Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στο πουγκί της εργοδοσίας οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, για την «τόνωση των επενδύσεων»

Ενα ακόμα βήμα προς την επέκταση των επαγγελματικών ταμείων, που επί 20 χρόνια στηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Ολοκληρώθηκαν χτες στη Βουλή η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας με το οποίο γίνεται ένα ακόμα βήμα προς την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την ενίσχυση και εξάπλωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), που νομοθετήθηκαν το 2002 από το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια στηρίχτηκαν από όλες τις κυβερνήσεις.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, κατέθεσε τροπολογία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους. Την τροπολογία απέρριψε με τις γνωστές «συνοπτικές διαδικασίες» η κυβέρνηση, με την εκκωφαντική σιωπή και των άλλων κομμάτων.

Το νομοσχέδιο, με τον τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και λοιπές διατάξεις», εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Κατά τη συζήτηση οι βουλευτές του αποκάλυψαν τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης με την επέκταση των ΤΕΑ και τη διευκόλυνση της ίδρυσής τους από περισσότερους εργοδότες (πολυεργοδοτικά ΤΕΑ) χωρίς να απαιτείται κλαδική ή επαγγελματική συνάφεια μεταξύ τους.

Ανέδειξαν ιδιαίτερα ότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, ενισχύει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η απόσυρση της ευθύνης του κράτους για την Κοινωνική Ασφάλιση, η οποία φορτώνεται αποκλειστικά στις πλάτες των ασφαλισμένων.

Τη στρατηγική του νομοσχεδίου ομολόγησε και ο ίδιος ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου, σημειώνοντας ότι στόχος του «είναι η ενίσχυση του θεσμού, ώστε μέσω της αυξημένης συνταξιοδοτικής αποταμίευσης να ενισχυθεί το εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων, ενώ παράλληλα τμήμα των αποταμιεύσεων αυτών μπορούν να χρηματοδοτήσουν εγχώριες επενδύσεις, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά: «Ας μη γελιόμαστε, αν θέλουμε να πετύχουμε ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης - κάτι που θα ωφελήσει το σύνολο του πληθυσμού - απαιτείται αύξηση του όγκου των επενδύσεων και ειδικά των επιχειρηματικών επενδύσεων. Και η χρηματοδότηση των επενδύσεων απαιτεί αποταμιεύσεις...».

Τζάμπα χρήμα δηλαδή για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι θα νέμονται τις αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων! Οσο για τον ισχυρισμό ότι έτσι θα ωφεληθούν όλοι, διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα, αφού η εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου προϋποθέτει απώλειες για τους ασφαλισμένους και όλους τους εργαζόμενους.

Διαχρονική κλοπή των ασφαλισμένων

Ολα τα παραπάνω βρέθηκαν στον πυρήνα των παρεμβάσεων που έκαναν στη συζήτηση του νομοσχεδίου οι βουλευτές του ΚΚΕ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα «δεν είναι ανεξάρτητη μεταβλητή» αλλά εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας: «Το 25% του εργατικού δυναμικού δουλεύει με μερική απασχόληση. Πότε θα πάρει αυτός ο κόσμος σύνταξη; Πότε θα συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα; Πόσες ζωές πρέπει να δουλεύει;».

Στηλίτευσε δε τις «λύσεις» που δίνει η κυβέρνηση στο οξυμένο αυτό πρόβλημα: Την «ενεργό γήρανση», την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι τα βαθιά γεράματα, τη συμμετοχή ανθρώπων 67 έως 74 ετών σε προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης».

«Το Ασφαλιστικό είναι κατάκτηση της εργατικής τάξης. Με αιματηρούς αγώνες διαμορφώθηκαν τα ασφαλιστικά συστήματα, για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση μετά τον εργασιακό τους βίο», υπογράμμισε. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις φρόντισαν από την πρώτη στιγμή να μετατρέψουν τα ασφαλιστικά ταμεία «σε μέσα χρηματοδότησης του κεφαλαίου και του αστικού κράτους».

«Η ανάπτυξη βασίστηκε στο αίμα και στον ιδρώτα των εργαζομένων», τόνισε, εξηγώντας ότι αυτό επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της κλοπής των ασφαλιστικών ταμείων: Από την άτοκη κατάθεση των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, και από τα δομημένα ομόλογα μέχρι τα κρατικά ομόλογα που «κουρεύτηκαν», οι κυβερνήσεις έχουν λεηλατήσει τα ασφαλιστικά ταμεία και έχουν νομοθετήσει αιματηρές περικοπές στις συντάξεις. Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι «συμπονά» τους συνταξιούχους που δεν μπορούν να ζήσουν με τις συντάξεις - ψίχουλα και τους δίνει το «δικαίωμα» να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότηση.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος στάθηκε ακόμα στην πολιτική που επεκτείνει την κεφαλαιοποιητική λειτουργία στο ασφαλιστικό σύστημα, μέσα από τα επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, τους λεγόμενους δεύτερο και τρίτο πυλώνα του Ασφαλιστικού.

«Τα χρηματιστήρια δεν δημιουργήθηκαν για να δίνουν συντάξεις. Τα χρηματιστήρια δημιουργήθηκαν για να χρηματοδοτούν με φτηνό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολυεθνικές», ξεκαθάρισε. Αντίστοιχα, «τα επαγγελματικά ταμεία δεν δημιουργήθηκαν για να δίνουν συντάξεις, αλλά για να κλέβουν νόμιμα τον ιδρώτα των ασφαλισμένων». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προβλέπονται καθορισμένες εισφορές αλλά όχι καθορισμένες παροχές, χωρίς να υπάρχουν εγγυημένες αποδόσεις για τους ασφαλισμένους.

«Ολες αυτές οι διατάξεις τις οποίες φέρνετε επί της ουσίας σχετίζονται με την ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των εργαζομένων», κατέληξε και επανέλαβε την πρόθεση του ΚΚΕ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Σε νέα φάση η αντιασφαλιστική επίθεση

«Με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση περνάει σε νέα φάση αντιασφαλιστικής επίθεσης, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, με κύρια στόχευση την πλήρη μετατροπή της Ασφάλισης σε ατομική υπόθεση, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος και το τζογάρισμα των εισφορών από τα επαγγελματικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

«Προφανώς δεν πρόκειται για κάποια νέα πρόταση», πρόσθεσε, θυμίζοντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί «συνέχεια ενός συνόλου αντεργατικών νόμων που έχουν φέρει έως τώρα όλες οι κυβερνήσεις» και βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την επίθεση στους μισθούς, στις Συλλογικές Συμβάσεις, την αλλαγή προς το χειρότερο στις εργασιακές σχέσεις.

Ανατρέχοντας στις προηγούμενες ρυθμίσεις από τις οποίες το νομοσχέδιο παίρνει τη σκυτάλη, υπενθύμισε τον νόμο Κατρούγκαλου, «που επικαιροποίησε και βάθυνε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων ετών» και άνοιξε τον δρόμο «για να προχωρήσει και στη χώρα μας η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ για τους τρεις πυλώνες», καθώς και τις διάφορες προτάσεις αστικών επιτελείων, εργοδοτικών και θεσμικών φορέων στην ίδια κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στην αντιασφαλιστική επίθεση και στο μοντέλο των τριών πυλώνων, κατήγγειλε ότι στόχος είναι «να περιοριστεί σε βάθος χρόνου η ανάγκη χρηματοδότησης του πρώτου πυλώνα», δηλαδή του αναδιανεμητικού συστήματος, και να κατευθύνεται όλο και μεγαλύτερο μέρος των εισφορών των ασφαλισμένων στον δεύτερο πυλώνα, που λειτουργεί με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

«Αυτή η εξέλιξη θα ενισχύσει την ιδιωτική ασφάλιση, ιδιαίτερα γι' αυτούς που ανήκουν στα μεσαία και υψηλότερα κοινωνικά κλιμάκια, που σημαίνει ότι το σύστημα των τριών πυλώνων όχι μόνο καταδικάζει στη φτώχεια και στην αβεβαιότητα τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, αλλά επιπλέον απευθύνεται στους υψηλά αμειβόμενους, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμπληρώνουν τη σύνταξη των δύο πυλώνων με μια πρόσθετη ιδιωτική σύνταξη», υπογράμμισε.

Από το βήμα της συνεδρίασης ο Μ. Συντυχάκης μετέφερε τη θέση του ΚΚΕ για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, με την οικοδόμηση «ενός συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας».

Να μη χαθεί ούτε ένσημο για τους οικοδόμους

Από τη πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Εξαρχος επικέντρωσε στα ένσημα των οικοδόμων, σημειώνοντας ότι αυτά βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την αύξηση της δουλειάς. «Θα περίμενε κανείς με όλη αυτήν τη δουλειά, με όλη αυτήν την πίεση δουλειάς, με Σαββατοκύριακα, τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Ωστόσο, ο μέσος όρος των ενσήμων των οικοδόμων ανά μήνα είναι μόλις 15», είπε, δηλαδή μόλις τρία ένσημα περισσότερα τον μήνα από τον καιρό της κρίσης, που η ανεργία στον κλάδο βρισκόταν στα ύψη.

«Πού πήγαν τα άλλα ένσημα; Εδώ κάποιος κλέβει (...) Και αυτοί φυσικά είναι οι εργολάβοι, οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι όμιλοι, με την ανοχή του υπουργείου και της κυβέρνησης», κατήγγειλε. Εκτός από τους οικοδόμους, «που δουλεύουν 25, 27, ίσως και 30 μέρες τον μήνα», οι μεγαλοεργοδότες κλέβουν και τον ΕΦΚΑ. «Ελεγχοι δεν υπάρχουν, με ευθύνη του υπουργείου και της κυβέρνησης», σχολίασε, αναφερόμενος στην υποστελέχωση και στις ελλείψεις στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

«Πώς θέλετε να πάει δηλαδή να δουλέψει ένα νέο παιδί στο γιαπί, στον ήλιο, στη βροχή, στο κρύο, χωρίς να ξέρει πότε θα τελειώσει, πόσα λεφτά θα πάρει, πόσα ένσημα θα πάρει, πόσες μέρες θα δουλέψει;», υπογράμμισε και μετέφερε το αίτημα να κηρυχθεί υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση που υπογράφει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και να επεκταθεί σε όλα τα οικοδομοτεχνικά έργα. «Να πάει για ποιον λοιπόν λόγο ένα νέο παιδί στην οικοδομή; Για να αφήσει τα κοκαλάκια του εκεί, χωρίς μέτρα ασφάλισης, με εντατικοποίηση στο "κόκκινο", με δουλειά τα Σαββατοκύριακα;», διερωτήθηκε, και κατήγγειλε ότι ο κλάδος μετρά τη φετινή χρονιά πάνω από 20 νεκρούς στο μεροκάματο.

Τέλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της διανομής των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, που αφορά χιλιάδες οικοδόμους. «Είναι ένσημα δουλεμένα. Είναι ένσημα με ιδρώτα, δεν είναι ένσημα χαρισμένα. Θα πρέπει να αποδοθούν εδώ και τώρα στους οικοδόμους», σημείωσε και απαίτησε να ονομαστικοποιηθούν τα συγκεκριμένα ένσημα στους οικοδόμους, για να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη. «Υπάρχει νεκρός οικοδόμος, το καλοκαίρι, 67 ετών, ο οποίος δεν πήγε από χόμπι για δουλειά. Πήγε γιατί είτε δεν συμπλήρωνε για να βγει στη σύνταξη, είτε η σύνταξή του ήταν σύνταξη φτώχειας. Ο άνθρωπος πέθανε μέσα στον ήλιο, γιατί δεν άντεξε. Ηταν ένας από τους πολλούς. Αρα, λοιπόν, εδώ έχουμε ευθύνη. Βρείτε τον τρόπο. Είναι δικό σας θέμα, του υπουργείου», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ