Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ
Οργή για τις φονικές επιθέσεις σε νοσοκομεία της Γάζας

Οι δολοφονίες αμάχων από τον Ισραηλινό στρατό συνεχίζονται στην Γάζα

Copyright 2023 The Associated

Οι δολοφονίες αμάχων από τον Ισραηλινό στρατό συνεχίζονται στην Γάζα
Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε χτες για 74η μέρα τα εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστινίων αμάχων της Γάζας, αποτελειώνοντας όσα λιγοστά νοσοκομεία παραμένουν ανοικτά υπολειτουργώντας, με αποτέλεσμα τις έντονες αντιδράσεις αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που εκφράζουν πλέον αποτροπιασμό και οργή. Οι νεκροί συνεχίζουν να αυξάνονται από τους αμείωτους και ανηλεείς βομβαρδισμούς, αυξάνοντάς τους από τις 7 Οκτώβρη φτάνοντας σχεδόν τους 20.000, με τους τραυματίες να μετριούνται πάνω από 55.000.

Την ωμή βία του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο αλ Αχλί περιγράφουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι ο στρατός αργά το βράδυ της Δευτέρας γκρέμισε με μπουλντόζες τον τοίχο της κεντρικής πύλης του νοσοκομείου και εισέβαλε στο εσωτερικό του συλλαμβάνοντας σχεδόν όλο το προσωπικό εκτός από τέσσερις νοσοκόμες, δύο γιατρούς και δύο επιστάτες που κλήθηκαν να φροντίσουν 100 βαριά τραυματίες δίχως νερό, δίχως ηλεκτρικό... Στη συνέχεια ισραηλινά άρματα μάχης στάθμευσαν έξω από την είσοδο του νοσοκομείου, εμποδίζοντας οποιονδήποτε να μπει ή να βγει.

Την οργή του για την απροκάλυπτη βία του ισραηλινού στρατού σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας εξέφρασε χτες και ο εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ Τζέιμς Ελντερ, τονίζοντας: «Είμαι οργισμένος που τα παιδιά που αναρρώνουν από τους ακρωτηριασμούς στα νοσοκομεία, στη συνέχεια σκοτώνονται σε αυτά τα νοσοκομεία. Αρα πού πάνε τα παιδιά και οι οικογένειες; Δεν είναι ασφαλή στα νοσοκομεία, δεν είναι ασφαλή στα καταφύγια, και σίγουρα δεν είναι ασφαλή στις λεγόμενες "ασφαλείς" ζώνες». Επίσης η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημείωσε για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας: «Τα απολύτως βασικά δεν τα έχουν. Ενας από τους συναδέλφους μου μίλησε για ανθρώπους που είναι ξαπλωμένοι στο δάπεδο με πολύ έντονους πόνους, σφαδάζουν, αλλά δεν ζητούν παυσίπονα. Ζητούν νερό. Είναι αδιανόητο ότι ο κόσμος επιτρέπει να συνεχίζεται αυτό».

Από τους συνεχείς βομβαρδισμούς πολλές χιλιάδες άνθρωποι αν είναι στους τυχερούς μένουν άστεγοι

Copyright 2023 The Associated

Από τους συνεχείς βομβαρδισμούς πολλές χιλιάδες άνθρωποι αν είναι στους τυχερούς μένουν άστεγοι
Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης πως ο στρατός κατέλαβε και το νοσοκομείο Αουντα (βόρειο τμήμα) όπου 240 άνθρωποι (80 γιατροί και νοσηλευτές, 40 ασθενείς, 120 εκτοπισμένοι) δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε φαγητό, ούτε σε νερό. Από το προσωπικό του νοσοκομείου συνελήφθησαν τουλάχιστον έξι άτομα. Επιδρομή έγινε και στο νοσοκομείο αλ Μαμαντάνι, που έπαψε να λειτουργεί.

Τα ασύλληπτης σκληρότητας εγκλήματα πολέμου που γίνονται στα νοσοκομεία της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό συμπληρώνονται από τις εικόνες πλήρους εγκατάλειψης περίπου δύο εκατομμυρίων αμάχων που υποφέρουν από τις κακουχίες, τη δίψα και την πείνα.

Νέοι βομβαρδισμοί στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια

Χτες το πρωί, τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 75 άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα. Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλέστηκε το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» έκαναν λόγο για «σφαγείο» από τα διαμελισμένα σώματα αμάχων κάθε ηλικίας στον βομβαρδισμένο καταυλισμό.

Ο καταυλισμός με έκταση 1,4 τ.χλμ. είναι ο μεγαλύτερους από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Γάζα, με περίπου 116.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες.

Στο φόντο των εντεινόμενων επιθέσεων ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χτες πως σκότωσε τον Σούμπχι Φαρουανάχ, τον λεγόμενο «χρηματιστή» της Χαμάς που θεωρούνταν άνθρωπος - «κλειδί» σε ό,τι αφορούσε τη μεταφορά κεφαλαίων στη Χαμάς από ανταλλακτήριο στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιπλέον, ανακοίνωσε χτες την αύξηση κατά δύο ατόμων του αριθμού των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Γάζα από την έναρξη της χερσαίας επέμβασης στις 27 Οκτώβρη, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να φθάνει τους 131.

Επιθέσεις κατά δημοσιογράφων

Εδώ και 74 μέρες, ανάμεσα στα χιλιάδες θύματα συμπεριλαμβάνονται και δεκάδες δημοσιογράφοι. Υπολογίζεται πως σε Ισραήλ, Λωρίδα Γάζας και νότιο Λίβανο έχουν σημειωθεί από τις 7 Οκτωβρίου οι θάνατοι τουλάχιστον 64 δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και οπερατέρ, με πιο πρόσφατη περίπτωση τον θάνατο του οπερατέρ του «Al Jazeera», Σάμιρ Αμπού Ντάκα, που επήλθε από ακατάσχετη αιμορραγία επειδή οι στρατιώτες εμπόδισαν τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Από αυτούς οι 57 είναι Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι. Πολλοί από τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν χτυπήθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους.

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για ομήρους

Δίχως άμεσο αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπερνς, και Ισραήλ, Νταβίντ Μπαρνέα, με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Αλ Θάνι, στη Βαρσοβία για ενδεχόμενη νέα συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων. Η παύση επτά ημερών στα τέλη Νοεμβρίου επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 όμηροι στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 240 Παλαιστίνιων γυναικών, παιδιών και εφήβων.

Χτες το απόγευμα επίσης ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, συνάντησε τους πρέσβεις 80 χωρών και προέβλεψε πως θα μπορούσε «να τριπλασιαστεί» η ισχνή βοήθεια στους αμάχους της Γάζας που περνά από τα μεθοριακά περάσματα της Ράφας με την Αίγυπτο και της Γάζας με το Ισραήλ (πέρασμα «Κερέμ Σαλόμ»). Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως το Ισραήλ «δεν είναι σε πόλεμο με τον παλαιστινιακό λαό» αλλά πολεμά... «τον εχθρό του, την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως αντιπροσωπεία της Χαμάς ετοιμάζεται να επισκεφθεί το Κάιρο τις επόμενες μέρες για συνομιλίες με υψηλόβαθμους Αιγύπτιους αξιωματούχους, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της απελευθέρωσης ομήρων με ανταλλάγματα. Κατά πληροφορίες Αράβων αξιωματούχων που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», η Αίγυπτος ασκεί πιέσεις στη Χαμάς να συμφωνήσει σε ένα παρόμοιο πλαίσιο με την προηγούμενη συμφωνία, ωστόσο η Χαμάς συνδέει οποιαδήποτε απελευθέρωση ομήρων με το αίτημα για «εκεχειρία».

Επίσης, σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζεται πως αξιωματούχοι σε Αίγυπτο και ΗΠΑ «συμφώνησαν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουν τον ξεριζωμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως η Αίγυπτος κάλεσε τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν το σχέδιο απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Πάντως στο Ισραήλ η αμερικανική στάση ενθαρρύνει διάφορους παράγοντες, ακόμη και μεσιτικά γραφεία να ασκήσουν πιέσεις για την «ανέγερση σπιτιών για Εβραίους εποίκους» στη Λωρίδα της Γάζας, εκεί όπου ο στρατός έχει κάνει ρημαδιό τα σπίτια εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ