογισμό και είναι ένας κλάδος που στην πλειοψηφία εργάζονται μητέρες, που βοηθάνε το οικογενειακό εισόδημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει αυτό το πράγμα να εξυπηρετηθεί, όχι γιατί είμαστε οι κλέφτες αυτής της χώρας αλλά γιατί τα εισοδήματά μας είναι πάρα πολύ μικρά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ