Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οι «σεσημασμένοι» της επιστολικής ψήφου

Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα για την επιστολική ψήφο, η διεθνής εμπειρία προσφέρει πλήθος παραδειγμάτων που επιβεβαιώνουν ότι δεν διασφαλίζονται η μυστικότητα και το αδιάβλητο της ψήφου, ενώ η μη αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά κέντρα αυξάνει τους κινδύνους για νοθεία. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσίασε αναλυτικά τέτοιες περιπτώσεις από εκλογές στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου η επιστολική ψήφος καθιερώθηκε πριν από πολλά χρόνια και σε ορισμένες από αυτές (π.χ. Γαλλία) αποσύρθηκε κάτω από το βάρος καταγγελιών για νοθεία. Ορισμένα ακόμα παραδείγματα από την εμπειρία της επιστολικής ψήφου στη Γερμανία είναι αποκαλυπτικά και κάνουν επιτακτική ανάγκη να αποσύρει η κυβέρνηση κάθε σκέψη για την καθιέρωσή της, με αφετηρία τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

* * *

Η παραποίηση των τοπικών εκλογών στο Στένταλ, στις 25 Μάη 2014, έχει μείνει γνωστή ως «εκλογική απάτη του Στένταλ». Για τις εκλογές του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου εκδόθηκαν περισσότερα επιστολικά ψηφοδέλτια από τους ψηφοφόρους που είχαν κάνει αίτηση. Εκδόθηκαν επίσης πλαστές εξουσιοδοτήσεις σε ανθρώπους που εμπλέκονταν στην εκλογική διαδικασία. Τα άτομα αυτά συγκέντρωσαν εκατοντάδες ψηφοδέλτια από το δημαρχείο και τα παρέδωσαν σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο του CDU, ο οποίος τα συμπλήρωσε υπέρ του. Η νοθεία αποκαλύφθηκε και ο υποψήφιος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το CDU, αλλά και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τον Μάρτη του 2017 καταδικάστηκε για εκλογική νοθεία σε περίπου 300 περιπτώσεις! Τόσο ...αδιάβλητη είναι η επιστολική ψήφος!

* * *

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του «Πράσινου Κόμματος» στο Αμβούργο παραποίησε δεκάδες έγγραφα επιστολικής ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές. Πώς έγινε αυτό; Παρακίνησε πολλούς γνωστούς του να του παραδώσουν τα έγγραφα επιστολικής ψήφου που είχαν λάβει για να ψηφίσουν χωρίς να τα συμπληρώσουν. Στη συνέχεια, τα κατηύθυνε όλα προς έναν υποψήφιο των Πρασίνων, πλαστογραφώντας την υπογραφή του ψηφοφόρου! Ο συγκεκριμένος υποψήφιος έλαβε ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό ψήφων με αποτέλεσμα να κινήσει υποψίες για νοθεία. Οπως προέκυψε από την έρευνα, ο «συντονιστής» του «Πράσινου Κόμματος» είχε «καθοδηγήσει» και πολλούς ακόμα ψηφοφόρους να ψηφίσουν επιστολικά τον υποψήφιο για τον οποίο «δούλευε». Τελικά καταδικάστηκε κι αυτός το 2018, έχοντας προσθέσει με το παράδειγμά του μια ακόμα απόδειξη για το πόσο ...«φερέγγυα» είναι η επιστολική ψήφος.

* * *

Τέλος, στις τοπικές εκλογές του Quakenbruck, το 2018, το «Die Linke» συγκέντρωσε πάνω από το 60% των επιστολικών ψήφων, καταγράφοντας ποσοστό 3,2% στην περιφέρεια. Ορισμένοι ψηφοφόροι είχαν λάβει έγγραφα επιστολικής ψήφου, παρότι δεν είχαν υποβάλει αίτηση. Σύμφωνα με καταγγελίες, έγγραφα επιστολικής ψήφου είχαν κλαπεί από γραμματοκιβώτια. Αρκετοί ψηφοφόροι που ήθελαν να ψηφίσουν αυτοπροσώπως τη μέρα των εκλογών ενημερώθηκαν ότι είχαν ήδη ψηφίσει επιστολικά! Επιπλέον, ορισμένα έγγραφα είχαν πλαστές υπογραφές. Από την έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι στελέχη του κόμματος πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και έδιναν οδηγίες σε άτομα που δεν μιλούσαν καλά Γερμανικά να υποβάλουν αίτηση για επιστολική ψήφο. Οι ίδιοι συμπλήρωναν στη συνέχεια τα ψηφοδέλτια και πλαστογραφούσαν την υπογραφή του ψηφοφόρου. Το περιφερειακό δικαστήριο καταδίκασε τον επικεφαλής της εκλογικής απάτης σε 7 μήνες φυλάκισης με αναστολή, ποινή που επιβεβαίωσε και το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Και μια ...ειρωνεία της τύχης: Το συγκεκριμένο στέλεχος του «Die Linke» φιγουράρει ως εκλεκτό μέλος της «Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για δημοκρατικές εκλογές»!

* * *

Το «ποινικό μητρώο» της επιστολικής ψήφου είναι βαρύ και ο φάκελός της περιλαμβάνει πολλούς «σεσημασμένους» - στελέχη των αστικών κομμάτων. Γι' αυτό το ΚΚΕ, όπως σημείωνε στην ανοιχτή επιστολή του, «δεν πρόκειται να συμμετέχει σε συναντήσεις και διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών για τους όρους εφαρμογής ενός αντιδραστικού και επικίνδυνου μέτρου, όπως είναι αυτό της επιστολικής ψήφου. Αλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βρει πρόθυμους συνομιλητές στα άλλα κόμματα και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, που έχουν σπεύσει να αποδεχτούν το συγκεκριμένο σχέδιο, όντας προφανώς σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Απορρίπτουμε συλλήβδην το μέτρο της επιστολικής ψήφου, που δεν διασφαλίζει τη μυστικότητα και αμεσότητα της ψήφου, δημιουργώντας μεγάλες αμφιβολίες για το αδιάβλητο των εκλογών (...) Η "πρόταση" που έχει να καταθέσει το ΚΚΕ στην κυβέρνηση είναι η απόσυρση του σχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου».


Κ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναλυτικές οδηγίες για την επιστολική ψήφο (2024-05-03 00:00:00.0)
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο (2023-12-29 00:00:00.0)
Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τη νοθεία στις εκλογές της ΠΕΠΕΝ (2019-12-07 00:00:00.0)
Κερκόπορτα για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος (2006-12-09 00:00:00.0)
Φόβοι για νοθεία στις εκλογές (1996-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ