Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Στη μέγγενη της «βιωσιμότητας» η λειτουργία δομών για την προστασία των θυμάτων

Τη γύμνια από προσωπικό και την κρατική αδιαφορία αναδεικνύουν οι περιοδείες του ΚΚΕ σε υπηρεσίες και δομές

Από τις περιοδείες του ΚΚΕ ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών
Από τις περιοδείες του ΚΚΕ ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών
Περιοδείες στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Συμβουλευτικό Κέντρο στο Χαλάνδρι πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών (25 Νοέμβρη).

Πιο συγκεκριμένα, επίσκεψη στη Γενική Γραμματεία πραγματοποίησαν η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της Γυναίκας και βουλευτής του Κόμματος, η Αθηνά Τσάμη, Γραμματέας της ΤΕ Περιφερειακής, Κεντρικής και Τοπικής Διοίκησης της ΚΟ Αττικής με στελέχη της Οργάνωσης, η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, οι Θανάσης Γρίσπος και Παναγιώτης Ζορμπάς, συνδικαλιστές στον Σύλλογο Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας. Εκεί έγινε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων την οποία αποτελούσαν οι Κώστας Καυκάς, Γιώργος Κουμπούρας και Βίκυ Σαΐνη.

Στη συζήτηση οι εργαζόμενοι μετέφεραν τον προβληματισμό τους για τη μεταφορά τους στο νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής και τη συγκόλληση στην ίδια Γενική Γραμματεία μιας σειράς τομέων πολιτικής (Ισότητα των Φύλων, Ανθρώπινα Δικαιώματα, δικαιώματα και ανάγκες των ΑμεΑ κ.ά.). Αναφέρθηκαν στη συνεχή υποβάθμιση της υπηρεσίας τους, μέσα και από τις αλλεπάλληλες διοικητικές μετακινήσεις της από το υπουργείο Εσωτερικών στο Εργασίας και στη συνέχεια στο νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας, ενώ υπογράμμισαν ότι από το 2019 δεν έχουν οργανισμό, οπότε δεν προσδιορίζονται οι αρμοδιότητές τους.

Προειδοποίησαν ότι η επικείμενη «μελέτη βιωσιμότητας» των δομών μπορεί να σημάνει «τίτλους τέλους» για ορισμένες τουλάχιστον από αυτές. Οσον αφορά το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας με το οποίο δουλεύει το προσωπικό, έφεραν το παράδειγμα της τηλεφωνικής γραμμής «SOS» 15900: Η 24ωρη λειτουργία της καλύπτεται με προσωπικό μόλις 12 ατόμων, 2 εκ των οποίων βρίσκονται σε άδεια ανατροφής. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με ετήσιες συμβάσεις, σε μόνιμη ανασφάλεια, αντιμετωπίζουν συστηματικές καθυστερήσεις μηνών στην καταβολή της μισθοδοσίας τους, ενώ δεν έχουν ενταχθεί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Οι συνδικαλιστές σχολίασαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον φορέα που υποτίθεται πως προασπίζεται την ισότητα, λόγω της υποστελέχωσης δεν μπορούν να πάρουν τις γονικές άδειες που δικαιούνται από τον νόμο!

Ακάλυπτες οι επείγουσες ανάγκες γυναικών - θυμάτων βίας και των παιδιών τους

Στη συνάντηση με τις εργαζόμενες στο Συμβουλευτικό Κέντρο Χαλανδρίου, στην οποία συμμετείχαν η Β. Δάγκα και η Μαρία Θεοφίλη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής και του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών, έγινε συζήτηση για τα οξυμένα προβλήματα λειτουργίας.

Η Βάσια Μπάκου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στο δίκτυο δομών της ΓΓΙΦ, και οι εργαζόμενες στη συγκεκριμένη δομή έφεραν χαρακτηριστικά παραδείγματα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην προσπάθειά τους να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Αν και αποτελούν μια υπηρεσία «πρώτης γραμμής» και υποδέχονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο εκατοντάδες νέα περιστατικά ετησίως, το προσωπικό κυμαίνεται μεταξύ 3 και 4 ατόμων. Μάλιστα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για να αναπληρώνονται εργαζόμενες κατά το διάστημα της άδειας μητρότητας.

Οι εργαζόμενες στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη για δωρεάν νομική συνδρομή στις γυναίκες που δίνουν αγώνα να απεγκλωβιστούν από βίαιες σχέσεις. Οσον αφορά τους ξενώνες, επεσήμαναν ότι υπάρχουν πανελλαδικά 450 κλίνες, ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί ένας ξενώνας - καταφύγιο ανά 10.000 κατοίκους. «Δεν καλύπτεται το επείγον, δεν υπάρχει δυνατότητα για άμεση φιλοξενία», τόνισαν. Τέλος, αναφέρθηκαν στα τραγικά κενά που υπάρχουν στην παιδική προστασία, τα οποία αντανακλούν και στη δική τους δουλειά, διαπιστώνοντας τις κρατικές ελλείψεις στην παιδοψυχιατρική στήριξη των ανήλικων παιδιών των γυναικών - θυμάτων βίας.

Απαράδεκτο να μπαίνουν οι δομές στο «ζύγι» του κόστους

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα στελέχωσης και χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το δίκτυο δομών για την προστασία των γυναικών από τη βία, ενημέρωσε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες για την σχετική Ερώτηση που έχει καταθέσει το Κόμμα, όπως και για την Επίκαιρη Ερώτηση που έχει κάνει με αφορμή την έκθεση αξιολόγησης της GREVIO για τα σχετικά μέτρα στη χώρα μας.

«Είναι απαράδεκτο να μπαίνει στο ζύγι του κόστους η ύπαρξη και λειτουργία στοιχειωδών δομών και υπηρεσιών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών που έχουν υποστεί βία», υπογράμμισε η Β. Δάγκα. Στηλίτευσε την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση του κρατικού δικτύου δομών, στην όλο και μεγαλύτερη υποκατάσταση της ευθύνης του κράτους από ΜΚΟ, ακόμα και ιδιωτικές εταιρείες. Κατήγγειλε την ανασφάλεια που δημιουργεί η χρηματοδότηση του δικτύου από κονδύλια που έχουν ημερομηνία λήξης και επεσήμανε ότι είναι εγκληματικό να χαθεί η πολυετής εμπειρία την οποία έχει αποκτήσει το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

«Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Είναι ανάγκη να υπάρξει γενναία κρατική χρηματοδότηση, ανάμεσα στα άλλα και για τη δημιουργία νέων δομών. Είναι πρόκληση να δουλεύουν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι για χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου», ξεκαθάρισε. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε πως το Κόμμα θα συνεχίσει να αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τη Βουλή, ενώ τόνισε ότι τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων και των σωματείων τους μπορούν και πρέπει να στηριχθούν από τους μαζικούς φορείς, τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, το λαϊκό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ