Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μαζική απεργία των νοσηλευτών

Copyright 2022 The Associated

Δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία συμμετείχαν στη χθεσινή νέα απεργία που προκήρυξε η ένωση Royal College of Nursing (RCN), με κεντρικό αίτημα μισθολογικές αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, που «τρέχει» άνω του 11%, και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, που έχουν επιδεινωθεί δραματικά εδώ και πολλά χρόνια, λόγω των διαδοχικών περικοπών στις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία.

Απεργοί πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις σε κεντρικά σημεία του Λονδίνου και άλλων πόλεων, καθώς και πικετοφορίες έξω από δημόσια νοσοκομεία.

Η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει τα αιτήματα των εργαζομένων, με πρόσχημα τις «αντοχές της οικονομίες», την ίδια ώρα που μεταξύ άλλων χρηματοδοτεί απλόχερα και πολύμορφα τα μονοπώλια και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τη σκυτάλη του απεργιακού αγώνα, που δυναμώνει εδώ και μήνες σε διάφορους κλάδους σε όλη τη Βρετανία, παραλαμβάνουν σήμερα τα πληρώματα των ασθενοφόρων, ενώ το επόμενο διάστημα ακολουθούν ξανά οι ταχυδρομικοί και σιδηροδρομικοί υπάλληλοι.

Απεργία πραγματοποιήθηκε χτες και στο διυλιστήριο Pembroke της αμερικανικής εταιρείας «Valero» στην Ουαλία, το οποίο παράγει καύσιμα από 220.000 βαρέλια πετρελαίου τη μέρα. Η κινητοποίηση, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», προκάλεσε καθυστερήσεις στη διανομή καυσίμων.

Κύπρος: Απεργούν οι διανομείς της «Wolt»

Την ίδια ώρα στην Κύπρο συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα οι διανομείς της «Wolt», διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του, αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η εμπειρία μας από τη γιγάντωση και τον τεράστιο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών που διαχειρίζονται τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, σε συνδυασμό με τη νομιμοποίηση του μοντέλου freelancer από τις κυβερνήσεις με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ, δηλαδή της εξαρτημένης εργασίας χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, επιβεβαιώνει ότι τα κέρδη αυτών των εταιρειών χτίζονται στην κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στη μείωση των μισθών. Στον βωμό των κερδών και των ανταγωνισμών χύνεται το αίμα των διανομέων από τα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα, τα θανατηφόρα εργατικά "ατυχήματα"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ