Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΒΑΛΑΣ «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β'»
Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία ιδιωτικοποίησης

Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία παραχώρησης της προβλήτας «Φίλιππος Β΄» του λιμανιού της Καβάλας μεταξύ της κοινοπραξίας «International Port Investments Kavala» και του ΤΑΙΠΕΔ.

Η κοινοπραξία απαρτίζεται από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (35%), την αμερικανική «Black Summit Financial Group» (55%) και την EFA Group (10%).

Πρόκειται για ένα λιμάνι για το οποίο έχουν επαναλαμβανόμενα εκφράσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ διάφοροι αξιωματούχοι. Ηδη από το 2020, ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είχε δηλώσει αναφερόμενος στα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης: «Αυτά τα στρατηγικά λιμάνια βρίσκονται στο επίκεντρο των συμφερόντων Ενέργειας, οικονομίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Πρόκειται για λιμάνι το οποίο μπορεί να λειτουργήσει τόσο συμπληρωματικά όσο και ανταγωνιστικά προς τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε επίσης καταθέσει προσφορά στον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχει επίσης αυξημένο ενδιαφέρον και από τη βουλγαρική πλευρά για την αξιοποίηση του λιμανιού, ενώ, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο στρατιωτικής αξιοποίησης του λιμανιού από δυνάμεις του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να αποκλειστεί μεσοπρόθεσμα και η μεταβολή στη σύνθεση της κοινοπραξίας.

Το οικονομικό αντάλλαγμα για την υποπαραχώρηση (δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης λιμενικού σταθμού πολλαπλών χρήσεων) ανέρχεται περίπου σε 33,9 εκατ. ευρώ, ενώ η ανάδοχος κοινοπραξία έχει αναλάβει την υποχρέωση να υλοποιήσει επιπλέον επενδύσεις της τάξης των 36 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση και τη μεγέθυνση της συγκεκριμένης υποδομής. Οι επενδύσεις αυτές περιλαμβάνουν προμήθεια νέου εξοπλισμού, αντικατάσταση εξοπλισμού, υποδομές, ανωδομές, λογισμικό, hardware αλλά και την υποχρέωση της κοινοπραξίας να κατασκευάσει κτίρια για την εξυπηρέτηση αναγκών της λιμενικής αρχής, της Πλοηγικής Υπηρεσίας, καθώς και τελωνειακό σταθμό.

Η σύμβαση περιλαμβάνει την υφιστάμενη προβλήτα εμβαδού περίπου 117 στρεμμάτων, πρόσθετη έκταση 165 στρεμμάτων, τον αποσπασμένο μόλο και κυματοθραύστη, την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και τον υφιστάμενο εξοπλισμό του λιμανιού. Η σύμβαση μετά την υπογραφή της αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.

Στο μεταξύ, στο άλλο μεγάλο λιμάνι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, αυτό της Αλεξανδρούπολης, παραμένει δεμένο από το Σάββατο 18 Νοέμβρη το «USNS Yuma» της Στρατιωτικής Διοίκησης Θαλάσσιων Μεταφορών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το θηριώδες μεταγωγικό, το οποίο αποτελεί από μόνο του μια ολόκληρη βάση θανάτου, έφτασε στην Αλεξανδρούπολη προερχόμενο από την Κύπρο και αναμένεται να παραμείνει εκεί μέχρι τις 28 Νοέμβρη.

Τα πλοία της κλάσης «Spearhead» - κατηγορίας expeditionary fast transport - όπως το «Yuma» είναι σχεδιασμένα για να μεταφέρουν 600 τόνους στρατιωτικού φορτίου, ενώ το πλοίο είναι ικανό να ξεφορτώνει το φορτίο του σε εγκαταστάσεις με δυνατότητα roll-on/roll-off, όπως να φορτώνει/ξεφορτώνει ένα Μέσο Αρμα Μάχης της κλάσης «Abrams» του αμερικανικού στρατού με πλήρες φορτίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ