Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το μπαλάκι για το βασικό μέτοχο

Να σταλούν τρία ερωτήματα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) σχετικά με το βασικό μέτοχο αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Με τα ερωτήματα θα ζητούνται διευκρινίσεις για το αν είναι συμβατό το άρθρο 14 του ελληνικού Συντάγματος με το κοινοτικό δίκαιο.

Ετσι ένα τόσο σοβαρό θέμα, που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τα μέσα χρηματοδότησης των ΜΜΕ στη χώρα μας, επαφίεται στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξάλλου, σύμφωνα με τη νομολογία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Οδηγία 93/37/ΕΟΚ, «τα κράτη μέλη δεν μπορούν να προβλέψουν άλλους λόγους αποκλεισμού εργοληπτών από τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων», παρά μόνο «για λόγους που ανάγονται στην επαγγελματική εντιμότητα, τη φερεγγυότητα ή την αξιοπιστία τους».

Σχετικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο (νόμοι 3310/2005 και 3414/2005), δηλαδή αν είναι αντίθετο στο κοινοτικό δίκαιο, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν παίρνει θέση αλλά προτείνει να σταλεί ερώτημα στο ΔΕΚ. Ειδικότερα, στα ερωτήματα αναφέρεται αν οι λόγοι αποκλεισμού από τους δημόσιους διαγωνισμούς είναι περιοριστικοί και αν μια «εθνική απαγόρευση είναι ανάλογη προς τη διατήρηση της πολυφωνίας του Τύπου». Δηλαδή, στο όνομα της ελεύθερης επιχειρηματικότητας επιτρέπεται στους εργολήπτες μεγάλων έργων να αλωνίζουν στα μέσα ενημέρωσης. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι εταιρείες «Ακτωρ», «Μηχανική», «Εκδόσεις Λυμπέρη», και «Αλέκτωρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ