Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Νέες εχθροπραξίες σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα

Νέες εχθροπραξίες και νέα πολεμικά επεισόδια σε όλα τα «ανοιχτά μέτωπα» της Μέσης Ανατολής καταγράφηκαν και χτες, επιβεβαιώνοντας τον διαρκή κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο Κρουζ που φέρεται να εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης με στόχο το νότιο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις, ο πύραυλος αναχαιτίστηκε από μαχητικό αεροσκάφος. Η κατάρριψη έγινε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στην πόλη Εϊλάτ του Ισραήλ. Ο πύραυλος δεν εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Παράλληλα συνεχίστηκαν οι εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου με ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης ισλαμιστικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ».

Ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν χτες τα περίχωρα πόλεων του νότιου Λιβάνου, όπως οι πόλεις Νακούρα, Μαζντάλ Ζουν, Γιάτιρ, Σιντικίν κ.ά.

Η «Χεζμπολάχ» ανέλαβε την ευθύνη επίθεσης με ρουκέτες «Burkan» σε θέσεις του ισραηλινού στρατού κοντά στις περιοχές Ζάριτ και Μιτάτ.

Το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», επικαλούμενο στέλεχος της οργάνωσης, μετέδωσε πως η «Χεζμπολάχ» θα συμμετάσχει στην προσωρινή εκεχειρία που ξεκινά από σήμερα το πρωί στη Γάζα, ακόμη και εάν δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις της «Χαμάς» με το Ισραήλ. Το στέλεχος της «Χεζμπολάχ» ανέφερε πως η οργάνωση θα σταματήσει τη χρήση πυρός προς περιοχές του βόρειου Ισραήλ εάν το τελευταίο τηρήσει την εκεχειρία. Προειδοποίησε από την άλλη ότι οποιαδήποτε παραβίασή της θα αντιμετωπιστεί με «σφοδρότητα».

Η «Χεζμπολάχ» από τις 8 Οκτώβρη, οπότε ξεκίνησε τις εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό, έχει χάσει τουλάχιστον 79 μαχητές.

Ιράκ: Επιδρομές των ΗΠΑ και αντίδραση της Βαγδάτης

Στο Ιράκ, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 8 μαχητών της σιιτικής πολιτοφυλακής Kataib Hezbollah (που είναι γνωστές και ως Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ του Ιράκ).

Η κεντρική διοίκηση του αμερικανικού στρατού δικαιολόγησε τις επιδρομές ως «αντίποινα για επιθέσεις σε αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις, από το Ιράν και ομάδες που υποστηρίζονται από αυτό».

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, από τις 7 Οκτώβρη οι αμερικανικές βάσεις και δυνάμεις σε Συρία και Ιράκ έγιναν στόχος επίθεσης 66 φορές και είχαν πάνω από 60 τραυματίες.

Σε «αντίποινα» γι' αυτές τις επιθέσεις οι ΗΠΑ είχαν προχωρήσει ως τώρα σε επιδρομές στη Συρία, ωστόσο η χτεσινή ήταν η πρώτη επιδρομή στο Ιράκ.

Από την πλευρά της, η ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε τις ΗΠΑ για τη σειρά αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποίησαν. Ο Ιρακινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπασίμ αλ Αουάντι, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβίασαν τα δικαιώματα ιρακινής κυριαρχίας με την απόφασή τους να πραγματοποιήσουν τις επιδρομές αυτοβούλως σε περιοχές νότια της πρωτεύουσας, Βαγδάτης.

Η δε Kataib Hezbollah σε ανακοίνωσή της προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις των ΗΠΑ δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Νέα ισραηλινή επιδρομή στη Συρία

Χτες, στο μεταξύ, το Ισραήλ επανέλαβε τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία με στόχο φυλάκια στην περιοχή γύρω από τη Δαμασκό, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Συριακά ΜΜΕ κατέγραψαν εκρήξεις και ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας πάνω από την πρωτεύουσα.

Παράλληλα, έγινε γνωστό χτες ότι τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου παραμένουν εκτός λειτουργίας περίπου έναν μήνα μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στα τέλη Οκτώβρη. Εκτιμάται ότι είναι το μεγαλύτερης διάρκειας κλείσιμό τους από την αρχή του πολέμου στη Συρία το 2011 και αντανακλά το μέγεθος των ζημιών που προκαλούν οι εντεινόμενες ισραηλινές επιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ