Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
G7 - ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Παρέμβαση κατά των περιορισμών της Κίνας στις εισαγωγές ιαπωνικών τροφίμων

Αντίδραση του Πεκίνου που μίλησε για «οικονομικό καταναγκασμό»

Την αντίδρασή τους σε περιορισμούς που έχουν επιβληθεί κατά κύριο λόγο από την Κίνα στις εισαγωγές ιαπωνικών τροφίμων, ύστερα από την έναρξη της ρίψης στον Ειρηνικό τόνων μολυσμένων υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, εξέφρασε το G7.

Μετά από συνάντηση που είχαν το Σαββατοκύριακο στην Ιαπωνία, οι υπουργοί Εμπορίου του G7 εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, ζητώντας την «άμεση κατάργηση» των περιορισμών στις εισαγωγές ιαπωνικών τροφίμων, «φωτογραφίζοντας» την Κίνα, παρότι δεν την αναφέρουν ρητά.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την Κίνα, που ανέστειλε τις εισαγωγές ιαπωνικών ψαριών επικαλούμενη την απελευθέρωση επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού στη θάλασσα από την Ιαπωνία, παρόμοια μέτρα ανακοίνωσε στη συνέχεια και η Ρωσία.

Αντιδρώντας στην κίνηση του G7, το Πεκίνο (με ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στο Τόκιο) έκανε λόγο για «οικονομικό καταναγκασμό» και τους προέτρεψε να «μην τηρούν πεισματικά τα διπλά πρότυπα», υποστηρίζοντας πως «τα μέλη του G7 υπονομεύουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού και διαταράσσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα των παγκόσμιων αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού».

Στο μεταξύ, το G7 εξέφρασε «ανησυχία» και για τα πρόσφατα μέτρα ελέγχου στις εξαγωγές ορυκτών ζωτικής σημασίας, αναφερόμενοι επίσης σε «ένα ευρύ και εξελισσόμενο φάσμα μη εμπορικών πολιτικών» που περιλαμβάνουν «διάχυτες, αδιαφανείς και στρεβλωτικές για το εμπόριο βιομηχανικές επιδοτήσεις».

Ο δε Ιάπωνας υπουργός Γιασουτόσι Νισιμούρα δήλωσε πως οι υπουργοί «συμμερίζονται την ανάγκη, μια πραγματικά ισχυρή ανάγκη, να μειώσουν την εξάρτηση από μια συγκεκριμένη χώρα» για την προμήθεια κρίσιμων πόρων και ότι «συμφωνήσαμε πλήρως να δημιουργήσουμε ανθεκτικές και αξιόπιστες αλυσίδες εφοδιασμού».

Σημειώνουμε ότι η Κίνα, που αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο παραγωγό γραφίτη στον κόσμο, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες περιορισμούς στις εξαγωγές του, τη στιγμή που χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. Τους προηγούμενους μήνες είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ανακοινώσεις περιορισμού εξαγωγών σε σημαντικά προϊόντα όπως το γάλλιο και το γερμάνιο.

Οσον αφορά τα ιαπωνικά τρόφιμα, ο Αμερικανός πρέσβης στο Τόκιο, Ραμ Εμάνιουελ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τις αγορές θαλασσινών από την Ιαπωνία, προσδοκώντας ότι έτσι «θα επιτρέψουν να αντισταθμιστεί το αυθαίρετο και άδικο εμπάργκο της Κίνας». Οι σχετικές αγορές θα προορίζονται (τουλάχιστον αρχικά) για περίπου 110.000 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην Ιαπωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ