Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Εμφαση στον Νότο» και «ανησυχία» ειδικά για τα Δυτικά Βαλκάνια

Για «εξαιρετικά παραγωγικό διήμερο» έκανε λόγο ο Ελληνας ΥΠΕΞ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ΝΑΤΟικών

AFP or licensors

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ΝΑΤΟικών
Με τα Δυτικά Βαλκάνια ψηλά στην ατζέντα της δεύτερης μέρας ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, με τον επικεφαλής της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, να ανακοινώνει από προχτές σύσταση «Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τις προκλήσεις» που προέρχονται ειδικά από τη «Νότια Γειτονιά του ΝΑΤΟ» και μάλιστα να συντάξει σχετικές συστάσεις μέχρι την άνοιξη του 2024.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε ξανά με έμφαση σε «προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο Κοσσυφοπέδιο» και - καθώς φουντώνει το παζάρι και για ενίσχυση των σχέσεων με τη Σερβία, μεταξύ άλλων και με επανάληψη κοινών γυμνασίων - κάλεσε πάλι «όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν, να απόσχουν από ενέργειες που μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τις εντάσεις και από κάθε εμπρηστική ρητορική που μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Πρίστινα και Βελιγράδι με τον «διάλογο που διευκολύνει η ΕΕ» και επέμεινε στην ανάγκη η Πρίστινα να εξετάσει τη σύσταση της Σερβικής Ενωσης δήμων και κοινοτήτων. Μεταξύ άλλων ο γγ του ΝΑΤΟ υπογράμμισε και ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ένα κενό ασφαλείας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη», αφήνοντας ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση της στρατιωτικής δύναμης που το ΝΑΤΟ διατηρεί μόνιμα στη συγκεκριμένη βαλκανική χώρα.

Από τη μεριά του, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γ. Γεραπετρίτης, μίλησε για «ένα εξαιρετικά παραγωγικό διήμερο στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», κατά το οποίο «συζητήσαμε για σημαντικά θέματα» και μπαίνοντας στο ψητό, τάχτηκε υπέρ της δραστικής αναβάθμισης της παρέμβασης του ΝΑΤΟ σε όλα τα καυτά μέτωπα: «Επισήμανα ότι θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό η Συμμαχία να αποδώσει έμφαση και στον Νότο», τόνισε. «Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Μεταναστευτικό αλλά και τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική και την Υποσαχάρια Αφρική καλούν για μία ιδιαίτερη προσέγγιση και έμφαση στην περιοχή αυτή. Είναι σημαντικό και για την αντίληψη την οποία έχει ο αραβικός κόσμος, αλλά και η Αφρική σε σχέση με την Ατλαντική Συμμαχία», υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση μελετά πώς θα αξιοποιήσει και το παζάρι γύρω από την υπόθεση Μπελέρη, για να παζαρέψει τον ρόλο της στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η Ελλάδα κατέθεσε γραπτή δήλωση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (COREPER), ζητώντας η ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη να αποτελέσει προϋπόθεση για το μέλλον της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ. Αναφέρει - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - ότι στο εξής για την Αθήνα το ζήτημα της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ θα συνδέεται στενά με τη στάση των αλβανικών αρχών στην υπόθεση Μπελέρη, την οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί απόδειξη παραβίασης προϋποθέσεων που πρέπει να πληρεί ένα υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ κράτος. Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου αναμένεται η συνέχιση της δίκης Μπελέρη, που έχει καταθέσει αίτημα προσωρινής αποφυλάκισης ώστε να μπορέσει να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ