Τετάρτη 5 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
«Απαραίτητη η ενίσχυση των σχέσεων» και με τις ΗΠΑ, λέει ο ΥΠΕΞ

«Η ενίσχυση των σχέσεων» της Σερβίας και με τις ΗΠΑ «δεν είναι μόνο πιθανή, αλλά και απαραίτητη, εάν θέλουμε να δούμε πιο αποτελεσματικές εργασίες για την πλήρη ενσωμάτωση της Σερβίας σε ευρύτερες ευρωπαϊκές δομές και αν θέλουμε να συνεχιστεί η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας του έθνους», δήλωσε ο Σέρβος ΥΠΕΞ, Μάρκο Τζούριτς, από το βήμα της 1ης συνάντησης που οργάνωσε στο Βελιγράδι το νεοσύστατο «Φόρουμ Πούπιν».

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ σερβικών ΜΜΕ, ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας επισήμανε ότι παρόλο που τις τελευταίες δεκαετίες η σχέση των δύο χωρών ήταν «περίπλοκη» και «αμαυρώθηκε» από διαφωνίες σε διάφορα θέματα, όπως όσα αφορούν το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, η Σερβία είχε προσπαθήσει «να απομονώσει ευαίσθητα ζητήματα» ώστε «να μην επηρεαστεί η συνεργασία σε άλλους τομείς». Εσπευσε δε να καλέσει όσους Σέρβους ζουν στις ΗΠΑ «να παίξουν τώρα πιο ενεργό ρόλο στην αμερικανική πολιτική και να οργανώνονται πιο αποτελεσματικά» προκειμένου «η φωνή τους να συμβάλει στο να αποκτήσει η Σερβία πιο έντονο προφίλ στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα και να ενδιαφερθούν περισσότεροι Αμερικανοί πολιτικοί για τα Βαλκάνια και τη Σερβία», είπε ο Τζούριτς, προσθέτοντας ότι η εξωτερική πολιτική της Σερβίας θα βασίζεται σε στρατηγική αξιολόγηση των εθνικών συμφερόντων.

Το «Φόρουμ Πούπιν» παρουσιάστηκε το περασμένο φθινόπωρο ως «μη κερδοσκοπικός οργανισμός που χρηματοδοτείται από ιδιωτικά μέσα στη Σερβία, με γραφεία στο Βελιγράδι και την Ουάσιγκτον», που «θα ασχοληθεί πλήρως με τις σερβοαμερικανικές σχέσεις, δημιουργώντας προτάσεις πολιτικής, λύσεις και στρατηγικές». Στη σχετική εκδήλωση, η τότε πρωθυπουργός (και σήμερα πρόεδρος της Βουλής), Αννα Μπρνάμπιτς, είχε χαρακτηρίσει την «Πρωτοβουλία» σημαντική «για τη Σερβία, την εταιρική σχέση και τη συνεργασία των δύο χωρών» και «μια ανάσα φρέσκου αέρα, ειδικά σε αυτούς τους περίπλοκους καιρούς, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως».

Ο Αμερικανός πρέσβης, Κρίστοφερ Χιλ, είχε τονίσει ότι «οι ΗΠΑ θέλουν τη Σερβία ως σύμμαχο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι (σ.σ. κάποιος σύμμαχός μας) δεν μπορεί να έχει φίλους στην άλλη άκρη του κόσμου».

Σε «ανυπακοή» καλεί η αντιπολίτευση

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση επιμένει στις καταγγελίες της για ευρεία νοθεία, μετά και από τις επαναληπτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή σε πάνω από 60 δήμους όλης της Σερβίας και στην πλειοψηφία των οποίων ο κυβερνητικός συνασπισμός (υπό το Προοδευτικό Κόμμα του Βούτσιτς) φέρεται να επικρατεί.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Βελιγραδίου, Σάβο Μανοΐλοβιτς, που φέρεται να ήρθε δεύτερος, μετά τον υποψήφιο της κυβερνητικής παράταξης, κάλεσε χτες τα κόμματα της αντιπολίτευσης άμεσα να παραιτηθούν από τα Δημοτικά Συμβούλια Νέου Βελιγραδίου και Νις, αλλά και το εθνικό Κοινοβούλιο, ώστε «να έχουμε μια ξεκάθαρη απόφαση για το εάν έχουμε ένα εντελώς απονομιμοποιημένο καθεστώς». Κάλεσε δε σε δράση που θα αρχίσει το Σάββατο 8 Ιούνη για τη «μεγάλη πολιτική ανυπακοή».

Ηδη, από το βράδυ της Κυριακής, η αντιπολίτευση έχει προχωρήσει σε αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκήρυξη εκλογών εν μέσω έντονων διεργασιών στη χώρα και την περιοχή(2023-11-02 00:00:00.0)
Νέες κινεζικές επενδύσεις στα Βαλκάνια(2023-10-20 00:00:00.0)
Νέα όξυνση της αντιπαράθεσης για τα οδοφράγματα και τα «μυστικά κατηγορητήρια»(2022-12-21 00:00:00.0)
Ανησυχητική νέα αύξηση της έντασης...(2018-03-28 00:00:00.0)
Νέες αντιδράσεις κατά της συμφωνίας(2013-04-24 00:00:00.0)
Παζαρεύει την ένταξη στην ΕΕ με το Κοσσυφοπέδιο(2013-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ