Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΚΗΣ
Μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι μπορούμε να σταματήσουμε τη νέα επίθεση

Το νομοσχέδιο της φοροληστείας δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Αποτελεί νέο σοβαρό βήμα κλιμάκωσης της επίθεσης διαρκείας στα δικαιώματα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Εχουν προηγηθεί:

- Δύο δεκαετίες επίθεσης που επέβαλαν το μπλοκάκι στους μισθωτούς επιστήμονες, δηλαδή τη δουλειά χωρίς εργασιακά δικαιώματα - με ατελείωτα ωράρια - χωρίς υπερωρίες - χωρίς άδειες για ανάπαυση, για την εγκυμοσύνη και τη λοχεία, πληρώνοντας οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

- Το Ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου που εκτόξευσε τις εισφορές και μείωσε τις συντάξεις, ενώ νομιμοποίησε το μπλοκάκι, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζεται ότι έτσι «ρυθμίζει» την αγορά εργασίας.

Σήμερα απ' την επίθεση στο φορολογικό χτυπιέται και μεγάλη μερίδα μισθωτών επιστημόνων με μπλοκάκι.

- Εκείνους που έχουν πάνω από έναν κύριο εργοδότη ή υποχρεώνονται να εργάζονται ταυτόχρονα ως αυτοαπασχολούμενοι για να συμπληρώνουν τον χαμηλό τους μισθό.

- Εκείνους που η εργοδοσία υποχρεώνει να πληρώνονται από διαφορετικές εταιρείες ή διαφορετικά έργα του ομίλου για να φοροαποφεύγουν οι όμιλοι νόμιμα.

Στο θολό τοπίο της φορολογίας δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι σε επόμενη φάση θα αποφύγουν τη φοροληστεία οι υπόλοιποι επιστήμονες με μπλοκάκι που φορολογούνται ως μισθωτοί, ενώ έρχεται νέο Ασφαλιστικό.

Γιατί το σύνολο των προηγούμενων - σημερινών και επερχόμενων ρυθμίσεων έχουν κοινό στόχο:

- Τα ματωμένα πλεονάσματα που χρηματοδοτούν τους ομίλους.

- Να συγκεντρώσουν τη μερίδα του λέοντος του τζίρου των επιστημονικών κλάδων στις μεγάλες εταιρείες.

Εκεί στοχεύουν και οι ρυθμίσεις της ΕΕ για «απελευθέρωση» του επαγγέλματος που ισοπεδώνουν τα πτυχία στο επίπεδο «πιστοποιητικών» ιδιωτικού κολεγίου για να εξασφαλίσουν φτηνή επιστημονική εργατική δύναμη για τους ομίλους.

Αλλωστε το σημερινό φορολογικό νομοσχέδιο ενισχύει ξανά τους μετόχους των ομίλων με νέες φοροελαφρύνσεις στη συγκέντρωση κεφαλαίου και τις αγορές μετοχών στο χρηματιστήριο.

Σήμερα έχει ιδιαίτερη σημασία η συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Επιστημόνων.

Για να ξεπεράσουμε τις ηγεσίες των Επιμελητηρίων που δεν μας εκπροσωπούν, αντίθετα βρίσκονται σταθερά στο πλευρό του εχθρικού κράτους και των μεγάλων εταιρειών, υπονομεύοντας τους αγώνες μας.

Για να έχει συνέχεια - διάρκεια και προοπτική κλιμάκωσης ο κοινός αγώνας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς καμιά αναμονή για μικροβελτιώσεις.

Με ριζοσπαστικούς στόχους όπως η διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ με αυξήσεις και η κατάργηση της εργασίας με το μπλοκάκι, τους κοινούς στόχους με τους αυτοαπασχολούμενους για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, για διαγραφή των χρεών της κρίσης, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αυξήσεων στις συντάξεις.

Μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι μπορούμε να σταματήσουμε τη νέα επίθεση.

Ολοι στη μάχη για να υπερασπιστούμε τη δουλειά, τη ζωή και το μέλλον μας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ