Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΟΣΑ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δείχνουν παραπέρα επιβράδυνση της οικονομίας

Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2% το 2024 από 2,4% φέτος βλέπει ο ΟΟΣΑ, εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, του αυξανόμενου κόστους δανεισμού που επιβραδύνει τις επενδύσεις, όσο και των πρόσφατων καταστροφών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, ενώ βλέπει «αργή ανάκαμψη» το 2025 στο 2,4%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο Οργανισμός σημειώνει ότι η μείωσή του θα είναι αργή, και προβλέπεται να υποχωρήσει από το 4,3% φέτος στο 2,8% το 2024 και στο 2,4% το 2025. Ο δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές Ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού - αναμένεται να μειωθεί από 5,7% φέτος στο 3,2% το 2024 και στο 2,5% το 2025, ενώ για τους μισθούς καταγράφει (κατά μέσο όρο) αύξηση 4,3% στο δεύτερο τρίμηνο φέτος, στην πραγματικότητα πολύ κάτω ακόμα και από τον πληθωρισμό, κι αφού οι πραγματικοί μισθοί έχουν μειωθεί μόνο πέρυσι κατά 8%.

Παράλληλα, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός σημειώνει ότι «ο πιο επίμονος πληθωρισμός ή νέες διαταραχές στην Ενέργεια και την προσφορά αποτελούν βασικούς κινδύνους και θα μπορούσαν να μειώσουν την κατανάλωση και την αύξηση των επενδύσεων».

Ως «στηρίγματα» για την καπιταλιστική κερδοφορία καταγράφει τη «βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον», όπως και την «αύξηση των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ», το υπερμνημόνιο που θα πληρώσει ο λαός, σημειώνοντας: «Τα επιτεύγματα όσον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη μείωση του χρέους έχουν αποτυπωθεί στο αξιόχρεο της Ελλάδας, το οποίο επανήλθε στην επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο του 2023». Προβλέπει έτσι αύξηση των επενδύσεων κατά 5,2% το 2024 και κατά 0,9% των εξαγωγών.

Στο «ύψος» τους φυσικά θα παραμείνουν ματωμένα πλεονάσματα και φοροληστεία, την ώρα μάλιστα που θα καταργούνται οι επιδοτήσεις - ψίχουλα σε Ενέργεια και τρόφιμα, με τα φορολογικά έσοδα να αυξάνονται παραπέρα την επόμενη χρονιά και τον ΟΟΣΑ να επισημαίνει ότι «το επίπεδο του χρέους παραμένει υψηλό παρά τις καλοδεχούμενες μειώσεις που έγιναν. Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ πιο μακροπρόθεσμα και η στήριξη ισχυρής ανάπτυξης είναι σημαντικά για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», δίνοντας σήμα για αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος. Αυτά με φόντο και την επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία που καταγράφει ο Οργανισμός.

Την ίδια ώρα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο «Politico» ανέφερε ότι σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Τράπεζας, η ελληνική οικονομία θα μεγεθυνθεί με ρυθμό 2,4% φέτος και 2,5% ετησίως το 2024, αποτυπώνοντας σημαντικά χαμηλότερες εκτιμήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις (του Ιούνη) για ανάπτυξη 2,2% για το τρέχον έτος και 3% για το 2024 που είχε κάνει η ΤτΕ.

Σημείωσε ακόμη ότι «οι τρέχοντες δείκτες των αγορών, που προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο, φαίνονται κάπως αισιόδοξοι», πιθανολογώντας πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει στα «μέσα του επόμενου έτους» αν μέχρι τότε ο πληθωρισμός έχει φθάσει σε επίπεδο ελαφρώς κάτω του 3% και δείχνει συνεχή τάση μείωσης σε 2%.

Παράλληλα, στη συνέντευξή του ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι οι «καθοδικοί κίνδυνοι» για τις προοπτικές ανάπτυξης έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, επισημαίνοντας ως αρνητικές ενδείξεις την αύξηση των επιτοκίων ταχύτερα από τους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας, σε περιβάλλον συνεχιζόμενων υψηλών γεωπολιτικών κινδύνων. «Ο συνδυασμός αυτών των δύο δημιουργεί αφενός μια εκρηκτική κατάσταση για το δημόσιο χρέος και αφετέρου στασιμοπληθωρισμό», είπε ο Γ. Στουρνάρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ