Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Διαπραγματεύσεις για ολιγοήμερη παράταση της εκεχειρίας, ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται για επίθεση «μέχρι τέλους»

Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα ανανέωση της προσωρινής κατάπαυσης πυρός

Εντατικές διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και χθες με τη διαμεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου για να συμφωνηθεί μια ολιγοήμερη παράταση στην προσωρινή εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, με την ισραηλινή κυβέρνηση πάντως να προαναγγέλλει νέα σφαγή από τον κατοχικό στρατό, ο οποίος ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους ότι μετά την παύση της εκεχειρίας θα συνεχίσει την επίθεση στη Γάζα «μέχρι τέλους».

Η διήμερη παράταση στην αρχική προσωρινή εκεχειρία έληγε σήμερα στις 7 το πρωί, ωστόσο οι εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις έδειχναν χθες προς την κατεύθυνση μιας ανανέωσης της συμφωνίας.

Χθες απελευθερώθηκαν 10 Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς: 5 γυναίκες και 5 παιδιά, εκ των οποίων 4 έχουν διπλή υπηκοότητα (1 από ΗΠΑ, 3 από Ολλανδία, 1 από Ολλανδία). Απελευθερώθηκαν επίσης 4 Ταϊλανδοί όμηροι, καθώς και 2 ακόμα Ισραηλινές γυναίκες με ρωσική υπηκοότητα, «μετά τις προσπάθειες του Ρώσου Προέδρου» όπως ανέφερε η παλαιστινιακή οργάνωση.

Από την πλευρά του Ισραήλ αναμενόταν η απελευθέρωση 30 Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων στις ισραηλινές φυλακές, 15 γυναικών και 15 ανηλίκων. Σύμφωνα με την Ενωση Παλαιστίνιων Κρατουμένων, από τις γυναίκες που θα απελευθερώνονταν οι 7 κατοικούν στο Ισραήλ, ενώ περιλαμβάνεται σε αυτές και η γνωστή 22χρονη αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι, η οποία είχε συλληφθεί ξανά τις προηγούμενες βδομάδες από τις κατοχικές δυνάμεις, μέσα στο σπίτι της.


Copyright 2023 The Associated

Αξιωματούχοι του Κατάρ που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις δήλωναν χθες «πολύ αισιόδοξοι» για μια παράταση της εκεχειρίας.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed Al-Ansari, δήλωσε πως «είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα έχουμε καλά νέα να μοιραστούμε σήμερα».

«Εχουμε δώσει προτεραιότητα σε όσους από τους ομήρους κινδυνεύουν περισσότερο, οι γυναίκες και τα παιδιά έχουν προτεραιότητα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις τίθεται και το ζήτημα της απελευθέρωσης ανδρών αμάχων, ενώ θα ακολουθήσουν «οι πιο μακροχρόνιες συζητήσεις σχετικά με τους στρατιώτες» του κατοχικού στρατού που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Αντίστοιχα, και αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας ανέφεραν χθες ότι οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλά και ότι αναμένουν να ανακοινωθεί μια παράταση της εκεχειρίας για άλλες δύο μέρες.

Ο Ghazi Hamad, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, ανέφερε ότι η οργάνωσή του εργάζεται «πολύ σκληρά» με τις διαμεσολαβήτριες χώρες για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και να επεκταθεί η εκεχειρία. Δήλωσε αισιόδοξος, παρότι «η κατάσταση δεν είναι εύκολη» και «αλλάζει από ώρα σε ώρα».

Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να απελευθερώσει κι άλλους ομήρους, για την επέκταση της εκεχειρίας. Επιβεβαίωσε επίσης ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί και το ζήτημα της απελευθέρωσης αιχμαλώτων Ισραηλινών στρατιωτών.

Η Χαμάς εστιάζει τώρα στην παράταση της εκεχειρίας, δήλωσε ο Hamad στο «Al Jazeera», αλλά είναι έτοιμη να ξεκινήσει βαθιές διαπραγματεύσεις για «μια συνολική συμφωνία» που θα προβλέπει την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων για όλους τους αιχμαλώτους στη Γάζα.

Στο μεταξύ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε χθες ότι 3 από τους Ισραηλινούς ομήρους, μία μητέρα με τα δύο παιδιά της, ηλικίας 10 μηνών και 4 ετών, σκοτώθηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι ερευνούν το θέμα, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Μπ. Γκαντς δήλωσε ότι «δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή όχι, αλλά είναι μέρος ενός ψυχολογικού πολέμου που διεξάγουν οι εχθροί μας».

Εκπρόσωπος του ισραηλινού κατοχικού στρατού ανακοίνωσε χθες ότι οι όμηροι που συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα (άμαχοι και αιχμάλωτοι στρατιώτες) είναι 159, με το Ισραήλ να επικαιροποιεί προς τα πάνω τον αριθμό, βασιζόμενο και στις μαρτυρίες απελευθερωμένων ομήρων.

Νετανιάχου: «Θα επιστρέψουμε στις μάχες μέχρι τέλους»

Και ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου σε νέες δηλώσεις του χθες ξεκαθάρισε ότι μετά το τέλος της εκεχειρίας το Ισραήλ θα συνεχίσει την επίθεση στη Γάζα «μέχρι τέλους».

Προαναγγέλλοντας την ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση του μακελειού και τα σχέδια διαιώνισης της κατοχής, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι οι τρεις στόχοι του Ισραήλ, «η εξάλειψη της Χαμάς, η επιστροφή όλων των απαχθέντων μας και το να διασφαλίσω ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή για το Ισραήλ (...) παραμένουν στη θέση τους.

Αλλά τις τελευταίες μέρες ακούω μια ερώτηση: "Αφού τελειώσει αυτή η φάση της επιστροφής των απαχθέντων μας, θα επιστρέψει το Ισραήλ στις μάχες;".

Η απάντησή μου είναι ένα κατηγορηματικό "ναι". Δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιστρέψουμε στις μάχες μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η πολιτική μου, ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο στέκεται πίσω από αυτό, ολόκληρη η κυβέρνηση στέκεται πίσω της».

Αργότερα χθες ο Νετανιάχου συναντήθηκε με εκπροσώπους της πόλης Σντερότ και διαφόρων ισραηλινών κιμπούτς που βρίσκονται στα σύνορα με τη Γάζα. Στη συνάντηση συμμετείχαν 15 εκπρόσωποι, ωστόσο αρνήθηκαν να πάρουν μέρος εκπρόσωποι από μια σειρά κιμπούτς, στα οποία περιλαμβάνονται αρκετά που αποτέλεσαν πεδίο των πιο σφοδρών συγκρούσεων στις 7 Οκτώβρη και τις επόμενες μέρες.

Νέα ισραηλινά πυρά κατά εκτοπισμένων Παλαιστινίων

Στο μεταξύ, στη Λωρίδα της Γάζας οι δυνάμεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού εξακολουθούν να ανοίγουν πυρ εναντίον εκτοπισμένων Παλαιστινίων που επιχειρούν να επιστρέψουν στις πόλεις τους στη βόρεια Γάζα.

Παλαιστίνιοι άμαχοι δέχτηκαν ισραηλινά πυρά ενώ επισκέπτονταν τα κατεστραμμένα σπίτια τους στη συνοικία Tal Al-Hawa, νότια της Πόλης της Γάζας.

Οπως επισημαίνουν πολλοί εκτοπισμένοι, προσπαθούν να περιμαζέψουν ρούχα και όσα από τα υπάρχοντά τους μπορούν από τα συντρίμμια, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν στα καταφύγια στη νότια Γάζα.

Νωρίτερα, ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον παλαιστινιακού σκάφους, ενώ τα ξημερώματα βομβάρδισαν την ακτή της Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα.

Σε αυτές τις συνθήκες, συνεργεία και εθελοντές προσπαθούν να ανασύρουν πτώματα από τα ερείπια, μετά από 7 βδομάδες ισοπεδωτικών ισραηλινών βομβαρδισμών, χωρίς όμως να έχουν τα αναγκαία εργαλεία και βαριά μηχανήματα.

Οι παλαιστινιακές αρχές της Γάζας έχουν ανακοινώσει την ανάσυρση 160 πτωμάτων κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας όμως υπάρχουν τουλάχιστον 7.000 αγνοούμενοι, οι περισσότεροι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Με μεγάλες δυσκολίες συνεχίζεται και η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, πολύ πίσω από τις τεράστιες ανάγκες που έχουν δημιουργήσει η ισραηλινή επίθεση και ο αποκλεισμός.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) ανέφερε ότι από την έναρξη της εκεχειρίας οι ομάδες της έχουν διανείμει 254 φορτηγά βοήθειας στην Πόλη της Γάζας και στη βόρεια Γάζα.

Οι σχεδόν 500.000 Παλαιστίνιοι που παραμένουν στο βόρειο τμήμα του θύλακα έχουν «επιτακτική ανάγκη» για περισσότερη βοήθεια, πρόσθεσε η PRCS, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να διευκολύνει την είσοδο περισσότερης βοήθειας και «να ανοίξει άλλα σημεία διέλευσης» πλην του περάσματος της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, στη νότια Γάζα, το οποίο είναι ανεπαρκές για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανέφερε ότι η υπηρεσία και συνεργάτες της μπόρεσαν να παραδώσουν χθες 7.000 λίτρα καυσίμων στο Νοσοκομείο «Αχλί» και άλλα 3.500 λίτρα στο Νοσοκομείο «Ασαχάμπα», μαζί με υγειονομικό υλικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ