Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Κερκόπορτα για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος

Η όλη μεθόδευση και κύρια η επιστολική ψήφος, στην οποία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τη νοθεία της λαϊκής ετυμηγορίας

Κερκόπορτα για την αλλοίωση της λαϊκής βούλησης ανοίγει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.

Μετά και τις επιπρόσθετες διευκρινίσεις που έδωσε χτες ο Κ. Καραμανλής, παραμένουν αρκετά κενά και ασάφειες για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας, ενώ τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η χρήση της επιστολικής ψήφου, που είναι ύποπτη για «νοθεία» της λαϊκής ετυμηγορίας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, από το βήμα της συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, διευκρίνισε πως «η ψηφοφορία, με τις αναγκαίες, βέβαια, προσαρμογές, θα οργανωθεί, κατ' αρχήν, με βάση το πρότυπο ψηφοφορίας για τους εκτός Ελλάδος εκλογείς κατά τις εκλογές που γίνονται για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Παράλληλα, έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο άρθρο 51 του Συντάγματος που προβλέπει την επιστολική ψήφο, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Συγκεκριμένα, έκρινε σκόπιμο να διαβάσει επί λέξει την πρόβλεψη του Συντάγματος, το οποίο ορίζει τα εξής: «Ως προς τους εκλογείς αυτούς (σ.σ. τους εκτός Επικρατείας) η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια».

Διευκρίνισε επίσης ότι «το δικαίωμα του εκλέγειν θα το έχουν όσοι θα είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους» και δεύτερον ότι «οι εκτός Επικρατείας εκλογείς θα ψηφίζουν για τις Εκλογικές Περιφέρειες, τις οποίες αφορά η εγγραφή τους».

Επανέλαβε τη διαβεβαίωσή του ότι μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τον (εκτελεστικό του άρθρου 51) νόμο, ώστε να εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος αυτός ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών, γεγονός που πυροδοτεί «δεύτερες σκέψεις» για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να θέσει και ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, υπό την προϋπόθεση ότι «θα τα βρει» με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Πιο σαφής ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, διευκρινίζοντας ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης «θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εκλογές με επιστολική ψήφο».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά από το «Ρ», επανέλαβε ότι δε συνδέονται τα δύο θέματα, ενώ απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα της επιστολικής ψήφου.

«Ο χρόνος που χρειάζεται για να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας όλα τα στοιχεία, τα τεχνικά στοιχεία που απαιτούνται, είναι πολύς. Πρόκειται για παραμέτρους και θέματα μεγάλα και πολύπλοκα», είπε ο Ευ. Αντώναρος, περιοριζόμενος να αναφέρει ότι θα χρησιμοποιούνται οι ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπείες, κυρίως, ως εκλογικά κέντρα.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι οι Ελληνες του εξωτερικού που θα κάνουν χρήση του εκλογικού δικαιώματος θα είναι κάτω από το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ