Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΙΝΑ
Διήμερη επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών χτες στο Πεκίνο

Sputnik

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών χτες στο Πεκίνο
Στα «υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών» βρίσκονται οι σχέσεις Ρωσίας - Κίνας, δήλωσε χτες από το Πεκίνο ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος σήμερα ολοκληρώνει επίσημη διήμερη επίσκεψη, στο πλαίσιο της 28ης τακτικής συνάντησης των αρχηγών κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Ο Κινέζος ομόλογός του, Λι Τσιανγκ, είπε μεταξύ άλλων ότι οι δύο χώρες θα επιδιώξουν «να συνεχίσουν τη διαρκή φιλία... (επιδιώκοντας) περισσότερη σταθερότητα και θετική ενέργεια στον κόσμο».

Μεταξύ άλλων θεμάτων οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην αύξηση της εμπορικής και ευρύτερα οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών, με φόντο την αύξηση του διμερούς εμπορίου κατά 1/3, σε σχέση με πέρυσι, με βάση μόνο τα στοιχεία του πρώτου 11μηνου του 2023. Σημειωτέον, η πλειοψηφία των διμερών πληρωμών (πάνω από το 90%) γίνονται σε εθνικά νομίσματα, γεγονός που, όπως σχολιάστηκε, δείχνει «σχεδόν πλήρη αποδολαριοποίηση των οικονομικών δεσμών». Στόχος των δύο πλευρών είναι να αυξηθεί ο διμερής εμπορικός κύκλος εργασιών στα 200 δισ. δολάρια.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη Μισούστιν στο Πεκίνο, ο Κινέζος πρέσβης στη Μόσχα, Ζανγκ Χανχούι, δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA ότι «η Κίνα αναμένει να επεκτείνει τη συνεργασία σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής στην ενεργειακή βιομηχανία» και συμπλήρωσε: «Ενόψει των διακυμάνσεων στην παγκόσμια αγορά Ενέργειας και ενόψει εξωτερικών κινδύνων και προκλήσεων, η Ρωσία και η Κίνα τηρούν πάντα τις αρχές της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του αμοιβαίου οφέλους, αυξάνουν συνεχώς τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και ως εκ τούτου συμβάλλουν θετικά στη διασφάλιση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας».

Φουντώνει η αντιπαράθεση στον Ινδο-Ειρηνικό

Κι ενώ Ρωσία - Κίνα ενισχύσουν με κάθε αφορμή τη συνεργασία τους, από την άλλη μεριά τα δικά τους βήματα συντονίζουν οι ΗΠΑ, καταρχάς με Ιαπωνία και Νότια Κορέα, τους δύο στενότερους συμμάχους τους στον Ινδο-Ειρηνικό. Οι τρεις πλευρές ανακοίνωσαν χτες την πλήρη ενεργοποίηση συστήματος για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση εκτοξεύσεων πυραύλων της Βόρειας Κορέας σε πραγματικό χρόνο, αλλά και τη διεξαγωγή περισσότερων τριμερών στρατιωτικών ασκήσεων.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα που είχε ληφθεί στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής, το καλοκαίρι στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ, με τις τρεις πλευρές να σημειώνουν ότι «η τριμερής συνεργασία θα πραγματοποιηθεί με πιο συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο».

Στο μεταξύ, η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι η εκτόξευση που έγινε τη Δευτέρα αφορούσε βαλλιστικό πύραυλο τύπου Hwasong-18 (ICBM - διηπειρωτικό) που έφτασε σε μέγιστο ύψος 6.518,2 χιλιομέτρων και διένυσε απόσταση 1.002,3 χιλιομέτρων. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, «παρατήρησε τη δοκιμαστική εκτόξευση στο έδαφος» για να «στείλει μια προειδοποίηση» προς την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, χαρακτηρίζοντας τη νέα εκτόξευση «πρακτική απόδειξη της πραγματικότητας και της αξιοπιστίας της τρομερής επιθετικής δύναμης και της απόλυτης αποτροπής στον πυρηνικό τομέα που διαθέτουν οι εθνικές μας Ενοπλες Δυνάμεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανταλλαγή απόψεων για «φλέγοντα ζητήματα»(2024-04-09 00:00:00.0)
Νέος γύρος συναντήσεων στον Ινδο-Ειρηνικό(2023-11-03 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ υπέγραψαν «αμυντική συμφωνία» με την Παπούα Νέα Γουινέα(2023-05-23 00:00:00.0)
«Εποικοδομητικές» συνομιλίες για την ανάπτυξη των «στρατηγικών σχέσεων»(2023-03-22 00:00:00.0)
Ο Τσίπρας στη Βουλγαρία...(2016-08-02 00:00:00.0)
Επίσημη επίσκεψη Χου Ζιντάο(2009-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ