Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Νέο σχέδιο για «επείγουσα αναστολή εχθροπραξιών»

Με ζεστές τις πλάτες από την αταλάντευτη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, που του υπόσχονται ότι θα συνεχίσουν τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών για την επίτευξη του διακηρυγμένου στόχου «εξάλειψης» της Χαμάς χωρίς χρονοδιαγράμματα (όπως είπε τη Δευτέρα στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν), το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέτεινε κατά ένα 24ωρο τις διαβουλεύσεις και την ψηφοφορία σε ένα τροποποιημένο σχέδιο απόφασης, ώστε να δώσει το περιθώριο στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να μην ασκήσει νέο βέτο, όπως έκανε σε ανάλογη περίπτωση ψηφοφορίας στις 9 Δεκέμβρη.

Το νέο σχέδιο απόφασης, που προωθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζητούσε να υπάρξει επείγουσα «αναστολή των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς πλέον να κάνει πλέον λόγο για «άμεση εκεχειρία», ώστε να αποφευχθεί το αμερικανικό βέτο.

Στο φόντο των διεργασιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας στον ΟΗΕ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον μετέβη χτες στο Παρίσι και συναντήθηκε με την Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, και αργότερα στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Αντόνιο Ταγιάνι.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με την Κολονά, πρότεινε να υπάρξει μια «βιώσιμη εκεχειρία» «το συντομότερο δυνατόν, τέτοια που να μην υπάρχει απειλή για το Ισραήλ». Τόνισε επίσης ότι είχαν μια «καλή συζήτηση» για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και την απελευθέρωση άλλων ομήρων της Χαμάς. Οι συναντήσεις του Κάμερον γίνονται στη σκιά της προχτεσινής επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν στο Ισραήλ, όπου ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προμηθεύουν με τον απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό τον ισραηλινό στρατό, χωρίς να επιθυμούν «να επιβάλουν χρονοδιάγραμμα» στον σύμμαχό τους.

Χτες ο Οστιν μετέβη στο Κατάρ, χαρακτηρίζοντάς το «απαραίτητο εταίρο» των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Παρατήρησε ότι «σε καιρούς κρίσης το Κατάρ απαντά στις κλήσεις μας και μαζί με την Αίγυπτο βοήθησαν να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση πολλών ομήρων». Επιπλέον, ο Οστιν ανακοίνωσε επέκταση της - ήδη μεγάλης - αμερικανικής βάσης στο Κατάρ, καθώς και άλλα βήματα για «διεύρυνση και ενίσχυση της διμερούς αμυντικής σχέσης».

Κριτική στην κυβέρνηση Νετανιάχου από τους «Financial Times»

Τις «δεύτερες σκέψεις» και τις αμφιβολίες που προκαλεί στον Μπάιντεν η εντεινόμενη επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας καταγράφει σε εκτενές κεντρικό άρθρο γνώμης στις 18 Δεκέμβρη η βρετανική εφημερίδα «Financial Times», επισημαίνοντας τις ενδείξεις «ανησυχίας» του Λευκού Οίκου μπροστά στην έλλειψη ισραηλινού σχεδιασμού για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα.

Η αρθρογράφος, Ρούλα Χάλαφ, τονίζει ότι τελευταία «ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών» της «Δύσης» θέλουν να σταματήσει η εκστρατεία των βομβαρδισμών, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν επιθυμία για «πιο στοχευμένες» επιθέσεις και λιγότερους βομβαρδισμούς, και άρα μικρότερο αριθμό νεκρών αμάχων. «Οσο περισσότερο αντιστέκεται ο Νετανιάχου στις συμβουλές των ΗΠΑ, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος απομόνωσης του Ισραήλ», εκτιμά η Χάλαφ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ προωθούν «ένα μεταπολεμικό σχέδιο και ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν την καταστροφή προκειμένου να επανεστιάσουν την προσοχή σε ένα πολιτικό όραμα για τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης». Σημειώνει την άρνηση του Νετανιάχου στο ενδεχόμενο λύσης στη βάση δύο κρατών ή στην ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής ως «αξιόπιστης εναλλακτικής απέναντι στη Χαμάς», καταβάλλοντας προσπάθειες για την αποδυνάμωσή της. Τονίζει επίσης ότι ο Νετανιάχου «δεν έχει προσφέρει κανένα όραμα για το μέλλον» πέραν της «εξάλειψης της Χαμάς» και εκφράζει τη γνώμη ότι ο Ισραηλινός ηγέτης έχει εξελιχθεί σε «μια καταστροφική δύναμη στο Ισραήλ», θυμίζοντας τον πολύμηνο αναβρασμό στη χώρα, με αφορμή το νομοσχέδιό του για δικαστικές μεταρρυθμίσεις και υπονόμευση του ρόλου του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Οταν τελειώσει ο πόλεμος, θα γίνουν σίγουρα εκλογές ή θα ξαναρχίσουν οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του. Οι Ισραηλινοί αξίζουν κάτι καλύτερο από μία διχαστική διακυβέρνηση (...) και τίποτα δεν θα πάει μπροστά όσο αυτός παραμένει στην εξουσία, με τους εξτρεμιστές στο ίδιο τραπέζι μαζί του», καταλήγει η αρθρογράφος.

Δυσαρέσκεια Αμερικανών για τους χειρισμούς του Μπάιντεν

Δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε χτες η εφημερίδα «The New York Times» αναφέρει ότι οι νεαρότεροι Αμερικανοί είναι πιο κριτικοί από τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπατριώτες τους σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Το 57% των Αμερικανών απορρίπτουν τη διαχείριση του πολέμου στη Γάζα από την κυβέρνηση Μπάιντεν και το 33% την εγκρίνουν. Επίσης, θεωρείται ότι αν ήταν Πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ θα έκανε «καλύτερη δουλειά» στη διαχείριση του πολέμου στη Γάζα από τον Μπάιντεν. Υπέρ του Τραμπ τάσσεται το 46% και υπέρ του Μπάιντεν το 38%.

Η σφυγμομέτρηση έγινε από την εταιρεία «Siena College Poll», σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.016 ατόμων, μεταξύ 10 και 14 Δεκεμβρίου.

Αργότερα χτες το βράδυ η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» μετέφερε τις πιέσεις που ασκούν το τελευταίο διάστημα Δημοκρατικοί βουλευτές στον Μπάιντεν, θεωρώντας ότι δεν διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον πόλεμο στη Γάζα. Σε σχετική ανοιχτή επιστολή τους, 6 Δημοκρατικοί βουλευτές απόστρατοι στρατιωτικοί, ή που κατά το παρελθόν δούλεψαν σε CIA και Πεντάγωνο, αναφέρουν ότι «ο αυξημένος αριθμός θανάτων αμάχων και η ανθρωπιστική κρίση είναι απαράδεκτα στοιχεία και δεν ευθυγραμμίζονται με τα αμερικανικά συμφέροντα, ούτε προωθούν το ζήτημα της ασφάλειας του συμμάχου μας, Ισραήλ».

Ζητούν από το Πακιστάν να ασκήσει πιέσεις κατά του Ισραήλ

Πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου «Fox News» αναφέρουν πως ηγετικά στελέχη της Χαμάς και λόγιοι από τον ισλαμικό κόσμο, όταν μετέβησαν στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, προ εβδομάδων, υποστήριξαν ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα τελείωνε αμέσως αν το Πακιστάν, μια χώρα με πυρηνικά όπλα, απειλούσε το Ισραήλ.

Ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, που ζει στο Κατάρ, ζήτησε από το Πακιστάν να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, εκτιμώντας πως «αν το Πακιστάν απειλήσει το Ισραήλ, ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει».

Αλλο ηγετικό στέλεχος της Χαμάς που βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο Πακιστάν, ο Νατζίλ Ζουχαΐρ, παρευρέθηκε επίσης στη διάσκεψη. Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη αναγνώρισαν τους μαχητές της Χαμάς ως μέρος μιας «πολιτικής δύναμης» που διεξάγει μια «αμυντική τζιχάντ». Το συνέδριο, με τίτλο «Η ιερότητα του τζαμιού Αλ Ακσα και η ευθύνη της Ισλαμικής Κοινότητας», διοργανώθηκε από ένα δίκτυο ισλαμικών θρησκευτικών οργανώσεων στο Πακιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ