Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απαράδεκτη τροπολογία για την αμαρτωλή «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ»

Το ΚΚΕ την καταψηφίζει

INTIME NEWS

Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «ανάπτυξη», η κυβέρνηση αλλάζει τη σύνθεση αλλά και τις αρμοδιότητες της εταιρείας του δήμου Αθηναίων «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», πετώντας εκτός τους εκπροσώπους του δήμου, με ολοφάνερη πρόθεση να ενισχύσει τη λειτουργία της εταιρείας ως εργαλείο εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων που ορέγονται «φιλέτα» της πόλης, απαξιώνοντας κι άλλο την όποια λογοδοσία προβλεπόταν μέχρι τώρα.

Η εταιρεία είχε συσταθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο της πρωτεύουσας και το 2020, επί ΝΔ, τροποποιήθηκε η σύνθεσή της. Ανήκε στον δήμο Αθηναίων, είχε πρόεδρο τον προηγούμενο δήμαρχο, Κ. Μπακογιάννη, ενώ στο ΔΣ συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Αντικείμενό της ήταν η προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων, μέσω αναπλάσεων και μεγάλων έργων. Ετσι, «έτρεξε» το έργο - φιάσκο του «Μεγάλου Περιπάτου» στην Πανεπιστημίου, που χρυσοπλήρωσαν οι δημότες της πρωτεύουσας, διάφορα έργα στην Βασιλίσσης Ολγας και άλλα.

Με την κυβερνητική τροπολογία η εταιρεία και οι αρμοδιότητές της αποκτούν πανελλαδικό χαρακτήρα. Το ΚΚΕ κατήγγειλε την τροπολογία και τόνισε ότι την καταψηφίζει.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της». Φυσικά, άφησε εκτός κάδρου τον σκοπό αυτής της εταιρείας, την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως γίνονταν και έως τώρα, με τη «σκέπη» της δημοτικής αρχής.

Της τροπολογίας υπεραμύνθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Μ. Βορίδης, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση δεν αλλάζει μόνο τη σύνθεση της διοίκησης στη συγκεκριμένη εταιρεία αλλά επεκτείνει τις αρμοδιότητές της και σε άλλους δήμους της χώρας, καθώς θα αναλαμβάνει αστικές αναπλάσεις σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που δεν μπορεί να γίνει με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο της Αθήνας και πλέον η διοίκησή της θα ορίζεται από το Ελληνικό Δημόσιο.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ