Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΗΠΑ - G7
Νέα προκλητική στήριξη στην... «αυτοάμυνα του Ισραήλ»

Νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή προετοιμάζει ο Αντ. Μπλίνκεν

Τις προτεραιότητες με τις οποίες ξεκινά νέο γύρο επαφών στη Μέση Ανατολή επιβεβαίωσε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, που σε δηλώσεις του τόνισε ότι «θα συζητήσουμε με το Ισραήλ πώς μπορεί να επιτύχει τον στόχο του να διασφαλίσει πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθούν ποτέ», προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της σύγκρουσης» αλλά και ότι «θα εργαστούμε για να βασιστούμε στις αρχές που έθεσα στο Τόκιο πριν από μερικές εβδομάδες (βλ. πρόσφατη συνεδρίαση ΥΠΕΞ G7), για την επόμενη μέρα στη Γάζα και για να βρούμε τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε εμείς και οι εταίροι μας στην περιοχή τώρα για να θέσουμε τα θεμέλια για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

Ενδεικτική ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας (που προεδρεύει του G7 αυτήν την περίοδο), υπογραμμίζοντας πριν από όλα πόσο σημαντικό είναι το «δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και να υπερασπιστεί τον λαό του» και κατά τ' άλλα θυμίζοντας ...τη «σημασία» που έχει «η προστασία των αμάχων και η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο», τασσόμενο και υπέρ της ...λύσης των δύο κρατών. Το G7 σπεύδει να διατυπώσει προειδοποιήσεις για περαιτέρω κλιμάκωση και εξάπλωση του πολέμου, επιλέγοντας να απευθυνθεί στους σιίτες ενόπλους της Υεμένης Χούθι, ζητώντας να «σταματήσουν αμέσως» να απειλούν τις θαλάσσιες μεταφορές και να απελευθερώσουν το πλήρωμα φορτηγού πλοίου ισραηλινών συμφερόντων που συνέλαβαν πριν από 10 μέρες στην Ερυθρά Θάλασσα, σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τ' άλλα, το G7 τάσσεται υπέρ της περαιτέρω παράτασης της «παύσης»των εχθροπραξιών αλλά και νέων «παύσεων» για να διευκολυνθεί η απελευθέρωση «όλων» των ομήρων της Χαμάς (προσπερνώντας φυσικά κάθε ενδεχόμενο απελευθέρωσης των χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων που σαπίζουν στις ισραηλινές φυλακές ακόμα και χωρίς δίκη, για χρόνια).

Στις Βρυξέλλες, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε κι αυτός προσδοκίες για «περαιτέρω παράταση της παύσης των εχθροπραξιών», αναφέροντας ότι «θα μπορούσαν να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συμφωνηθεί»...

Παζάρια σε διάφορα επίπεδα

Αποθρασυμένο από τις νέες συστάσεις για το «δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», το Ισραήλ διαμήνυσε χτες μέσω του εκπροσώπου του στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ότι «όποιος στηρίζει την κατάπαυση του πυρός επί της ουσίας στηρίζει τη συνέχιση του καθεστώτος τρόμου της Χαμάς στη Γάζα».

Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ με θέμα τη Γάζα, επέμεινε ότι το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να προστατεύσει τους πολίτες του σε μια τέτοια περίπτωση και ότι κανείς δεν μπορεί να ζητεί κατάπαυση του πυρός και ταυτόχρονα να ισχυρίζεται ότι επιδιώκει την επίλυση της σύγκρουσης, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς δεν είναι αξιόπιστος εταίρος για να επιτευχθεί ειρήνευση στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα σενάρια για τα παζάρια που στήνονται παρασκηνιακά και μη για την «επόμενη μέρα». Χτες, το «Αλ Τζαζίρα» επανήλθε σε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Αίγυπτος θα παζάρευε μια ενδεχόμενη «φιλοξενία» Παλαιστινίων εκτοπισμένων στη Χερσόνησο του Σινά, με αντάλλαγμα την αποπληρωμή μέρους του τεράστιου δημόσιου χρέους της.

Ολα αυτά ενώ όρους για μια «βιώσιμη ειρήνη» στη Μέση Ανατολή επεξεργάζονται τα αστικά επιτελεία και εντός ΗΠΑ, όπως έδειξε και η συνάντηση που είχε τη Δευτέρα, στην Ουάσιγκτον, ομάδα Δημοκρατικών γερουσιαστών με αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού, με θέμα την «αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα», όπως μετέδωσε τουλάχιστον το NBC News. Ο γερουσιαστής Μπράιαν Σατς αναφέρθηκε στις ...«αμερικανικές αξίες» που «θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι τηρούνται καθώς προσπαθούν να διαλύσουν τη Χαμάς», ενώ ο αυτοπροβαλλόμενος ως «αριστερός» γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς αφού είπε ότι «ήταν ενημερωτικό και σημαντικό να ακούσουμε την ισραηλινή στρατιωτική προοπτική», πρόσθεσε «ξεπλένοντας» και αυτός το κράτος - δολοφόνο βάζοντας «αστερίσκους», ότι «η βοήθεια που εγκρίθηκε για το Ισραήλ πρέπει να συνοδεύεται από όρους», γιατί, όπως συνέχισε, «η ιδέα να δοθούν απλώς στο Ισραήλ 14 δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς όρους θα ήταν αντιπαραγωγική».

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε χτες ότι παρά την «αχτίδα ελπίδας» που έφερε η προσωρινή παύση του πυρός, «ο πληθυσμός της Γάζας ζει εν μέσω μιας μνημειώδους ανθρωπιστικής καταστροφής, υπό τα βλέμματα του κόσμου. Δεν πρέπει να αποστρέφουμε το βλέμμα» και συμπλήρωσε ότι «διεξήχθησαν εντατικές διαπραγματεύσεις για την παράταση της ανακωχής και τις χαιρετίζουμε ειλικρινά, όμως πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε μια πραγματική, ανθρωπιστική εκεχειρία». Είπε ακόμα πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι και η περιοχή θα δουν επιτέλους μια ελπίδα στον ορίζοντα, ότι θα οδηγηθούμε με αποφασιστικό και μη αναστρέψιμο τρόπο προς τη λύση των δύο κρατών, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια».

Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ, Ριγιάντ αλ Μαλίκι, κάλεσε τον κόσμο να φροντίσει «να μην ξαναρχίσουν οι σφαγές» στη Γάζα και τόνισε ότι «ο λαός μας αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή. Μην αμφιβάλλετε. Παρ' όλες αυτές τις συζητήσεις για την καταστροφή του Ισραήλ, η Παλαιστίνη είναι αυτή που βρίσκεται στο στόχαστρο ενός σχεδίου για την καταστροφή της».

Από τη μεριά του, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, είπε χτες ότι η επανάληψη των μαχών θα προκαλούσε τον κίνδυνο για «μια καταστροφή που θα μπορούσε να στραγγαλίσει την περιοχή» και εξέφρασε την ελπίδα η κατάπαυση του πυρός να οδηγήσει σε μια «βιώσιμη» ανακωχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ