Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος

Τους χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους, τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, όλους όσοι διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα και σε δεκάδες πόλεις της χώρας, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ, χαιρέτισε στην αρχή της ομιλίας του στη χτεσινή εκδήλωση ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας: «Οι κινητοποιήσεις αυτές, που το Κομμουνιστικό Κόμμα στήριξε και στηρίζει, είναι δίκαιες. Γιατί οι νομοθετικές αλλαγές που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση είναι βαθιά αντιλαϊκές και στρέφονται στοχευμένα ενάντια στη μεγάλη πλειοψηφία των μικρών επαγγελματιών, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα δυσθεώρητα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, των μονοπωλιακών ομίλων».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «προχωρά σε κατά μέτωπο επίθεση και μάλιστα με ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο για να αυξήσει τη φορολογία των πιο μικρών, των πιο ευάλωτων οικονομικά μικρών επιχειρήσεων. Αυτή είναι στην πράξη η περιβόητη "διεύρυνση της φορολογικής βάσης" στην οποία αναφέρεται η ΕΕ και την ασπάζονται όλες οι αστικές κυβερνήσεις. Αποτελεί μάλιστα και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως είχαμε αποκαλύψει και πριν τις βουλευτικές εκλογές».

Ανέδειξε δε ότι η κυβέρνηση προχωρά και ένα βήμα παραπέρα, καθιερώνοντας «και έναν απροσπέλαστο ψηφιακό λαβύρινθο, με τα ηλεκτρονικά βιβλία, τις ψηφιακές συναλλαγές κ.ά., που για τις πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις των επαγγελματιών, που δεν διαθέτουν οργανωμένο λογιστήριο, θα δημιουργήσει πραγματικά ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας. Διπλή λοιπόν η επίθεση! Και δικαίως οι αυτοαπασχολούμενοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου εδώ και τώρα».


Σχολιάζοντας την ύπουλη, συκοφαντική προπαγάνδα της κυβέρνησης περί δήθεν «φορολογικής δικαιοσύνης», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι η «στεναχώρια» της κυβέρνησης και του υπουργού «είναι υποκριτική. Τα νέα φορολογικά έσοδα δεν πρόκειται να στηρίξουν τις λαϊκές ανάγκες για δωρεάν κρατικές υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας, ούτε βεβαίως πρόκειται να μειωθεί η φορολογία του μισθωτού. Η εργατική τάξη πρώτη απ' όλους, με τους τσακισμένους μισθούς, αλλά και οι επαγγελματίες, η μικρομεσαία αγροτιά, οι συνταξιούχοι, με τις τσακισμένες συντάξεις, θα συνεχίσουν να ματώνουν καθημερινά από τους δεκάδες έμμεσους φόρους που καταληστεύουν το λαϊκό εισόδημα».

«Εχει λοιπόν και η κοροϊδία ένα όριο. Και μιας και μιλάμε περί δικαιοσύνης, ας μας πουν: Με το υπάρχον φορολογικό καθεστώς, οι μικροί επαγγελματίες με το εισόδημά τους πληρώνουν φόρους δυσανάλογους. Εμείς βέβαια για αυτούς μιλάμε, γι' αυτούς ενδιαφερόμαστε και όχι γενικά για τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως τον λένε.

Αυτό φυσικά το κρύβει η κυβέρνηση. Για έναν επαγγελματία που το εισόδημά του είναι περίπου στο ύψος του βασικού ή του μέσου μισθού αντιστοιχούν αυξημένοι φόροι εισοδήματος, αφού δεν υπάρχει αφορολόγητο, τεκμήρια διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ενώ και ο συγκεκριμένος οριζόντιος κεφαλικός φόρος, ίδιος για κάθε μικρή και μεγάλη επιχείρηση, είχε καθιερωθεί επίσης στο όνομα της φοροδιαφυγής», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια διαδοχικά οι μικροί επαγγελματίες χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση, στη συνέχεια από τα πολύμηνα lockdowns, από την εκτόξευση των τιμών σε ενοίκια, πρώτες ύλες και εμπορεύματα, ως συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

«Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, σε συνδυασμό βεβαίως με τον ανταγωνισμό στην αγορά, κόντρα σε επιχειρηματικά μεγαθήρια, δεν κρύβονται», είπε και αναφέρθηκε στα στοιχεία που δείχνουν μείωση συνολικά των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό και μείωση του τζίρου τους, όπως και τις συνθήκες πολύωρης εργασίας με περιορισμένο εισόδημα για αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και δικηγόρους.

«Και το σπουδαιότερο: Η κατά τ' άλλα λαλίστατη κυβέρνηση και οι υπουργοί της "καταπίνουν τη γλώσσα τους" όταν η συζήτηση αγγίζει την προκλητική φοροασυλία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως ακόμα και σε αυτό το νομοσχέδιο «προβλέπονται νέες απαλλαγές για τις Ανώνυμες Εταιρείες και τους μετόχους τους, καθώς προτείνονται νέα μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και νέα μείωση στον φόρο για τις αγοραπωλησίες μετοχών».

Ενώ, δείχνοντας το πραγματικό κίνητρο της κυβέρνησης, σημείωσε ότι αυτό είναι «να επιταχύνει τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και όχι να αποδώσει φορολογική δικαιοσύνη».

Το ΚΚΕ επανακαταθέτει άμεσα τις προτάσεις για την προστασία του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων

Παράλληλα ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ υποστηρίζει τη στήριξη του εισοδήματος του αυτοαπασχολούμενου επαγγελματία, όπως και του μισθωτού και του αγρότη βιοπαλαιστή», προαναγγέλλοντας πως «με αυτήν την αυτονόητη ανάγκη στο μυαλό, το ΚΚΕ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και επανακαταθέτει άμεσα Πρόταση Νόμου στη Βουλή, που περιλαμβάνει μια σειρά μέτρα για την προστασία του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και την αντιμετώπιση των χρεών τους.

Ταυτόχρονα, καταθέτουμε ανάλογη τροπολογία στη Βουλή με δύο άρθρα, τα αυτονόητα: Πρώτον, την επανένταξη όλων των κατηγοριών των μη μισθωτών - και των μισθωτών - σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, και δεύτερον, την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, χωρίς όρους και εξαιρέσεις, για όλους τους επαγγελματίες.

Πρόκειται για δύο στοιχειώδη, ελάχιστα μέτρα, που όμως είναι τόσο ουσιαστικά ώστε και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες να αποκτήσουν ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας στις σημερινές συνθήκες».

Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων για το νέο νομοσχέδιο, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να διαφωνεί με το νομοσχέδιο, όμως ήταν εκείνος που ως κυβέρνηση πέτυχε τα «μαξιλάρια ασφαλείας» των 37 δισ. και τα ματωμένα πλεονάσματα για τα οποία κοκορεύεται, με τις μνημονιακές και άλλες βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσε ενάντια σε μισθωτούς και επαγγελματίες. «Τότε δεν ήταν άδικοι αυτοί οι φόροι για τους μικρούς επαγγελματίες που σήμερα επεκτείνει η ΝΔ;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι δεν ήταν στενά και μόνο η φορολογική πολιτική που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η παραπέρα διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τον ν. Κατρούγκαλου, η «απελευθέρωση» του ωραρίου και η καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας στις τουριστικές περιοχές για 32 Κυριακές το χρόνο, η ψήφιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Για το δε ΠΑΣΟΚ ανέδειξε ότι «ως κυβέρνηση, τις ώρες της πιο βαθιάς και πολύχρονης κρίσης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, αντί να προστατέψει το εισόδημα των επαγγελματιών, που βρισκόταν μάλιστα σε ελεύθερη πτώση από τη γενικευμένη αναδουλειά, επέλεξε να προχωρήσει σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση, με την επιβολή φορολογίας από το πρώτο ευρώ και καθιερώνοντας το τέλος επιτηδεύματος».

Ο αγώνας να στοχεύσει τον πραγματικό αντίπαλο για να είναι αποτελεσματικός

«Το ΚΚΕ θεωρεί ότι τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών είναι πολύ κοντά στα συμφέροντα των μισθωτών εργατοϋπαλλήλων, κυρίως, και όχι κοντά σε εκείνα των καπιταλιστών. Με συντονισμό και κοινό αγώνα μπορούν να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις που δίνουν αυτήν τη μάχη, να πολλαπλασιαστεί η δυναμική τους», επεσήμανε στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας: «Για να είναι αυτός ο αγώνας αποτελεσματικός, έχει μια βασική προϋπόθεση: Να στοχεύσει στον πραγματικό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από τη στρατηγική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, τη στρατηγική που υπηρετούν η ΕΕ και όλα τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν και υλοποίησαν όλες τις βασικές επιλογές».

Σχολιάζοντας δε όσους λένε ότι παρά τον ανταγωνισμό οι αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούσαν να χωρέσουν σε μια οικονομία που κινείται με θετικούς ρυθμούς, αναφέρθηκε στη «μεγάλη εικόνα» των ανταγωνισμών και στους στόχους του κεφαλαίου, του αστικού κράτους, της ΕΕ, καθώς όπως είπε όλοι αυτοί αντιμετωπίζουν ως «διαρθρωτικό πρόβλημα» την παρουσία χιλιάδων πολύ μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν προοπτική μεγέθυνσης.

«Αυτήν τη διαπίστωση την ενστερνίζεται και η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως αποκάλυψε περίτρανα το Σχέδιο Πισσαρίδη. Την ενστερνίζονται όμως και τα άλλα κόμματα. Χαρακτηριστική απόδειξη, η στάση τους σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Υιοθετούν τις προτεραιότητές του σε "πράσινη" και "ψηφιακή" οικονομία, στο μεγάλο κεφάλαιο συνολικά, και αποκρύπτουν ότι ένα εκ των προαπαιτούμενων μέτρων είναι η "φορολογική συμμόρφωση", όπως τη λένε, των επαγγελματιών. Γιατί "οικονομική δημοκρατία", όπως την ονομάζουν κάποιοι, ούτε υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει.

Αντίθετα, τα συμφέροντα των λίγων προϋποθέτουν το ξεζούμισμα των πολλών. Και αυτό το γνωρίζουν τα αστικά κόμματα του τόπου μας και το υπηρετούν πιστά, παρά τις κούφιες αντιπαραθέσεις τους», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ «στέκεται στο πλευρό σας και σας καλεί να δυναμώσει ο αγώνας. Να πυκνώσουν οι γραμμές ενάντια στο νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης. Να δυναμώσει η συλλογική δράση, θέτοντας στο επίκεντρο της διεκδίκησης τη συνολική προστασία του λαϊκού εισοδήματος, το σύνολο των λαϊκών αναγκών, αμφισβητώντας την κυρίαρχη πολιτική που προωθούν οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, η ΕΕ. Σε αυτόν τον αγώνα δεν είστε μόνοι σας.

Στην ίδια όχθη του ποταμού στέκονται και οι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Στην ίδια όχθη στέκεται η μικρομεσαία αγροτιά. Στην ίδια όχθη στέκονται όλες οι εργαζόμενες κοινωνικές δυνάμεις που σήμερα βλέπουν το εισόδημα, τις ανάγκες, την καθημερινότητά τους να επιδεινώνεται δραματικά.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε εμείς με τη συμμαχία της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας να ανοίξουμε τον δρόμο της αντεπίθεσης, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ