Τρίτη 23 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οι ΗΠΑ υπέγραψαν «αμυντική συμφωνία» με την Παπούα Νέα Γουινέα

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να διευρύνουν «πατήματα» στην περιοχή έναντι της Κίνας

«Αμυντική» συμφωνία με την Παπούα Νέα Γουινέα υπέγραψαν οι ΗΠΑ, διευρύνοντας τα «πατήματά» τους στον Νότιο Ειρηνικό, με το «βλέμμα» στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με την Κίνα.

Λίγα 24ωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής του G7 και τη συνάντηση των ηγετών του σχήματος Quad στην Ιαπωνία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν υπέγραψε με τον πρωθυπουργό της Παπούα Νέας Γουινέας Τζέιμς Μαράπε συμφωνία που - σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - «θα διαμορφώσει το θεμελιακό πλαίσιο γύρω από το οποίο οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τη συνεργασία στην ασφάλεια, θα ενισχύσουν περαιτέρω τη διμερή μας σχέση, θα βελτιώσουν την ικανότητα της Αμυντικής Δύναμης (σ.σ. των Ενόπλων Δυνάμεων) της Παπούα και θα ενισχύσουν τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής».

Η ίδια ανακοίνωση συμπλήρωνε ότι η συμφωνία «θα διευκολύνει τις διμερείς και πολυμερείς στρατιωτικές ασκήσεις και δεσμεύσεις για τη στήριξη της περιφερειακής ικανότητας οικοδόμησης προτεραιοτήτων».

Η νέα συμφωνία «θα καθιστά την Παπούα ικανή να συμμετέχει στο πρόγραμμα της αμερικανικής ακτοφυλακής "Shiprider", ενισχύοντας τις οργανικές ικανότητες επιβολής της Παπούα, βελτιώνοντας συνολικά τη γνώση του θαλάσσιου τομέα και στηρίζοντας την Παπούα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μπλίνκεν βρέθηκε στο Πορτ Μόρεσμπι της Παπούα μετά τη ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά τη Σύνοδο του G7 στην Ιαπωνία, για να συνεχίσει τα παζάρια με τους Ρεπουμπλικάνους για την «οροφή» του δημόσιου χρέους. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε επίσης ότι τους επόμενους μήνες ο Μπάιντεν θα συγκαλέσει νέα Σύνοδο Κορυφής των ΗΠΑ με νησιωτικές χώρες, για 2η φορά τον τελευταίο χρόνο.

Ο Μαράπε δήλωσε ότι «περνάμε από μια γενική σχέση (...) σε μια ειδική σχέση με τις ΗΠΑ», ενώ ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι «εργαζόμαστε από κοινού για να οικοδομήσουμε το μέλλον».

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μαράπε, η συμφωνία προσφέρει στις ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση στα ύδατα της Παπούα Νέας Γουινέας, με αντάλλαγμα πρόσβαση στους αμερικανικούς δορυφόρους παρακολούθησης, ενώ ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία δεν εμποδίζει τη χώρα του να συνάψει αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας. Μπλίνκεν και Μαράπε συζήτησαν και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για οικονομία και κλίμα.

Στο Πορτ Μόρεσμπι βρέθηκε και ο Ινδός πρωθυπουργός Ν. Μόντι, που όπως και ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τους ηγέτες των 14 χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού, αναφέροντας πως το Νέο Δελχί θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος των χωρών του Ειρηνικού και δεσμευμένο σε έναν «ελεύθερο, ανοικτό και συμπεριληπτικό Ειρηνικό Ωκεανό».

ΕΕ - Ν. Κορέα: «Στρατηγικός διάλογος» για «σύμπραξη ασφάλειας»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνάντησαν στη Σεούλ τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γιολ, συμφωνώντας στην έναρξη «στρατηγικού διαλόγου» για την ανάπτυξη σύμπραξης ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η Υγεία και οι εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ακόμα, συζητήθηκαν η ελευθερία στις υπερπτήσεις και τη ναυσιπλοΐα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (όπου η Κίνα έχει εδαφικές διαφορές με πολλές χώρες) και εκφράστηκε αντίθεση με «μονομερείς ενέργειες» για «αλλαγή του status quo στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα και για την «οικονομική ασφάλεια», συμπεριλαμβανομένων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες βασικών βιομηχανιών, όπως των ημιαγωγών. Επίσης, να προτάξουν από κοινού τη δημιουργία μιας «πράσινης» σύμπραξης.

Νέες επαφές Κίνας - Ρωσίας

Σήμερα αναμένεται στο Πεκίνο ο Ρώσος πρωθυπουργός Μ. Μισούστιν, ο οποίος στο πλαίσιο σειράς επαφών θα υπογράψει και διμερείς συμφωνίες στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ειδικά σε βιομηχανία, Ενέργεια, υποδομές μεταφορών και γεωργία.

Χτες, στη Μόσχα αναμενόταν να ξεκινήσουν συνομιλίες του επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ν. Πατρουσέφ, με τον Τσεν Ουεντσίνγκ, μέλος της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας, με αρμοδιότητα ζητήματα που άπτονται της αστυνομίας, νομικών υποθέσεων και της συλλογής πληροφοριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ