Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ
Νεοναζιστικές επιθέσεις και βανδαλισμοί

Φωτιά στο εβραϊκό τμήμα του κεντρικού νεκροταφείου της Βιέννης εκδηλώθηκε στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, ενώ ναζιστικές σβάστικες σχεδιάστηκαν σε εξωτερικούς τοίχους του, σύμφωνα με τον ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας της Αυστρίας.

Η φωτιά έκαψε το λόμπι της εισόδου σε μια αίθουσα τελετών, ωστόσο δεν προκάλεσε τραυματισμούς. Πυροσβεστική και αστυνομία ερευνούν την υπόθεση.

Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ καταδίκασε την επίθεση κατά του εβραϊκού νεκροταφείου, δηλώνοντας ότι «ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στην κοινωνία μας», ενώ ο Πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι «ο αριθμός των αντισημιτικών περιστατικών στην Αυστρία έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες βδομάδες».

Στη Γαλλία, στο μεταξύ, οι εισαγγελικές αρχές διενεργούν προκαταρκτική έρευνα για ένα βίντεο που δείχνει νέους να φωνάζουν ναζιστικά και αντισημιτικά συνθήματα στο Μετρό, όπως «Είμαστε ναζί και είμαστε περήφανοι γι' αυτό».

Σε άλλο περιστατικό, άγνωστοι σημάδεψαν με το αστέρι του Δαβίδ δεκάδες σπίτια Εβραίων στο Παρίσι, στο 14ο Διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζ. Νταρμανέν δήλωσε την Τρίτη ότι έχουν καταγραφεί περισσότερες από 850 αντισημιτικές ενέργειες σε όλη τη χώρα μέσα σε τρεις βδομάδες, αριθμός διπλάσιος από τς αντίστοιχες ενέργειες όλο το 2022.

  • Στις ΗΠΑ, ένας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης συνελήφθη την Τρίτη με την κατηγορία ότι απείλησε μέσω του διαδικτύου «να σκοτώσει ή να τραυματίσει» Εβραίους. Μεταξύ άλλων απειλών, ο 21χρονος Πάτρικ Ντάι φέρεται ότι είπε πως θα πάει στο πανεπιστήμιο οπλισμένος με αυτόματο τουφέκι και «θα σκοτώσει όλα τα εβραϊκά γουρούνια».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ