Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Εντονες αντιδράσεις της Κίνας στη νέα «αμυντική» στρατηγική της Ιαπωνίας

Την έντονη αντίδραση της Κίνας έχει προκαλέσει η νέα «αμυντική στρατηγική» της Ιαπωνίας, κατηγορώντας τη ότι «επιφέρει ένταση και αντιπαράθεση στην περιφέρεια». Υπενθυμίζεται ότι η νέα «στρατηγική» της Ιαπωνίας κατηγορεί την Κίνα για «άνευ προηγουμένου στρατηγική πρόκληση» όσον αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή και αναγγέλλει πολύ μεγάλη αύξηση στρατιωτικών δαπανών.

Σε σχετική ανακοίνωση, η κινεζική πρεσβεία στο Τόκιο καλεί την Ιαπωνία να σταματήσει την εμμονή με την επίκληση της «αποκαλούμενης απειλής της Κίνας για να προωθεί τη δική της στρατιωτική εξάπλωση».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γ. Γουενμπίν, κάλεσε επίσης την Ιαπωνία «να δρα σύμφωνα με την πολιτική συναίνεση που έχει επιτευχθεί και θεωρεί τις δύο χώρες εταίρους που συνεργάζονται και να μη συνιστούν απειλή η μία για την άλλη».

Τη νέα στρατηγική της Ιαπωνίας κατήγγειλε και η Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντάς την «σοβαρή» απειλή για «τη διεθνή ειρήνη», που «μετέβαλε θεμελιωδώς» το περιφερειακό περιβάλλον ασφαλείας, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι θα αναλάβει «πραγματική» δράση σε αντίδραση.

Νέα αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ταϊβάν

Στο μεταξύ, το ευρωατλαντικό μπλοκ επιμένει στα σχέδια ενίσχυσης των σχέσεών του με την Ταϊβάν, όπως ανέδειξε και η νέα επίσκεψη που έκανε στο νησί αντιπροσωπεία της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε συνάντησή τους, η Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Γουέν, είπε ότι η χώρα της επιθυμεί να επιταχυνθεί η πρόοδος όσον αφορά τη διμερή επενδυτική συμφωνία με την ΕΕ (που σημειωτέον αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ξένων επενδύσεων της Ταϊβάν).

Η Τσάι είπε ότι Ταϊβάν και ΕΕ πρέπει να οικοδομήσουν μια «ανθεκτική δημοκρατική συμμαχία» και ότι «η Ταϊβάν επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές, να ενισχύσει την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και να επιταχύνει την πρόοδο στη διμερή επενδυτική συμφωνία Ταϊβάν - ΕΕ».

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής της ΝΔ Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, που υποστήριξε πως «η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η εταιρική μας σχέση στο εμπόριο και τις επενδύσεις με την Ταϊβάν είναι μια στρατηγική σχέση με γεωπολιτικές επιπτώσεις». Πρόσθεσε ότι «οι συνάδελφοί μου και εγώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλέσαμε την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή να δρομολογήσει χωρίς καθυστέρηση μια εκτίμηση επιπτώσεων, μια δημόσια διαβούλευση και μια άσκηση προσδιορισμού του πεδίου εφαρμογής για τη διμερή επενδυτική συμφωνία».

Ταϊβάν και ΕΕ πραγματοποίησαν εμπορικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου τον Ιούνη, ωστόσο αργότερα η «Taiwan Semiconductor Manufacturing Company» (TSMC - μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς ημιαγωγών διεθνώς και μία από τις σημαντικότερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες της Ασίας) διέψευσε ότι έχει συγκεκριμένα σχέδια για ανάπτυξη εργοστασίων στην Ευρώπη. Σημειωτέον, η ίδια, πέρυσι, είχε συνδεθεί με σχέδια επέκτασης της παραγωγής της στη Γερμανία.

Τέλος, νέες διαστάσεις στις διεργασίες για «αναβάθμιση» της διεθνούς αναγνώρισης της Ταϊβάν αναμένεται να δώσει και η δήλωση του νεοδιορισθέντος «πρέσβη» που όρισε η Γουατεμάλα στην Ταϊπέι, ο οποίος τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να οργανώσει τον Μάρτη Σύνοδο για χώρες «φιλικές προς την Ταϊβάν», όπου θα παραστεί και η Πρόεδρος της νήσου.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, επανέλαβε ότι «η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας» και ότι «η αρχή της "μίας Κίνας" αποτελεί νόρμα ευρέως αποδεκτή στις διεθνείς σχέσεις και μια κυρίαρχη τάση στη διεθνή κοινότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ