Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ενίσχυση διμερών σχέσεων ειδικά σε Αμυνα και Ενέργεια

Υπογράφτηκαν 16 συμφωνίες, μεταξύ άλλων για τη μεταφορά αερίου στην Ουγγαρία μέσω Τουρκίας

Στην αναβάθμιση της διμερούς σχέσης σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση συμφώνησαν οι ηγέτες Τουρκίας και Ουγγαρίας, Ρ. Τ. Ερντογάν και Βικτορ Ορμπαν, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του πρώτου στη Βουδαπέστη, που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή 16 συμφωνιών συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Οπως δήλωσε ο Ερντογάν, «σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας σε τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία και η Ενέργεια, όπου έχουμε ήδη εποικοδομητική συνεργασία». Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει το μνημόνιο κατανόησης (MoU) για συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία που υπέγραψε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας, Χαλούκ Γκιοργούν, και ο επικεφαλής Αμυνας, Κριστόφ Σαλάι Μπομπροβνίτσκι, από την ουγγρική πλευρά. Ακόμα, ο ουγγρικός κρατικός όμιλος Ενέργειας MVM και η «Turkish Petroleum Pipeline Corporation» υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, ώστε η Ουγγαρία να ξεκινήσει να αγοράζει φυσικό αέριο από την Τουρκία το επόμενο έτος. Επιπλέον, υπογράφτηκε «Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στον Τομέα της Πυρηνικής Ενέργειας».

Ακόμα, στις 12 Φλεβάρη προγραμματίζεται η πρώτη συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου, με τον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών να φτάνει τα 4 δισ. δολάρια το πρώτο 11μηνο του 2023 και με στόχο αυτός να αυξηθεί στα 6 δισ. δολάρια.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν διάφορες ...φιλοφρονήσεις, δεδομένης της συνεργασίας τους και σε διακρατικές ενώσεις που επιδιώκουν να διεισδύσουν σε δύσκολες γεωγραφικές «ζώνες», όπως ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών (βλ. Κεντρική Ασία, που πρωτοστατεί και σε σχέδια διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο). Ο Ορμπαν έκρινε σκόπιμο μάλιστα να αναφέρει στον ομόλογό του ότι «ο επόμενος αιώνας θα είναι δικός σας. Πιστεύουμε σ' αυτό και γι' αυτό συνάψαμε αυτές τις συμφωνίες», ενώ ο Ερντογάν υπογράμμισε ειδικά τη «συνεισφορά της Ουγγαρίας στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών».

Παζάρια με ΝΑΤΟ και ΕΕ

Η συνάντηση των Προέδρων Τουρκίας - Ουγγαρίας (των δύο μελών του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στη λυκοσυμμαχία) αναζωπύρωσε και τα παζάρια γύρω από τον ρόλο τους στην ενίσχυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις Ερντογάν κατά την επιστροφή του, με τις οποίες συνέδεσε την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας με την επικύρωση της πώλησης νέων F-16, αναφέροντας ότι «αν πράξουμε ταυτόχρονα, θα έχουμε την ευκαιρία να το περάσουμε (σ.σ. την ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ) από το Κοινοβούλιο πολύ πιο εύκολα».

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε δυσαρέσκεια για κινήσεις στις σχέσεις Αγκυρας - Βρυξελλών, αναφέροντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά τη θέση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής. Είναι λάθος η Τουρκία, η οποία είναι πιο έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση από πολλές χώρες - μέλη, να περιμένει στην πόρτα λόγω πολιτικών εμποδίων για χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ