Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Προκήρυξη εκλογών εν μέσω έντονων διεργασιών στη χώρα και την περιοχή

Νέα δεδομένα στις διεργασίες που ήδη εντείνονται σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, με φόντο τον ανταγωνισμό «Δύσης» - Ρωσίας - Κίνας, αναμένεται να προσθέσουν και οι πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν χτες στη Σερβία για τις 17 Δεκέμβρη.

Τις πρόωρες εκλογές - που θα συμπέσουν με τις εκλογές για την ανάδειξη νέων δημοτικών αρχών σε 65 δήμους, περιλαμβανομένου του Βελιγραδίου - ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Αλ. Βούτσιτς.

«Ζούμε σε καιρούς κατά τους οποίους είναι αναγκαίο για όλους μας να είμαστε ενωμένοι στον αγώνα για τα ζωτικά συμφέροντα της Σερβίας», ανέφερε, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «θα υποστούμε ποικίλες πιέσεις, τόσο εξαιτίας της θέσης μας για το Κόσοβο όσο και εξαιτίας άλλων περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων». Ο ίδιος έχει αναφερθεί πολλές φορές σε εντεινόμενες «δυτικές» πιέσεις για στοίχιση του Βελιγραδίου στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία.

Εμφανιζόμενος ως εγγυητής των συνολικότερων συμφερόντων του σερβικού κεφαλαίου, ο Βούτσιτς χαρακτήρισε την προεκλογική περίοδο που ξεκινά ως «ευκαιρία για την παρουσίαση διαφορετικών ιδεών, προγραμμάτων και πολιτικών (...) τα οποία όμως δεν πρέπει ποτέ να απειλήσουν τα ζωτικά συμφέροντα της Σερβίας».

Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχτηκαν ενώ αναζωπυρώνεται το παζάρι με ΗΠΑ - ΕΕ για τους όρους «εξομάλυνσης» των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου, όπως και οι εντάσεις στα διοικητικά σύνορα των δύο πλευρών, με πιο χαρακτηριστική την πρόσφατη αιματηρή σύγκρουση σε χωριό του βόρειου Κοσόβου ανάμεσα σε ομάδα Σέρβων ενόπλων με αστυνομικές δυνάμεις της Πρίστινα.

Τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στο Βελιγράδι και την Πρίστινα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η αξιωματούχος της ΕΕ κάλεσε το Κόσοβο να εφαρμόσει τη συμφωνία για τη δημιουργία Ενωσης Σερβικών δήμων (που αφορά έναν βαθμό «αυτονομίας» για περιοχές όπου πλειοψηφούν Σέρβοι, κυρίως στο βόρειο Κόσοβο). Παράλληλα κάλεσε τη Σερβία να προχωρήσει σε ντε φάκτο αναγνώριση του προτεκτοράτου του Κοσόβου, ενώ φέρεται ότι εστίασε και στην ανάγκη «ευθυγράμμισης» του Βελιγραδίου με τις «δυτικές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Χτες η πρόεδρος της Κομισιόν αναμενόταν να συνεχίσει τις πολυήμερες επαφές της στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Διεργασίες στη σερβική αντιπολίτευση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Stata», η σημερινή κυβερνητική συμμαχία υπό το Σερβικό Προοδευτικό κόμμα (SNS) συγκεντρώνει το 44% των ψήφων και αν γίνονταν σήμερα εκλογές θα χρειαζόταν κι άλλους συμμάχους για να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το «κεντρώο» μπλοκ της αντιπολίτευσης «Η Σερβία κατά της Βίας» (όπου συμμετέχουν κόμματα που προσδιορίζονται ως κεντρώα, αριστερά και οικολογικά) συγκεντρώνει το 38%, ενώ άλλες δυνάμεις που εμφανίζονται ως εθνικιστικές και/ ή φιλορωσικές συγκεντρώνουν το 11% των ψήφων.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Αλ. Βούτσιτς, πριν κάποιους μήνες παραιτήθηκε από την ηγεσία του SNS, αφού εξασφάλισε μια δεύτερη προεδρική θητεία και ενώ διατηρεί ισχυρή επιρροή στο κόμμα.

Για τη συμμαχία «Σερβία κατά της Βίας», έγινε την περασμένη βδομάδα σύσκεψη με τη συμμετοχή κομμάτων όπως το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, το Λαϊκό Κίνημα της Σερβίας, το Πράσινο - Αριστερό Μέτωπο/Ne Davimo Beograd. Ακόμα, στη συμμαχία συμμετέχει το κίνημα Srce (Η Καρδιά) με επικεφαλής τον Ζντράβκο Πόνο, αλλά και δυνάμεις που συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν με αιχμή την «υπεράσπιση του περιβάλλοντος», κατά επενδύσεων στο πλαίσιο των οποίων εκδηλώνονται σφοδροί μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ