Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε, λέει ο πρωθυπουργός

«Ο λαός μας στον νότο πέφτει θύμα καθημερινών ισραηλινών επιθέσεων και τα χωριά μας, η γη μας, οι σοδειές μας καίγονται», ανέφερε χτες ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, αναφερόμενος στις «74 μέρες τραγωδίας» στη Λωρίδα της Γάζας και στις εντεινόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ.

Ο Μικάτι εξήρε «την αλληλεγγύη του λιβανέζικου λαού», εκτιμώντας πως αποδείχθηκε ότι «ο Λίβανος είναι μια σταθερή χώρα, που αντιστέκεται. Ορισμένοι αντιστεκόμαστε επί του εδάφους, ορισμένοι από πολιτικά και εθνικά μετερίζια ή από διεθνείς πλατφόρμες». Τόνισε δε ότι «η Βουλή, η κυβέρνηση, οι δυνάμεις ασφαλείας και η κρατική διοίκηση αντιστέκονται παρά τις συνθήκες», ζητώντας παρ' όλα αυτά την επίσπευση της διαδικασίας στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου του Λιβάνου.

Το ίδιο 24ωρο, λιβανέζικα ΜΜΕ μετέδιδαν πως το Ισραήλ έχει διαμηνύσει στις ΗΠΑ ότι θέλει οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ να αποσυρθούν 10 χλμ. από τα κοινά σύνορα, στο πλαίσιο διπλωματικών κινήσεων για αποτροπή επέκτασης των συγκρούσεων και στον Λίβανο. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινητοποιείται μεταξύ άλλων ο Αμερικανός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για την ενεργειακή ασφάλεια, Εϊμος Χοκστάιν.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι εχθροπραξίες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ, με τη δεύτερη να στοχοποιηθεί εβραϊκούς εποικισμούς στο βόρειο Ισραήλ με πυραύλους, ενώ όλμοι του ισραηλινού πυροβολικού έπεσαν στα περίχωρα μεθοριακών πόλεων του νότιου Λιβάνου (Χίαμ, Φαρκίλα, Μαΐς Αλ Τζαμπάλ, Μπλίντα και Χούλα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ