Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Ασφυκτικές οι συνθήκες για τις μικρές επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των συναλλαγών εφαρμόζονται ήδη τα ηλεκτρονικά βιβλία, γνωστά ως MyData, σχεδιασμός που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς από την κυβέρνηση της ΝΔ στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Τη στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό των επιτηδευματιών είναι ακόμη ανώριμοι μηχανογραφικά και η ευρυζωνικότητα ατελής, τα αστικά επιτελεία, στα πλαίσια επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού της καπιταλιστικής οικονομίας ως μοχλού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, αλλά και υπό την πίεση μεγάλων εταιρειών λογισμικού που ήδη με διαδοχικές εξαγορές μονοπωλούν πλέον τον κλάδο και βιάζονται να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους, προωθούσαν ακόμη και μέσα στην πανδημία και προωθούν το όλο εγχείρημα με νύχια και με δόντια.

Τα Mydata ήδη τσάκισαν τις μικρές, βιώσιμες μέχρι χτες εταιρείες λογισμικού και αποτελούν μοχλό εντατικοποίησης της εργασίας και για τους ίδιους αυτοαπασχολούμενους λογιστές. Κυρίως όμως επιδρούν σε όλες τις υπόλοιπες πολύ μικρές επιχειρήσεις αρνητικά.

Με τα ηλεκτρονικά βιβλία, η φορολογική αρχή και η ΑΑΔΕ απαιτούν από όλους τους εμπλεκόμενους ηλεκτρονική τιμολόγηση, την υποχρέωση δηλαδή σε πραγματικό χρόνο να διαβιβάζονται τα έσοδα. Σήμερα επιδιώκουν να εδραιώσουν ένα ολοκληρωμένο, online και σε πραγματικό χρόνο, λογιστικό κύκλωμα εσόδων εξόδων, απόδοσης ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και παρακρατούμενων φόρων. Προβλέπονται υποχρέωση χαρακτηρισμού από κάθε επιχείρηση των εξόδων της, αποστολή μηνυμάτων από ΑΑΔΕ για ασυμφωνίες, ασφυκτικές προθεσμίες εναρμόνισης και συμφωνίας των συναλλαγών που δεν διασταυρώνονται μεταξύ των εμπλεκομένων και ενέργειες που απαιτούνται εντός μηνός, διαφορετικά επιβάλλονται πρόστιμα ανά παράβαση, και ανά ημέρα που φτάνουν μέχρι 100.000 τον χρόνο. Με το νέο σχέδιο νόμου εκτός από τα τιμολόγια και αποδείξεις πρέπει να διαβιβάζονται και τα δελτία αποστολής.

Παράλληλα προβλέπεται η διασύνδεση 540.000 ταμειακών μηχανών και λοιπών φορολογικών μηχανισμών με τα τερματικά POS των επιχειρήσεων. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου περιλαμβάνει την αναβάθμιση των υφιστάμενων 400.000 ταμειακών μηχανών καθώς και την αντικατάσταση άλλων 140.000 φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών με νέους κλειστού τύπου που θα είναι απαραβίαστοι. Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών φορολογικών μηχανισμών με τα POS, κάθε πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο εφόσον η απόδειξη θα έχει εκδοθεί από την ταμειακή, ενώ το POS δεν θα μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός ταμειακής.

Ολα αυτά έχουν και θα έχουν βαριές επιπτώσεις στους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίοι σήμερα έχουν ελάχιστες υποδομές. Καλούνται να επενδύσουν ακόμα περισσότερα, σε εξοπλισμό, προγράμματα, εκπαίδευση, προσωπικό, ουσιαστικά να αποκτήσουν οργανωμένο λογιστήριο όπως οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Πώς μπορεί σήμερα ένας αυτοαπασχολούμενος ή μικρή επιχείρηση να τα κάνει όλα αυτά; Η απάντηση είναι απλά δεν μπορεί. Τα πρόστιμα είναι τεράστια και οδηγήσουν μαθηματικά σε εξαιρετικά ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας, πιθανά και σε λουκέτο.

Εννοείται βεβαίως ότι το σύστημα αυτό θα αξιοποιηθεί για τη λεγόμενη πάταξη της φοροδιαφυγής. Ομως ποια φοροδιαφυγή στοχεύει να περιορίσει η κυβέρνηση και το κράτος; Των μεγάλων ομίλων; Μήπως θα εντοπίσει το myDATA το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπλων και ναρκωτικών; Ξέρουμε όλοι την απάντηση.

Ταυτόχρονα όμως εξυπηρετεί και άλλες στρατηγικές επιδιώξεις, αφού όλα αυτά τα συγκεντρωμένα στοιχεία είναι αξιοποιήσιμα από τα κάθε λογής επιχειρηματικά μεγαθήρια για πιο στοχευμένες επενδύσεις κ.λπ., επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο και την ίδια τη μονοπώληση της οικονομίας.

Να γιατί οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να δείξουν τη συνολική αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο και να αμφισβητήσουν τους μονόδρομους της ανταγωνιστικότητας και τελικά της συγκεντροποίησης που προωθούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, τωρινή και προηγούμενων και της ΕΕ.

Να γιατί ο δρόμος του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι μονόδρομος. Καλούς και νικηφόρους αγώνες να έχουμε!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ