Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Νέα όξυνση της αντιπαράθεσης για τα οδοφράγματα και τα «μυστικά κατηγορητήρια»

Ενώ ο Ελληνας ΥΠΕΞ συνεχίζει επαφές στην περιοχή, διαλαλώντας την «ευρωπαϊκή προοπτική»

Την περαιτέρω όξυνση της έντασης ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα αποτυπώνουν οι δηλώσεις με τις οποίες στελέχη της κυβέρνησης Βούτσιτς υπερασπίζονται τη διατήρηση των οδοφραγμάτων που έχουν στήσει Σέρβοι του Κοσόβου στα σύνορα των δύο πλευρών, αντιδρώντας στην αποστολή αστυνομικών δυνάμεων από την Πρίστινα στο βόρειο Κόσοβο, στις συλλήψεις παραιτηθέντων αξιωματούχων σερβικής καταγωγής, στην «αναπλήρωση» των παραιτηθέντων σε περιοχές με σερβική πλειοψηφία από Αλβανούς Κοσοβάρους κ.ά.

Ο διευθυντής του σερβικού Γραφείου για το Κόσοβο, Π. Πέτκοβιτς, υποστήριξε ότι τα οδοφράγματα «σημαίνουν ελευθερία για τους Σέρβους» και αντιπροσωπεύουν την ειρηνική αντίστασή τους «στην ανομία του Αλμπίν Κούρτι (σ.σ. πρωθυπουργός του Κοσόβου) και των μεγαλοϊδεατών εξτρεμιστών του, των οποίων ο μοναδικός στόχος είναι εθνικά καθαρό Κοσσυφοπέδιο».

Επίσης, ο Σέρβος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, M. Τζούριτς, μίλησε για «μυστικά κατηγορητήρια» κατά των Σέρβων (πρώην αξιωματούχων στο Κόσοβο), καταγγέλλοντας ότι συνιστούν απαράδεκτη μέθοδο πολιτικής πίεσης στον σερβικό πληθυσμό, «με δεδομένο ότι οι συμφωνίες, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, προβλέπουν μηχανισμούς αμοιβαίας νομικής συνδρομής μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης του Βελιγραδίου και προσωρινών ιδρυμάτων με τη μεσολάβηση της EULEX».

Χτες, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον διοικητή του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Νάπολι, ναύαρχο Στ. Μουντς. Σε ανάρτησή του, ο Βούτσιτς έκανε λόγο για «καλή συζήτηση» και ανέφερε ότι ζήτησε «το ΝΑΤΟ να προστατεύσει τον λαό μας στο Κόσοβο και τα Μετόχια». Τον ευχαρίστησε δε «για την κατανόηση της πολιτικής ουδετερότητας της Σερβίας».

Από την πλευρά του, ο Μουντς, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Tanjug», είπε ότι η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στην περιοχή και «είναι έτοιμη να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον και ελεύθερη κυκλοφορία για όλες τις κοινότητες», παραπέμποντας στην «εντολή που βασίζεται στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Υπενθυμίζεται ότι, επικαλούμενο το ίδιο ψήφισμα και καταγγέλλοντας παραβίασή του, το Βελιγράδι κατέθεσε στις 16/12 αίτημα στην KFOR να του επιτραπεί να αναπτύξει αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο.

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν και δηλώσεις από την πλευρά της Πρίστινας, όπως αυτές που έκανε η Πρόεδρος του προτεκτοράτου, Βιόσα Οσμάνι, στην πρόσφατη συνάντησή της με τον Αμερικανό απεσταλμένο, Γκ. Εσκομπάρ. Είπε ότι τα οδοφράγματα στήνουν «παράνομες δομές που οργανώνονται σε εγκληματικές συμμορίες με καθοδήγηση του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς» και μίλησε για «επιθέσεις κατά των οργανισμών του Κοσόβου και διεθνών οργανισμών», καταλήγοντας ότι «οι δράστες πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη». Την ίδια στιγμή, ισχυρίστηκε ότι η Πρίστινα «συνεχίζει να αποτελεί εποικοδομητική πλευρά στη διαδικασία του διαλόγου» ενώ οι ενέργειες της Σερβίας συνιστούν προσπάθεια «απόσπασης πάνω στον διάλογο για αμοιβαία αναγνώριση».

Σε Πρίστινα και Τίρανα ο Δένδιας

Μετά τις επαφές του στο Βελιγράδι, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας, βρέθηκε χτες στο Κόσοβο, όπου μετά από συνάντηση με την ομόλογό του, Ντονίκα Γκερβάλα Σβαρτς, χαρακτήρισε «μονόδρομο» την «πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ».

Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ φουντώνουν οι φήμες για την ετοιμότητα και της Αθήνας να κινηθεί προς την κατεύθυνση αναγνώρισης του προτεκτοράτου, πρόσθεσε ότι στην προώθηση των «φιλοδοξιών της ΕΕ» «θα συμβάλει καθοριστικά η πρόοδος στον διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου». Εμφάνισε δε τον μαραθώνιο επαφών την τελευταία βδομάδα με Βαλκάνιους ομολόγους του ως απόδειξη για «τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην περιοχή και στη στενή συνεργασία με τα Δυτικά Βαλκάνια».

Σήμερα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα συνεχίσει τις επίσημες επαφές του στην Αλβανία, όπου θα συναντήσει την ΥΠΕΞ και τον πρωθυπουργό της χώρας. «Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στην πορεία των διμερών σχέσεων σε ευρύ φάσμα τομέων, σε τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Κατά την παραμονή του στα Τίρανα, ο Ν. Δένδιας θα επισκεφθεί το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο, καθώς και το Αλβανοαμερικανικό σχολείο «Πρωταγωνιστές», το οποίο λειτουργεί υπό το ίδρυμα «Πνοή Αγάπης» της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ