Τρίτη 23 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Το Γερεβάν θέτει τους όρους του για «συνθήκη ειρήνης»

Ενώ δεν αποκλείει να αποχωρήσει από τον CSTO

Η Αρμενία αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν, που περιλαμβάνει το Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η ασφάλεια του αρμενικού πληθυσμού, σημείωσε χτες ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, σε συνέντευξη Τύπου και ενώ τα δύο κράτη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για «συνθήκη ειρήνης» και καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων.

Διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Τουρκία, επιδρούν στην περιοχή και διεκδικούν ρόλο «διαμεσολαβητή».

«Η Αρμενία αναγνωρίζει το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν των 86.600 τ. χλμ., με την προϋπόθεση ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι πρόθυμο να αναγνωρίσει την εδαφική ακεραιότητα των 29.800 τ. χλμ. της Αρμενίας», είπε ο Πασινιάν, συμπληρώνοντας ότι η επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν περιλαμβάνει το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά το θέμα των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των Αρμενίων που κυρίως ζουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ «θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ Μπακού και Στεπανακέρτ (σ.σ. "πρωτεύουσα" του θύλακα)».

Ζήτησε επίσης διεθνές «ειρηνευτικό σώμα» για «την ασφάλεια και τα δικαιώματα των Αρμενίων που ζουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», εκφράζοντας ανησυχία ότι χωρίς αυτό, το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να προβεί σε «εθνοκάθαρση» στην περιοχή.

«Η Αρμενία παραμένει προσηλωμένη στην ειρήνη στην περιοχή. Και ελπίζουμε ότι σύντομα θα συμφωνήσουμε για το κείμενο μιας συνθήκης ειρήνης και θα μπορέσουμε να την υπογράψουμε», είπε ο Πασινιάν.

Στις 25 Μάη ο Αρμένιος πρωθυπουργός και ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχ. Αλίεφ, θα έχουν συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, στη Μόσχα, ενώ την 1η Ιούνη θα συναντηθούν στο Κισινάου στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Πρωτοβουλίας, με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν.

Στο πλαίσιο άλλωστε του γεωπολιτικού ανταγωνισμού στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου, ο Πασινιάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσυρσης της Αρμενίας από το «αμυντικό σύμφωνο» στο οποίο ηγείται η Ρωσία, τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO), αν διαπιστώσει ότι ο CSTO «έχει φύγει από την Αρμενία» και αν «ο CSTO γίνει ένας μη λειτουργικός οργανισμός».

Το Γερεβάν κατηγορεί το «αμυντικό σύμφωνο» για αδράνεια την ώρα που Αζέροι έχουν μπλοκάρει εδώ και πολλούς μήνες τον διάδρομο Λατσίν, ο οποίος συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εκεί έχουν αναπτυχθεί επίσης ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

«Αρχίσαμε να συζητάμε τα θέματα ασφαλείας με τους δυτικούς εταίρους μας επειδή βλέπουμε ότι το σύστημα ασφαλείας στην περιοχή δεν λειτουργεί», πρόσθεσε ο Πασινιάν, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλουν το τελευταίο διάστημα η ΕΕ και οι ΗΠΑ για να αναβιώσουν την «ειρηνευτική διαδικασία».

Η Ρωσία «θα συνεχίσει τον διάλογο με τους Αρμένιους εταίρους» και θα συζητήσει και την «κοινή συμμετοχή στις δραστηριότητες του CSTO», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ