Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους μετανάστες εργάτες

Υπερψήφισε το ΚΚΕ

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή η τροπολογία για τους μετανάστες εργάτες με 261 «ναι», 32 «όχι» και 1 «παρών». Συνολικά παραβρέθηκαν και ψήφισαν 295 βουλευτές. Τα κόμματα που υπερψήφισαν την τροπολογία είναι: ΝΔ 157, ΣΥΡΙΖΑ 35, ΠΑΣΟΚ 31, ΚΚΕ 21, «Νέα Αριστερά» 11, Πλεύση Ελευθερίας 6 και ένας ανεξάρτητος.

Θυμίζουμε ότι η τροπολογία αφορά μετανάστες που ήταν στη χώρα μας πριν από τον Νοέμβρη του 2023, για τουλάχιστον 3 χρόνια, κάτι που πρέπει να αποδείξουν, και τους δίνεται άπαξ η δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής όσο έχουν εργασία στη χώρα μας.

Τον πολιτικό αμοραλισμό και τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης, δίπλα στον ανοιχτό ρατσισμό, την πατριδοκαπηλία, τον έρποντα φασισμό άλλων πολιτικών δυνάμεων, στηλίτευσε στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Αναφερόμενος στην κυβερνητική τροπολογία για τους μετανάστες εργάτες, ζήτησε να απαλειφθεί η διασύνδεση της άδειας διαμονής με την άδεια εργασίας, καθώς ο σχετικός όρος προσφέρει στους εργοδότες ένα εργαλείο για τον ακόμα πιο άγριο εκβιασμό των εργαζομένων αυτών.

«Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία θέλει να νομιμοποιήσει τους μετανάστες οι οποίοι εργάζονται παράτυπα, προσφέρουν "μαύρη" εργασία, και να μπορέσει να τους καταστήσει νόμιμα εργαζόμενους. Δεν είναι αυτός όμως ο στόχος», επισήμανε. «Γιατί το κάνετε τώρα; Γιατί υπάρχει τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών», πρόσθεσε, στην αγροτική οικονομία, στον Τουρισμό, στον κατασκευαστικό κλάδο, και η κυβέρνηση φροντίζει να προσφέρει στους εργοδότες «φθηνά εργατικά χέρια». Ετσι, και με την επίμαχη ρύθμιση «ανοιγοκλείνει την κάνουλα» ανάλογα με τις ανάγκες της εργοδοσίας, συνεχίζοντας να μην λαμβάνει κανένα απολύτως μέτρο για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών. Εξάλλου, όπως υπενθύμισε, μόλις πριν λίγα χρόνια, ενώ βρισκόταν σε έξαρση η πανδημία του κορονοϊού, χρειάστηκε η επίμονη παρέμβαση του ΠΑΜΕ για να μπορέσουν να εμβολιαστούν οι μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα, για τους οποίους η κυβέρνηση δεν είχε την παραμικρή πρόβλεψη.

Υπενθυμίζεται ότι στο συνοδευτικό κείμενο του υπουργείου επιβεβαιώνεται ότι αυτή είναι η βασική επιδίωξη, μιας και στον ανταγωνισμό για φθηνά εργατικά χέρια και με άλλες καπιταλιστικές οικονομίες, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, «μπορούν πιο εύκολα να αποκτήσουν χαρτιά και να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες».

Ο τυχοδιωκτισμός και πολιτικός αμοραλισμός, όπως επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, δεν εξαντλήθηκε στους εκπροσώπους της κυβέρνησης, αλλά εκφράστηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη «Νέα Αριστερά». Γιατί και οι ίδιοι, από τις θέσεις των κυβερνήσεων, δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τις ζωές αυτών των ανθρώπων. «Το στίγμα της Μανωλάδας θα σας κατατρέχει», σχολίασε. «Τα δικαιώματα των μεταναστών καμία τροπολογία της κυβέρνησης δεν πρόκειται να τα προστατεύσει, μόνο η ταξική πάλη, η κοινή πάλη Ελλήνων και ξένων εργαζόμενων, μπορεί να αναβαθμίσει τη θέση συνολικά της εργατικής τάξης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το ΚΚΕ, όπως τόνισαν οι βουλευτές του στη συζήτηση, θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος χορήγησης αδειών διαμονής σε όλους τους μετανάστες που εργάζονται και ζουν στη χώρα μας για χρόνια, όπως και, πολύ περισσότερο, για την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην εργασία και στο σύνολο των δικαιωμάτων τους και για την ένταξη των προσφύγων. Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ διεκδικεί την πλήρη στελέχωση όλων των Υπηρεσιών Μετανάστευσης με επαρκές και μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των υπέρμετρων καθυστερήσεων στην έκδοση των αδειών διαμονής των μεταναστών εργατών.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι Πέτρος Δημητριάδης, Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης από το φασιστικό μόρφωμα που το ονομάζουν «Σπαρτιάτες», η Ελενα Ακρίτα από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Σταύρος Μιχαηλίδης από το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καταψήφισε και στη συνέχεια με δηλώσεις του ανέφερε: «Ο,τι είχα χρέος να πω το είπα, και όποιος θέλει να καταλάβει κατάλαβε». Σύμφωνα με πληροφορίες, «παρών» ψήφισε η ανεξάρτητη βουλευτής Αρετή Παπαϊωάννου, προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ