Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Φόβοι για νοθεία στις εκλογές

ΜΟΣΧΑ. -

Το πολιτικό κλίμα στη Ρωσία δυο μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, επιτείνεται λόγω των καταγγελιών της αντιπολίτευσης για την πιθανότητα νόθευσης των αποτελεσμάτων. Οι δημοσκοπήσεις διαφόρων ινστιτούτων για το διάστημα 5 - 11 Ιούνη, δίνουν προβάδισμα στον Γιέλτσιν με 34% και ακολουθεί ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με 24%.

Ο υποψήφιος, όμως, του λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, υποστήριξε ότι ο Γιέλτσιν "μόνο με νοθεία μπορεί να νικήσει". Το ΚΚΡΟ επικρίνει ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) Νικολάι Ριάμποφ, που είναι στενός συνεργάτης του Γιέλτσιν κι έχει "βεβαρημένο παρελθόν" κατά τις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για την Κρατική Δούμα.

Το Κρεμλίνο, όμως, αντιτάσσει το επιχείρημα ότι οι 200.000 εκλογικοί αντιπρόσωποι του Ζιουγκάνοφ στα 94.000 εκλογικά τμήματα μπορούν να ελέγξουν το αδιάβλητο της ψηφοφορίας. Το εβδομαδιαίο περιοδικό "Ιτόγκι" έχει, όμως, άλλη γνώμη. Σύμφωνα μ' αυτό, η πιο απλή μορφή νοθείας είναι "οι νεκρές ψυχές", για τις οποίες έγραφε στην εποχή του και ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Νικολάι Γκόγκολ. Το περιοδικό υποστηρίζει ότι η νοθεία μπορεί να γίνει με τους εκλογικούς καταλόγους, απ' όπου δεν έχουν διαγραφεί άτομα που έχουν πεθάνει κι έτσι ο αριθμός των ψηφοφόρων μπορεί να αυξηθεί κατά 15 - 20%. Επίσης, το περιοδικό αναφέρει ότι οι ψήφοι των στρατιωτικών, των κρατουμένων, των νοσηλευόμενων σε νοσοκομεία και των 540.000 Ρώσων του εξωτερικού "προσφέρουν στην ΚΕΕ ένα 10% των ψήφων που μπορεί να τις διαθέσει σχεδόν χωρίς έλεγχο".

Ηδη την οργή της αντιπολίτευσης προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ ότι οι άνδρες των υποβρυχίων, που έχουν ήδη ψηφίσει, τάχθηκαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία υπέρ του Μπορίς Γιέλτσιν.

Στο μεταξύ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έστειλε περίπου 500 παρατηρητές για να εποπτεύσουν την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Ο επικεφαλής των παρατηρητών, Βρετανός βουλευτής Μάικλ Μίντοουκφορτ σημείωσε ότι "την καλύτερη εγγύηση για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας αποτελούν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι του κάθε υποψηφίου στα εκλογικά τμήματα, εκτός κι αν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ ήταν 5.000". "Πώς να εποπτεύσουμε την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών όταν, για παράδειγμα, μόνο η περιοχή του Χαμπάροβσκ, στη ρωσική Απω Ανατολή είναι τόσο μεγάλη όσο η Μεγάλη Βρετανία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Ιαπωνία μαζί;", αναρωτήθηκε ο Μίντοουκφορτ. Ωστόσο, για το ρωσικό Τύπο το θέμα δεν είναι αν θα υπάρξει νοθεία, αλλά πόσο μεγάλη θα είναι.

Εκλογές στην Τσετσενία

Ο Τσετσένος αυτονομιστής ηγέτης Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ δήλωσε χτες ότι οι οπαδοί του θα αντιταχθούν "με όλα τα μέσα" στη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, που πρόκειται να γίνουν από την Παρασκευή ως την Κυριακή στην Τσετσενία. Τη διεξαγωγή τους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της προσκείμενης στη Μόσχα τσετσενικής κυβέρνησης, Ντοκού Ζαβγκάγεφ. Σημειώνουμε ότι η πρόσφατη συμφωνία της ρωσικής κυβέρνησης και των Τσετσένων αυτονομιστών προβλέπει την αναβολή των εκλογών ειδικά στην Τσετσενία.

Δολοφονία δημάρχου

Ο δήμαρχος της πόλης Ζουκόβσκι Βίκτορ Μοσόλοφ βρέθηκε νεκρός από σφαίρες χτες το πρωί έξω από το διαμέρισμά του. Τα κίνητρα της δολοφονίας του παραμένουν άγνωστα. Η πόλη Ζουκόβσκι με πληθυσμό 100.000 κατοίκους βρίσκεται 20 χλμ. ανατολικά της Μόσχας και είναι γνωστή για την αεροπορική επίδειξη που γίνεται κάθε χρόνο.

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ζιουγκάνοφ ενέταξε τη χτεσινή δολοφονία στο αποτέλεσμα της πολιτικής του Γιέλτσιν. Από την πλευρά του, ο Γιέλτσιν διαβίβασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς του θύματος, εντάσσοντας τη δολοφονία στο κύμα βίαιων ενεργειών που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ