Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων και προσωρινής εκεχειρίας, ενώ συνεχίζονται τα ισραηλινά εγκλήματα

«Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί», τόνισε η επικεφαλής της UNICEF

Copyright 2023 The Associated

«Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί», τόνισε η επικεφαλής της UNICEF
Μέχρι και στο «παρά ένα» της έναρξης ισχύος της συμφωνίας για τετραήμερη εκεχειρία και ανταλλαγή κρατουμένων - αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σήμερα στις 10 το πρωί - ο κατοχικός ισραηλινός στρατός συνεχίζει τα εγκλήματά του κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, εξάλλου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου ξεκαθαρίζει από τώρα σε όλους τους τόνους ότι το δολοφονικό σφυροκόπημα της Γάζας θα συνεχιστεί αμέσως μετά την εκπνοή της ολιγοήμερης εκεχειρίας, «μέχρι να εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι» που έχει θέσει η κυβέρνησή του, συμπεριλαμβανομένης της «καταστροφής της Χαμάς».

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτώβρη έφτασαν τους 14.532, μεταξύ τους περίπου 6.000 παιδιά, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του παλαιστινιακού θύλακα.

Πλήθος νέοι μαζικοί τάφοι γέμισαν χτες από τα δεκάδες πτώματα που υπήρχαν στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα», το μεγαλύτερο σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο έχει τεθεί επί της ουσίας εκτός λειτουργίας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την εισβολή του ισραηλινού στρατού. Δεκάδες σοροί κατέφτασαν σε νέους ομαδικούς τάφους και από άλλα νοσοκομεία της περιοχής.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Νέοι μαζικοί τάφοι ανοίγουν συνεχώς για να ταφούν τα χιλιάδες θύματα της ισραηλινής σφαγής
Νέοι μαζικοί τάφοι ανοίγουν συνεχώς για να ταφούν τα χιλιάδες θύματα της ισραηλινής σφαγής
Η συμφωνία που κλείστηκε μετά από εντατικά και δαιδαλώδη παζάρια μεταξύ των ΗΠΑ, Κατάρ, Ισραήλ, Αιγύπτου και άλλων αραβικών χωρών, και εγκρίθηκε χτες τα ξημερώματα από την ισραηλινή κυβέρνηση (καταψηφίστηκε μόνο από 3 μέλη της, μεταξύ τους τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ), προβλέπει μεταξύ άλλων την απελευθέρωση 50 ομήρων γυναικών και παιδιών από τους περίπου 238 που κρατούνταν στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη.

Σε αντάλλαγμα θα απελευθερωθούν 150 Παλαιστίνιοι, γυναικόπαιδα που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές από τις κατοχικές αρχές.

Με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας θα ακολουθήσει τετραήμερη εκεχειρία, στη διάρκεια της οποίας οι ανταλλαγές κρατουμένων θα γίνουν σταδιακά. Προβλέπεται ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας για άλλες 24 ώρες για κάθε 10 ομήρους που θα απελευθερώνει η Χαμάς (με αντίστοιχη απελευθέρωση 30 Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων από το Ισραήλ).

Τουλάχιστον 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθουν το ίδιο διάστημα στη Λωρίδα της Γάζας από τα σύνορα με την Αίγυπτο και θα μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και καύσιμα, υπό έναν αυστηρό «εποπτικό μηχανισμό» για να μην περιέλθουν στον έλεγχο της Χαμάς.

Θα υπάρχουν εγγυήσεις για κίνηση στη λεωφόρο Σαλάχ Αλ Ντιν, που συνδέει το βόρειο και νότιο τμήμα της Γάζας, και δεν θα γίνονται αεροπορικές επιδρομές ή άλλη εναέρια κίνηση από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Η Χαμάς έχει ανακοινώσει τη «δέσμευση» του Ισραήλ ότι δεν θα κάνει συλλήψεις εκείνο το διάστημα στη Λωρίδα της Γάζας, και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα διανεμηθεί σε βορρά και νότο χωρίς εξαιρέσεις.

Το Ισραήλ δημοσιοποίησε τα ονόματα 300 Παλαιστίνιων κρατουμένων που ενδέχεται να απελευθερωθούν - ανάμεσά τους είναι 33 γυναίκες και 123 έφηβοι. Ο πιο νέος είναι ο Ανταμ Αμπούντα Χάσαν Γέιτ, 14 ετών, από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο οποίος συνελήφθη τον Μάιο για «δολιοφθορά», «επίθεση εναντίον αξιωματικού της αστυνομίας και πετροβολισμό». Η μεγαλύτερη σε ηλικία είναι μια γυναίκα 59 ετών, η Χανάν Σαλάχ Αμπντάλα Μπαργούτι, η οποία συνελήφθη τον Σεπτέμβρη.

Πληροφορίες του δικτύου «Al Jazeera», το οποίο επικαλείται πηγές μέσα στη Χαμάς, ανέφεραν ότι σε αυτήν τη φάση δεν προβλέπεται η απελευθέρωση κανενός από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ αναμενόταν να ετοιμαστεί η λίστα των πρώτων υπό απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς. Στη συνέχεια ένας μηχανισμός θα ενημέρωνε για τη λίστα τον Ερυθρό Σταυρό, ώστε οι όμηροι να μεταφερθούν στη Ράφα, από εκεί στην Αίγυπτο και στη συνέχεια από τα αιγυπτιακά σύνορα να εισέλθουν στο Ισραήλ. Αντίστοιχος μηχανισμός είχε συγκροτηθεί και για την απελευθέρωση Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές.

Διεθνείς ΜΚΟ πάντως, όπως η Διεθνής Αμνηστία και η «Handicap International», υπογράμμισαν ότι η ολιγοήμερη εκεχειρία δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα των ανθρώπων στη Γάζα.

Στέλεχος της «Handicap International» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε τέσσερις μέρες «δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τρόφιμα σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους, ούτε να προσφέρουμε φροντίδα σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους», εκτιμώντας ότι πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό».

Οι ΜΚΟ απευθύνουν έκκληση για την εγκαθίδρυση μιας «κατάπαυσης του πυρός», όπως και άνοιγμα άλλων εισόδων στη Λωρίδα της Γάζας πέραν εκείνης της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ώστε να μπορέσουν να φτάσουν σε περισσότερες περιοχές των παλαιστινιακών εδαφών.

Πάνω από 80 νεκροί άμαχοι μέχρι χτες το πρωί

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός πάντως συνέχισε και το περασμένο 24ωρο το σφυροκόπημα της Γάζας. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, μέχρι χτες το πρωί σκότωσαν επιπλέον 81 αμάχους (γυναικόπαιδα στην πλειοψηφία τους), ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς σε κτίρια κατοικιών, σχολείων, νοσοκομείων κ.λπ.

Στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας αναφέρθηκαν βομβαρδισμοί κατοικιών με τουλάχιστον 40 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Ακολούθησαν, τα χαράματα, επιδρομές στη συνοικία Σουτζαΐγια (ανατολικά της Πόλης της Γάζας), με αποτέλεσμα καταστροφές σε 10 σπίτια και τον θάνατο τουλάχιστον 30 αμάχων. Αλλοι 10 άμαχοι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν δύο σπίτια στην συνοικία Σεΐχ Ραντουάν της Πόλης της Γάζας.

Πάνω από 50 μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια, ανακοίνωσε χτες ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ Ριγιάντ Αλ Μάλικι. Οπως διευκρίνισε, πρόκειται για την οικογένεια Καντούρα, 52 μέλη της οποίας εξοντώθηκαν, «από τον παππού έως τα εγγόνια».

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Δεκάδες πτώματα αναφέρθηκε ότι συσσωρεύονταν έξω από το Νοσοκομείο «Καμάλ Αντουαν», με την κατάσταση στο εσωτερικό του να περιγράφεται από τον διευθυντή του ως «δραματική». Οπως ανέφερε, μέχρι τα ξημερώματα τους είχαν πάει μέσα σε ένα 24ωρο «πάνω από χίλιους» τραυματίες και παραδόθηκαν τουλάχιστον 60 πτώματα, μετά τον βομβαρδισμό περιοχής πολύ κοντά στο νοσοκομείο.

Νέοι βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν ξανά στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, ενώ ανακοινώθηκε συμφωνία της διεύθυνσης του Νοσοκομείου «Αλ Σίφα» με την Ερυθρά Ημισέληνο, ώστε η τελευταία σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ και τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» να απομακρύνει και τους τελευταίους 250 ασθενείς και τραυματίες, καθώς και τους περίπου 400 αμάχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

Στο «Αλ Σίφα» ανακοινώθηκε επίσης ο θάνατος 51 ασθενών (στους οποίους περιλαμβάνονται 4 πρόωρα νεογνά), εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και της πολιορκίας που επέβαλε ο ισραηλινός στρατός στο νοσοκομείο από 11 μέχρι 18 Νοεμβρίου.

Συνολικά σταμάτησαν να λειτουργούν τα 26 από τα 35 νοσοκομεία σε όλη τη Γάζα και τα 52 από τα 72 Κέντρα Υγείας. Το μόνο νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της Γάζας που παραμένει σε σχετική λειτουργία είναι το Αραβικό Νοσοκομείο Βαπτιστών, που πραγματοποιεί χειρουργεία, έστω και με μεγάλη δυσκολία.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε καταστρέψει πάνω από 400 τούνελ της Χαμάς. Στη συνέχεια, απαίτησε από τους αμάχους στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τζαμπαλίγια και στη συνοικία Σουάιγια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετακινηθούν προς νότο.

UNICEF: Το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί

«Το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί» είναι σήμερα η Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η επικεφαλής της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, προσθέτοντας ότι «οι ανθρωπιστικές παύσεις δεν επαρκούν για να σταματήσει αυτή η σφαγή».

Υπενθύμισε ότι σε μόλις 46 μέρες σκοτώθηκαν πάνω από 5.800 παιδιά, κατά μέσο όρο δηλαδή 115 παιδιά τη μέρα επί βδομάδες. Πρόκειται για «άνευ προηγουμένου» αριθμό νεκρών παιδιών, κατήγγειλε, ενώ εκτίμησε ότι αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω, λόγω της απειλής επιδημίας και υποσιτισμού.

«Σύμφωνα με αυτούς τους αριθμούς τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 40% των θανάτων στη Γάζα. Αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Με άλλα λόγια, η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί», κατέληξε η Ράσελ, θυμίζοντας ότι στα στοιχεία αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται πάνω από 1.200 παιδάκια που θεωρούνται αγνοούμενα και βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια των βομβαρδισμών.

«Ενα εκατομμύριο παιδιά, όλα τα παιδιά της περιοχής, βρίσκονται αντιμέτωπα με διατροφική ανασφάλεια, η οποία ενδέχεται να εξελιχθεί σύντομα σε μια καταστροφική κρίση που θα συνδέεται με τον υποσιτισμό», προειδοποίησε.

Επιπλέον, η επικεφαλής του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό, Νατάλια Κάνεμ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά την τύχη χιλιάδων εγκύων γυναικών της Γάζας και των παιδιών που θα φέρουν στον κόσμο. «Εν μέσω μαχών και καταστροφής, στη Γάζα υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 5.500 γυναίκες που αναμένεται να γεννήσουν τους επόμενους μήνες. Κάθε μέρα περίπου 180 γυναίκες γεννούν μέσα σε φριχτές συνθήκες και το μέλλον των νεογέννητων παιδιών τους είναι αβέβαιο», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ