Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στην Αίγυπτο με μηνύματα προς Τουρκία

Επίσκεψη στην Αίγυπτο για την ενίσχυση άλλης μιας ΝΑΤΟικής κοπής λυκοφιλίας πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στον οποίο υπογράμμισε τη «σημασία της στρατηγικής σχέσης των δύο κρατών για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή». Ακολούθως μετέβη στο υπουργείο Αμυνας στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι.

Ο Ν. Δένδιας δήλωσε κατόπιν ότι στις συνομιλίες «επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας», ενώ δείχνοντας εμμέσως τρόπους διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, θύμισε την υπογραφή το 2020 της Συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ Αιγύπτου - Ελλάδας. «Μιας Συμφωνίας που αποτελεί παράδειγμα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και που βοήθησε στην σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», όπως είπε ο Δένδιας. Θυμίζουμε ότι η Συμφωνία είναι μερικής διευθέτησης, δεν καλύπτει τον χώρο ανατολικά της Ρόδου μέχρι το Καστελόριζο, αφήνοντάς τον για παζάρεμα με την τουρκική αστική τάξη, ενώ παράλληλα αναγνώρισε μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον.

Εξάλλου, ο Δένδιας υπογράμμισε τον «ηγετικό ρόλο της Αιγύπτου στην προάσπιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στον αραβικό κόσμο, σε μια περιοχή που και εμείς», όπως είπε, «η Ελλάδα, διαδραματίζουμε έναν σταθεροποιητικό επίσης ρόλο», διαφημίζοντας τους ρόλους Ευρωατλαντικού χωροφύλακα που στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό έχει αναλάβει και η ντόπια αστική τάξη, αναπτύσσοντας πολεμικά της μέσα από την Κεντρική Μεσόγειο έως την Αραβική Χερσόνησο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ